A lázadó

Közzétette: Kemese Fanni Szólj hozzá elsőként!

insurgent_poster__spanEgy újabb YA disztópia filmváltozata landolt a mozikban: egy újabb társadalom áll a pusztulás szélén, egy újabb felkelés éledezik, és persze minden egy tinédzser lány erején és kitartásán múlik. A lázadót hosszú marketingkampány vezette fel, de az első hétvégén a box office riportok szerint kevesebbet hozott a konyhára az USA-ban, mint egy évvel ezelőtt a sorozat első része, A beavatott, ugyanennyi idő alatt.

A beavatottban már megismerkedhettünk az alternatív Chicago társadalmi berendezkedésével, az erények szerint kialakított öt csoporttal: a bátrakkal, önfeláldozókkal, őszintékkel, barátságosakkal és műveltekkel. A rendszerben előfordulnak olyan emberek, akik nem illenek egyik csoportba sem, ők a csoportnélküliek; és elszórva olyan fenyegetést jelentő személyek is megjelentek, akik több csoportba is illenek, ők az elfajzottak.

Tris (Shailene Woodley, Csillagainkban a hiba), az önfeláldozóként született, de később bátrakat választó csoportváltó valójában egy kilétét titkolni kényszerülő elfajzott. A beavatottban minden erőfeszítése ellenére, a műveltek a bátrak segítségével megdöntötték a rendszert kormányzó önfeláldozók hatalmát.

A lázadóban kezdetét veszi az elfajzottak nyilvános üldöztetése. Tris szerelmével Négyessel (Theo James) meg néhány szökevénnyel a barátságosak között bújkál. Azonban ez a békeszerető csoport sem úszhatja meg az ellenőrzést; bátrak érkeznek, hogy elfajzottakat keressenek közöttük. Tris, Négyes és Tris testvére, Caleb (Ansel Elgort, Csillagainkban a hibában ő Shailene partnere) menekülőre fogják, és kezdetét veszi a szövetségesek utáni kutatás az alakuló felkelésben.
Eközben az egész elnyomást irányító, művelt Jeanine (Kate Winslet) egy titokzatos doboz kinyitásán dolgozik, benne az alapítók üzenetével, amelyet annyi éven át rejtegettek az önfeláldozók.

Az éhezők viadalához hasonlóan, A beavatott franchise is befutott, így nagyobb költségvetésből gazdálkodhatott a második film elkészítésekor. Míg az első részben nem egy helyszín és effekt hatott olcsónak, A lázadóban már nem lehet erre panasz. Több kütyüt, több madártávlatból készült felvételt és persze részletesebben kidolgozott szimulációt kapunk (elég sokat megmutattak a trailerekben, akár az ominózus repülő házat, vagy az apró darabokra hulló várost).

insurgent-teaser-posterA film sok tekintetben változott a könyvhöz képest: mind cselekményben, hangsúlyokban, karakterek közti kapcsolatban, sőt még az érzelmi reakciókban is.
Néhány változást már előre lehetett sejteni trailerekből: az egyik kulcsjelenetben Tris elszántan lövöldözött. A keményvonalas rajongók körében nem aratott sikert ez a momentum, mivel a könyvben Tris sokáig azzal küzd, hogy egyáltalán pisztolyt fogjon az első rész végén elszenvedett traumák miatt. Igaz, ez a vívódó vonal kimaradt, de helyette más utat választottak, hogy a Trisben dúló önvádat és önutálatot kifejezzék. A cselekményben azonban akadtak hiányosságok bőven: néhol gond volt az időbeliséggel, máskor nem vitték logikusan végig a szálakat.
A könyv írója, Veronica Roth kiállt a könyv és a film közötti különbségek mellett. A Tumblr oldalán azt írta, hogy ezek a változtatások a film érdekét szolgálták, a könyvet nem lehetett volna vászonra vinni egy az egyben anélkül, hogy ne legyen egy nagy összevisszaság a végeredmény.

Mindenképpen kiemelendő Shailene Woodley játéka, akit a kritikák is agyondicsértek. Nem egy jelenetet abszolút elvitt a küszködése, máskor azonban egy-egy drámaibb pillanatot teljesen szétzúzott: például amikor gondterhelten beletúrt a hajába és az komikusan égnek állt, miközben éppen elmondták neki, miért van kilátástalanul szar helyzetben. Theo sokkal meggyőzőbb szerelmes volt ebben a részben, mint A beavatottban, de az akciójelenetekben ugyanúgy odavágott, és volt lehetősége kibontakozni bőven. Peter karakterét alakító Miles Teller pedig végre több teret kapott, és ügyesen hozta a köpönyegforgatót (persze a Whiplashbeli alakítása miatt nagyobb kíváncsiság övezi őt, mint az első részben, a Fantasztikus Négyest pedig duplán jobban várom miatta, mint eddig).

A sok változtatás végül egy teljesen más összképet adott, mint a könyv. Az első részhez hasonlóan, a hibák ellenére, A lázadó sodró, effektekkel tömött akciófilm lett, az abszolút nézhető fajtából. A sorozat befejező részét, A hűségest, (nem meglepő módon) kettészedték; 2016-ra és 2017-re várhatóak.

Veronica Roth egyébként már maga mögött hagyta A beavatott világát, és egy két részes, Star Wars nyomvonalát követő (egyelőre cím nélküli) könyvsorozaton dolgozik. Annyit már elárultak, hogy egy srácról fog szólni, aki váratlan szövetséget köt az ellenséggel. Mindketten szökni akarnak az elnyomott életükből, és segítenek a másiknak, hogy elérjék amire a legjobban vágynak: egyikük a megváltást, másikuk a bosszút. A beavatott sikeréből kiindulva, a sorozatot nagy érdeklődés fogadja majd, de 2016-ig várnunk kell az első részre.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon