copperheadSci-fi és western egyben, így reklámoztak az Image Kiadó egyik új képregénysorozatát, a Copperheadet, de hasonlították a Fireflyhoz is. Sőt, a The Walking Dead atyja Robert Kirkman (mellesleg a kiadó egyik fejese) azt mondja a hátoldali blurbön, hogy ha csak egy képregényt vesz valaki idén, akkor az ez legyen, és nem viccel.

Hát nem tudom, szerintem meg biztos, hogy viccelt.

Pedig az Image az elmúlt években kiadott friss sorozatai alapján szinte tévedhetetlennek tűnt eddig (Saga, Lazarus, Manifest Destiny, Bad Science, stb.), de amit az alkotók ebből az ígéretes kombinációból kihoztak, az ezúttal rémesen kevés, főleg, ha megnézem, milyen sorozataik futnak, vagy értek, érnek el szintén a gyűjteményes (trade paperback) állapotba (Low, Birthright, Autumnland és egy csomó idei, friss sorozat).

A sztori szerint a Jasper bolygó határvidéki Copperhead városkájába új sheriff érkezik, méghozzá a nem éppen mosolygós és kedves Clara Bronson, aki a fiával Zeke-kel költözik erre az elhagyatott helyre (mint később kiderül a múlt árnyai elöl menekülve, de ez csak majd a következő kötetekben fog szerepet játszani). A kikötőből mag-lev vonattal suhannak Copperheadbe, ahol az új sheriffet már várja Budroxifinicus, alias Boo, a nagy darab, komplexusos, szőrös idegen fajú helyettes, aztán már történik is egy bűneset, és Clara Bronson belekerül az események sűrűjébe.

Eddig nem is lenne rossz, bár nem is túl eredeti, csakhogy milyen is ez a sci-fi western világ? Vannak lila, egyszemű zöld lények, sok kézzel, pörölyfejű, rózsaszín lények, rusnya arcú lények, nagydarab humanoid lények, lila fejű lények, mindannyian korrekt angolsággal. Van repülő rendőrjármű, ami még szirénázik is, farmerek, városiak, bárok, egy részeges orvos, egy számító polgármester, és minden klisé, amit a westernekből ismerünk, csak erre rá van dobálva néhány béna sci-fi elem, mint például a mesterséges emberek, akiket egy háború megvívására gyártott az emberiség, ami után feleslegessé váltak, és a többi.

Klisé, klisé, klisé.Copperhead_Boo

A történet pedig emellé egy közepesen rossz sci-fi-krimi tévésorozat gyengébb epizódjának szintjét hozza, nagyjából olyasmire érdemes gondolni, amin szombati ebéd után békésen elalszik az ember. Van egy gyilkosság, egy nyilvánvaló gyanúsított, aki persze ártatlan, egy elveszett kiskutya, még több zöld lény, továbbra is egy szemmel. És végül kiderül ki a gyilkos (teljesen érdektelen), megkerül a kutyus, plusz lemészárolnak néhány, határon élő, rusnya szörnyet, aztán vége is. Az utolsó oldalon még egy bozontos fickó ül egy távoli börtönben, és Clara fényképét szorongatja. Ez aztán a cliffhanger.

Nagyjából ennyi, néhány gyenge poénon túl csak Boo és Clara viszonya említésre méltó, de ez is kimerül a fehér főhősnő és a kisebbségi, helyi alien közti feszültségben, valamint próbálkoznak Clara és a fia kapcsolatának árnyalásával, de ez is elég halovány. A rajzok helyenként szépek, de többnyire szintén nem képesek egyedit mutatni, csak a western és a sci-fi közhelyeket dobálják egymásra, teljesen véletlenszerűen. Így pedig sztori és a vizuális rész is rém unalmas marad, 2015-ben pedig kifejezetten bosszantó a végeredmény.

A további részeket köszönettel kihagyom.

Copperhead_pages

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Képregény

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon