Joe Hill: NOS4A2

Közzétette: juhaszviktor Szólj hozzá elsőként!

Joe Hill viharos gyorsasággal került be kedvenc fantasztikus szerzőim névsorába, elsősorban a Locke & Key című zseniális képregénysorozata miatt, ami egyedi alapötletre épülő, fordulatosan megírt, remek karaktereket mozgató történet volt (Gabriel Rodriguez gyönyörű rajzaival). A NOS4A2 címet viselő regénye pedig ugyanezt a minőséget és élményt hozta, ezúttal kizárólag prózában, bár Gabriel Rodriguez szerencsére szolgáltatott pár illusztrációt ehhez a művéhez is.

Az amerikai kiadás borítója

Az amerikai kiadás borítója

Kezdjük ott, ahol a regény: Charles Manx az egyik különösen szigorúan őrzött amerikai fegyintézet foglya, ahol évek óta fekszik kómában a börtönkórházban. A gyermekrabló sorozatgyilkos nagyon régóta öntudatlanul vegetál, ezért különösen kellemetlen meglepetésként éri az egyik nővért, amikor a férfi egyszer csak kinyitja a szemét és motyog pár szót. 2008-at írunk ekkor, közeledik a karácsony.

A nyolcéves Victoria McQueen szeret rajzolni, imádja a Knight Ridert és szívesen száguldozik a massachusettsi házuk melletti erdei ösvényen kissé túlméretezett biciklijével. Az egyik alkalommal egy ódon, fedett fahídra téved, ami egészen váratlan helyre vezeti a kislányt – ráadásul Vic („the Brat”) akárhányszor tér vissza a hídra, minden alkalommal máshová érkezik biciklijével, és ennek oka van. 1986-ot írunk ekkor, a nyárból lassan ősz lesz.

Pont az angol kiadás változtatott a címen

Pont az angol kiadás változtatott a címen

Joe Hill regénye ezzel a kettős felütéssel indít, hogy aztán térben és időben lendületesen ugrálva fonja össze a két főhős és számos mellékszereplő történetét. A címadó NOS4A2 egy antik Rolls-Royce Wraith rendszáma – Charles Manx ezzel a pompás autóval fuvarozza a szerinte jobb sorsra érdemes gyermekeket egy sokkal kellemesebb helyre, természetesen csak azután, hogy ő vagy a segítője kíméletlenül végzett szerencsétlen szülőkkel. Christmasland maga az álomvilág, ahol örökké karácsony van, hatalmas pelyhekben hullik a hó, harsognak az ünnepi dalok, gőzölög a kakaó, illatoznak a finom sütemények, és azok a szerencsések, akik itt találnak új otthonra, végleg elfelejthetik a szomorúságot és az unalmat. Hiszen egész nap csak játszanak – ollóval vagy késekkel, de ha egyik sincsen kéznél, hát kapóra jönnek frissen kinőtt tépőfogaik. Christmasland igazán különleges hely, nem véletlen, hogy alapjaiban forgatja fel a szintén különleges Victoria McQueen életét, gyerekként és felnőttként egyaránt.

A magyar változat

A magyar változat

A NOS4A2 horrorba hajó, modern dark fantasy, egyszerre ijesztő, néha nagyon emberi, rendkívül ötletes és helyenként kifejezetten megható. Ennek egyik oka, hogy nagyon életszerű karakterekkel dolgozik, akik különleges és izgalmas figurák ugyan, de nem két lábon járó klisék, könnyen azonosulunk velük és szorongva kísérjük őket a sötétség szívébe.

A NOS4A2 most már magyarul is beszerezhető, ráadásul (ha minden igaz – az ismertető az amerikai kiadás alapján készült) tartalmazza Gabriel Rodriguez illusztrációit. Számomra az év egyik nagy könyvélménye, és tulajdonképpen a témáját tekintve még a karácsonyi könyvdömpingbe is belefér, habár utána valószínűleg mindenki egy kicsit másként hallgatja majd a száncsengős ünnepi dalokat.

Érdekességek

 * A NOS4A2 megjelenése után nem sokkal debütált a Wraith: Welcome to Christmasland című képregény-minisorozat is, amely laza szálakkal kapcsolódik a regény előzményeihez.

* Joe Hill első regénye, a Heart-shaped Box magyarul is megjelent a Szív alakú doboz címen. Bizonyos értelemben klasszikus első regény: ismerős helyzetekkel dolgozó, kicsit elnyújtott modern kísértettörténet egy kiégett rocksztárral, de már felbukkannak benne azok a megoldások, amelyek későbbi munkáiban sokkal markánsabbak lesznek.

* Az sfmag ismertetője a Locke & Key képregényről itt olvasható.

* Horns című regényét (magyarul szintén megjelent Szarvak címmel, az sfmagon írtunk is róla) idén filmre vitték, a Harry Potterből ismert Daniel Radcliffe főszereplésével.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon