Néhány napon át megpróbáljuk bemutatni, hogy 2013-ban mi mindenről írtunk itt, az SFmagon. Az összeállítás szubjektív, és ahogy szokás mondani, a teljesség igénye nélkül készült. Így az ünnepek alatt bepótolhatjátok, ha egy-egy kiváló cikkünkről netán lemaradtatok volna.

A második félévből Hackett szemezget.

Július:

Újabb tematikus hónapba vágtunk bele, górcső alá vettük az orosz fantasztikus irodalmat, strugackierögtön egy átfogó esszével, de aztán sorra került Szergej Sznyegov és az Istenemberek, a Sztrugackij-életmű, Ivan Jefremov és Szergej Lukjanyenko Őrség-sorozata is. Ráadásként lemerészkedtünk az orosz metróba, de csak 2033-ban. Megismerhettük még Tánya Grottert, az oroszok Harry Potterét, valamint a sorozat kapcsán kialakult plágiumpert, és végezetül Kirill Jeszkov anti-Gyűrűk ura regényét, amiben az eseményeket a mordoriak szemszögéből meséli el.

Noha a filmekkel kevesebbet foglalkozunk, de a nyár közepén tombolt a blockbuster szezon, így jött a Z-világháború zombiveszedelme, Kaiju szörnyek a tengermélyéről, amik ellen óriásrobotokkal vettük fel a harcot, de visszatért a legmenőbb X-men, Rozsomák-Farkas is egy újabb kalandra, ezúttal Japánban.

Végezetül pedig stábunk két tagjának fantasztikus novelláját is elolvashattátok regénymegjelenésük alkalmából, Lőrinczy Judittól A magány sárga sivatagát és László Zoltántól a Csendet.

Augusztus:Ilium_cover

Augusztusban új sorozatot kezdtünk, Retromozi címmel, elsőként az 1978-as Földi űrutazást boncolgattuk mai szemmel. Nagyon szeretjük Dan Simmonst, és most hogy a teljes Hyperion-ciklus megjelent végre az Agavénál magyarul, mi az Ilium-Olympos duológiáját várjuk nagyon. Két részes cikkünkben bemutatjuk, hogyan értelmezte át Simmons ezúttal Homérosz Iliászát kvantumteleportáló görög istenekkel, egy furcsa, poszthumán Földdel és Shakespeare szonetteket elemező, Jupiterről származó robotokkal.

Augusztus a Worldcon és az idei Hugo-díj hónapja is volt, és csakúgy mint tavaly és tavaly előtt, most is végigvettük a díjkategóriák legtöbbjét, bemutattuk a nevezett műveket, és esélyt latolgattunk itt-ott. A teljes Hugo-díjas cikksorozatunkat elolvashatjátok itt.

Szeptember:

A hónap rögtön a Hugo-díj díjazottjaival indult, John Scalzi, Brandon Sanderson nevét már ismerjük, rengeteg cikket írtunk róluk, de díjat kapott többek közt Pat Cadigan és Ken Liu is, valamint forgatókönyv kategóriában a Bosszúállók.

Retromozi sorozatunk folytatódott, ezúttal két ’80-as évekbeli kedvencem is sorra került, amiket azóta sem merek újranézni, mert félek, hogy csalódnék: az egyik Az utolsó csillagharcos, Alex Rogan játékautomatával induló, majd valódi űrcsatákkal folytatódó kalandjai, a másik pedig egy gyermekfejjel kemény és rémisztő sárkányos fantasy, a Sárkányölő.

Október:gravity-comic-con-2013

Októberben megérkezett az év sci-fi filmje, a Gravitáció, miközben rendületlenül retromoziztunk is, a Kedves ellenségem, a Legenda és a Kapcsolat filmek időtállóságát vizsgálta SFinsider kolléga. Még nyáron jelent meg az azóta elszenderült, majd profilt váltó Ad Astrától Ray Kurzweil szingularitásos ismeretterjesztő könyve A szingularitás küszöbén, és magyarul is kiadásra került végre a Gabo Kiadó által  Robert Holdstock híres-nevezetes fantasy regénye, a Mitágó-erdő is. Végre!

A januári bálnázás után újabb Paul McAuley regényfolyamról írtunk, a Confluence-trilógiáról, ami egy hatalmas mesterséges világ, melyet egy nem földi léptékű folyó szel ketté, és ami egy fekete lyuk gravitációs kútjának peremén kering. És elcsíptük interjúra a megalkuvást nem ismerő transzhumanistát, Zoltan Istvant, a Transhumanist Wager című regénye kapcsán.

November:

A World SF Travel Fund támogatottjai (Kleinheincz Csilla és Rochita Loenen-Ruiz) Lavie Tidharral

A World SF Travel Fund támogatottjai (Kleinheincz Csilla és Rochita Loenen-Ruiz) Lavie Tidharral

Novemberben Kleinheincz Csilla, alias Hanna egy „ösztöndíj” keretében a World Fantasy Conon járt, Brightonban, személyes hangvételű írása a Conról szerintem sokunk kedvence volt. SFinsider egy zajos fogadtatású cikkben megkísérelte megfogalmazni a magyar fantasztikus irodalom 7 főbűnét. Az írás számos helyen vitát váltott ki, leginkább az írók, írni akarók körében.
Írtunk China Miéville magyarul megjelent Krakenjéről, és a jelenleg még csak angolul elérhető Railsea-ről, ami egy miéville-ien abszurd Moby Dick bálna helyett óriásvakonddal, hajók helyett végtelen síntengeren száguldó bálnavadász vonatokkal. És Crai elolvasta Alastair Reynold aktuális trilógiájának első kötetét, a Blue Remembered Earth-t is.

November végén az SFmagot másfél hétre birtokba vette Doctor Who az 50. éves jubileumi epizód kapcsán, elsőként a jubileumi részt értékeltük, majd decemberben folytattuk…

December:

A Doktorok közül kiemeltük Peter Cushingot és a nyolcadik Doktort, emellett felidéztük azon részeket, amikben szintén több Doktor-reinkarnáció találkozott egymással. Megnéztük a Hobbit második részét, aztán ajánlottunk sok szép és jó könyvet karácsonyra, és már el is jött december 24-e.

Az SFmag.hu csapata nevében ezúton kívánunk Nektek BOLDOG KARÁCSONYT, és hamarosan újra találkozunk!

sfmag_logo_karacsony

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film, irodalom, Uncategorized

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. e(x) szerint:

    Boldog karácsonyt, köszönöm a remek írásokat, ugyanitt, együtt, jövőre is.:)

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon