„A királyok kora halott. Én öltem meg”. Viszonylag kevés epikus fantasy  szerző kísérletezik azzal, hogy egy, a középkornál modernebb kort kerítsen mintának kitalált világához. Brian McClellan ilyen író, aki a francia forradalom idejéhez nyúlt vissza és művében varázslók téblábolnak puskák és ágyúk társaságában. Első regénye ott kezdődik, ahol más művek általában befejeződnek: a királyságot megdöntötték, a nép szabad. Egy mesének vége is lehetne, de a fekete leves csak ezután jön: hatalmi harcok, árulás, egy szomszédos ország hódítási kísérlete. A legendának gondolt istenek visszatéréséről és a halott királyi mágusok szájából suttogott titkokról még nem is beszéltünk.

McClellan_PromiseOfBlood_FINAL_RPA Promise of Blood egyik legnagyobb érdeme számomra, hogy több különböző történetet nyújt egyben, három különböző regénytípusból merít ihletet. A fülszövegen olvasható beharangozó a legmonumentálisabb szálra utal mind közül, mely politikával átszőtt háborús történet. Adro királyát kivégzik, a forradalom pedig igyekszik megszervezni az állam működését. Ezt nehezíti a királypártiak ellenforradalma és a szomszédos diktatúra, Kez támadása. Ha ez még nem lenne elég, a forradalom vezéralakját, Tamas főparancsnokot többször is megpróbálják megölni.  És még nem esett szó arról, hogy a sereg főszakácsa saját bevallása szerint egy visszatért isten.

A második szál egy tipikus „kalandozós” kalandregényre emlékeztet. Kétlövetű Taniel puskapormágus, a főparancsnok fia, társaival egy veszélyes varázslónőt keres a fővárosban, majd egy régi barátját kellene megölnie apja parancsára. Ez a szál tartalmazza a legtöbb háborús jeleneten kívüli akciót: háztetőkön rohangálást, lövöldözést és varázspárbajt az egyetemi campuson, vidám hegymászást hegyi oroszlánokkal egy ősi kolostor közelében és pár háztömb porig rombolását. Végül aztán ő is belecsöppen a háborúba Kezzel (ez már részben összefolyik az első szállal).

A harmadik szál egy krimire emlékeztet. Adamat a nyugalmazott nyomozó fotografikus memóriával bír. Nem meglepő hogy Tamas főparancsnok őt bízza meg egy különös rejtély felderítésével. A hadsereg által lemészárolt királyi varázslópáholy tagjai holtukban is Kresimir isten ígéretét emlegették.  A rejtély kinyomozása közben egyre többet tud meg a mágia múltját övező titkokból, találkozik egy félisteni hatalmú varázslónővel és belekeveredik a főparancsnok elleni összeesküvésbe is.

McClellan_authorA Promise of Blood nem tör irodalmi magasságokba, elsősorban kaland- és háborús regény. A fentiekből látható, hogy ötletből nincs hiány. Nekem különösen tetszett, ahogy szembekerül a modern kor és a titokzatos  ősi világ toposza – remekül megférnek egymás mellett a szakszervezetek és muskéták az elfeledett istenekkel és mágiával.  Első publikált regénye ellenére McClennan írásán nem érződik markáns gyermekbetegség sem: a történet fordulatos, a karakterek hihetőek. Különösen Tamas karaktere „szürke”, hisz számtalan mocskos dolgot meg kell tennie, melynek indoklása, hogy a „hazájáért” cselekszik. Sajnos azonban a karakterek annyira kiforrott személyiségek, hogy ugyan egyre többet tudunk meg róluk, szinte semmit sem alakulnak az egész könyv alatt. Az író sok esetben csupán utalgat a háború sötét oldalára, nem találunk naturalista leírásokat, de eleget mutat ahhoz, hogy ne tekintsük vidámnak a háborút és a forradalmat. Ettől azonban még nem nevezném igazi „gritty” fantasynek. Különösen tetszett, hogy látjuk a másik oldalt is: egy jelenetben egy gyermek és egy mosólány szemszögéből követhetjük végig Tamas ellenségeinek, egy királypárti nemesi háznak a kifosztását.

McClellan_novellaA regény egyik unikuma a mágiarendszere. Háromféle varázshasználóval találkozunk Adro országában. A címadó  (puska)pormágusok (powder mages) képesek felgyorsítani a golyókat, távolról felrobbantani a lőport, de belélegezve azt (khm..”beszívva”) fizikai tulajdonságaik is emberfelettiek lesznek. Igazi csatamágusok, ám a puskapor igen addiktív. A kiváltságosok (Privileged) hasonlítanak a legjobban a zsáner varázslóira: őselemekkel bűvészkednek, alakot váltanak és az erősebbjeik épületeket rombolnak le hatalmukkal. A tehetségesek (Knacked) nem igazi varázslók, csupán egy varázslatszerű képességük van, de ez általában elég praktikus. Van aki képes kinyitni elméjével egy zárat (hát persze, hogy kém), mások egyáltalán nem alszanak. Vannak persze egyéb mágiafajták is (ilyen Ka-Poel sámánisztikus(?) mágiája), de ezek a regény szereplőinek is idegenek. Noha előszeretettel marketingelik a könyvet a puskapormágiával, valójában a varázslat nem tölt be olyan központi szerepet, mint az előzetesek alapján gondoltam. A mágia fűszerezi, látványosabbá teszi az akciót, érdekes színfoltja a világnak, de csak a rejtély egy részét képezi. Így nagyobb tér marad a karaktereknek és a történet egyéb aspektusainak. Kifejezetten hiányzott azonban a hétköznapi mágia, vagyis hogyan fejti ki a varázslat a hatását az átlagember életére.

A regény stílusa gördülékeny, nem anyanyelvűként is könnyen olvasható. A tipikus fantasy féltéglákra jellemző hosszas leírások és belső monológok  hiányoznak belőle, így a könyv (eltekintve néhány holtponttól) igencsak pörgős. Sajátos McClellan névadási gyakorlata – szeret néhány betűt felcserélni létező neveken. Példaként szolgál a főszereplő Taniel (Daniel) és Vlora (Flora) is. Ezen felül egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy előszeretettel nyúl „egzotikus” országok nyelveihez. Úgy látszik a választás Magyarországra esett. Tamas mellett vannak még magyarra hajazó szavak: Adro fővárosát Adopestnek hívják, és az egyik legelső jelenetben életét vesztő pormágusnak pedig Lajos a neve.

A szerző 2014-ben megnyerte a legjobb elsőregényes fantasy írónak járó Morningstar Awardot, nem véletlenül. Lehet, hogy nem lesz a műből a zsáner klasszikusa, de mind a karakterei mind a története izgalmasak és érdekesek. Nagyon jól összerakott, több szálon futó regény egy ígéretes írótól. Sokat vártam, még többet kaptam. Remélem, hogy egyszer magyarul is kézbe vehetjük.

Hasznos linkek:

Érdekességek:

  • A Promise of Blood egy trilógia első része, noha önmagában lezárt történetet alkot. A második kötet (The Crimson Campaign) idén jelent meg, míg a harmadik részt (The Autumn Republic) jövő év elejére ígérik.
  • A szerző a regények mellett néhány novellát és kisregényt is írt, amelyek a trilógia szereplőinek múltjába engednek betekintést. Nyomtatásban nem jelentek meg, de a szerző honlapjáról megrendelhetőek epub, mobi és pdf formátumban. Az olvasási sorrend is elérhető a honlapon.
  • A fent említett novellák egyike ingyenesen elérhető egy netes magazinban.
  • A tűzfegyverek és a mágia összekapcsolása egyre népszerűbb manapság – egyesek külön alzsánernek (flintlock fantasy) titulálják. Részben ide sorolhatjuk a magyarul is elérhető Fekete Prizmát, de Django Wexler Shadow Campaign sorozata is ilyen.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Noro szerint:

    Egy ideje már várólistás.

  2. SFmag Szerk. szerint:

    A Fumax jól meglepett bennünket, mert karácsonyra ki is hozzák magyarul az első kötetet, Vérrel írt ígéretek címen.

    https://www.facebook.com/fumaxkiado/photos/a.229532993792363.57046.147458935333103/704129549666036/?type=1

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon