Rick Remender (író), Matteo Scalera (rajzoló), Dean White (színek) sci-fi képregénye tavaly novemberben debütált az USA-ban, az Image Comics gondozásában, és az első 6 füzetet tartalmazó gyűjteményes kötet is megjelent nemrég. Én mindig rácsodálkozom arra, hogy az USA-ban mennyire gazdag és sokrétű a képregénykiadás, nálunk pedig mennyire nem, és most nem is elsősorban a szuperhősökre gondolok,
hanem az egyedi ötletre épülő kezdeményezéseknek, ahol nem az a cél, hogy egy ismert franchise-t nyúzzák meg a sokadik rókabőrért, hanem, hogy valami újat hozzanak létre. Ilyen a Black Science is, amely izgalmas elegye a vagány történetmesélésnek és a gyönyörűen megkomponált vizualitásnak.

bs1Grant McKay, az anarchista tudósok rendjébe tartozó fizikus és csapata létrehoz egy eszközt, amely révén átjárás nyílik a létező összes párhuzamos dimenzióba. A megszállott McKayt az a cél vezérli, hogy a dimenziók között a világunk minden problémájára megtalálhatjuk a választ, de aztán rá kell jönnie, hogy ez a fajta felfedezés korántsem veszélytelen, és jobb lett volna nem bolygatni a dimenziók közötti utazást.

A történet zseniálisan indul, csak kapkodtam a fejem egy eszeveszett menekülés közben, miközben Grantet és kolléganőjét furcsa kreatúrák üldöztek egy nyugtalanítóan idegen világban.

Mivel direkt nem olvastam utána a képregénynek, az első oldalakon nekem nem volt világos a párhuzamos univerzumos szál, csak annyit tudtam, hogy a tudósok valami idegen világba kerülnek, és amikor kiderült, hogy a csapat ide-oda fog ugrálni a dimenziógyűrűk hagymarétegei között, kicsit csalódtam is, mert hiszen ezt már láttuk a Slidersben.

Azonban ahogy haladtam tovább, ez az érzés csillapodni kezdett, ugyanis még ha az alapötlet hasonló is, a Black Science  minden értelemben sokkal őrültebb, és elképesztő látványvilággal tár elénk újabb és újabb, idegennél is idegenebb világokat és lényeket, a gépesített indiánok és német katonák közötti elmondhatatlan háborútól kezdve a totálisan idegen városképekig, nem beszélve a végén felbukkanó ellenfelekről és a kegyetlen cliffhangerről. Ez a fajta változatosság pedig nagyon sokat dob az összhatáson, ugyanis minden újabb oldalon valami teljesen új élmény vár az olvasóra.black-science-2

A háttértörténet, Grant és családjának viszonya, a többi karakter szerepe pedig közben nagyon elegánsan adagolva bomlik ki, belefér egy kis összeesküvés, egy széthulló család, szerelmi háromszög, de pont annyi, amennyi még éppen elég a karakterek felvázolásához így, az elején. Mert arra Remender vigyázott, hogy a tempó mindvégig megmaradjon, és letehetetlenné tegye az első kötetet. Az egyetlen kritika talán emiatt érheti a történetet, hogy a karakterek ugyan érdekesek, de még nagyon nem láttunk egyikük mélyére sem, de azt gondolom, erre is lesz bőven lehetőség. De az sem baj, ha nem, mert enélkül is nagyon szórakoztató és izgalmas a történet.

Elolvasva ezt a kb. 150 oldalt, az jutott eszembe, hogy nagyon kevés. Még sokkal, de sokkal többet olvasnék a dimenzionauták kalandjairól, főleg mert fellibbentettek néhány elejtett félmondatból egy roppant érdekes interdimenzionális koncepciót, amely rengeteg lehetőséget rejt magában.

A sorozat néhány hét múlva a füzetes formátumban folytatódik, a következő gyűjteményes kötetre emiatt még jövő év tavaszig mindenképpen várni kell.

blackscience-3

 

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Képregény

Eddig 5 hozzászólás.

  1. damoqles szerint:

    Ha tetszett, próbáld ki a már befejezett Fear Agentet is, szintén Remendertől. A Black Science (a cím egyébként a black magickel akar összecsengeni) ennek a „szellemi örököse/folytatása”.

  2. Hackett szerint:

    damoqles:
    Fear Agent beszerzése már folyamatban, hamarosan írok majd arról is.:) Én is úgy gondoltam, hogy addig belevágok „Mr. Redneck” ügynök kalandjaiba.:)

  3. Hackett szerint:

    Jut eszembe, ha valaki esetleg szeretne gyorsan és forintért hozzájutni, pl. a Comicsinvest.hu-n kapható a kötet:
    http://www.comicsinvest.hu/bolt/kepregeny/olvas/25356

  4. dbl szerint:

    Mivel több hét után előjöttek a capcthák (számomra teljesen érthetetlen okból), nagy szeretettel üdvözlöm az SFmag minden lakóját…
    🙂

  5. solymosgyu szerint:

    Érd el valamelyik honosítónál hogy lefordítsa.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon