Néhány napon át megpróbáljuk bemutatni, hogy 2013-ban mi mindenről írtunk itt, az SFmagon. Az összeállítás szubjektív, és ahogy szokás mondani, a teljesség igénye nélkül készült. Így az ünnepek alatt bepótolhatjátok, ha egy-egy kiváló cikkünkről netán lemaradtatok volna.

Az év első feléből SFinsider szemezget.

Január

2013-at a bálna szájában, majd Tolkiennel kezdtük: beszéltünk például a kevésbésarkanypern ismert meséiről, de A gyűrűk ura vallási elemeinek hatására előlépő szent (sült) bolondokról is. Gollam, irgalmazz!

Január 23-án véget ért a sárkány éve. Ennek apropóján elindítottunk egy sárkányos tematikájú cikksorozatot, ahol több szempontból is bemutattuk a mitologikus lényeket. Megtudhattátok tőlünk, hogyan kell nevelni a saját sárkányodat, és milyen sárkánynak számít Fuhur, a Végtelen történet kutyatestbe oltott hibridje a Nagy Sárkányhatározó szerint. Persze, Fermi nem is sejthette, de a realistábbaknak is kedveztünk egy új Brin-regényről szóló írással, míg az ifjúság számára is elmondtuk, mennyire vacak egy állapot az amnézia.

Február

Februárban kedvenc sárkányaink velünk maradtak még egy ideig, köztük vadkörte-evő hungarikummal az élen. De ha csak  ölni (ölni! ölni!) akartuk őket, arra is adtunk tippeket.

Bemutattunk egy csápos díjat, és annak egyik kitüntetettjét, Karen Lord nem mindennapi regényét. Filmes fronton az automatába szorult pixelhős gigászi küzdelmeit elevenítettük fel, de elkalandoztunk a vén csonttal újabb katonai kalandokba és az alternatív Délre is, hogy azután a jövőbe érkezve robotoljunk.

MárciusEgan_diaszpora

Mitagadás, két kiadós zsidózással indítottuk a hónapot, majd ajvézásunk után képregénybe menekültünk. A „Nincs rólam kép a neten” jelzőjű ausztrál íróval is foglalkoztunk, mert ez a bitang bitang eredeti dolgokat ír. Persze magunkhoz kaptunk, és a távoli, transzhumán jövőből az antihumán Ceausescu-rendszerbe transzportáltuk olvasóinkat. Elmorzsoltunk egy könnycseppet gyerekkorunk egyik fantasztikus meséjén, majd áttekintettük az idei BSFS-díj döntős mezőnyét.

Április

Christopher Priest megér egy misét, de még egy egész székesegyházat is: a méltán világhírű angol író egy művéről hozsannáztunk. De kapott tőlünk arcra boruló mozdulatokat a másik, az idén halálsebesen eltávozott Iain M Banks is. Ez ám a Kultúra! Áprilisban jelent meg a finn csodagyerek második regénye itthon, és ekkor próbáltuk először nyelvbotlás nélkül kimondani a nevét. Tiszta horror volt ez a hónap, legalábbis még egy írás erejéig biztosan.mieville_auithor

De elkaptuk egy interjúra a legjobban író, erősen kidobóemberre hajazó (kopasz) trockista fiatalembert is, aki fantasztikus regények armadájával biztosítja helyét a halhatatlanságban.

Május

Megpróbáltuk elfeledni Tom Cruise soros sci-fijét, de egy új magyar SF filmmel se jártunk valami jól. Elmerültünk hát másodszorra is az életre kelt internet bugyraiban és egy ítéletnapi történetben, majd mi is belefutottunk a Sötétségbe. Megemlékeztünk egy kanadai, nagyszerű sci-fi íróról és sorozatáról, valamint egy arab-amerikai szerző fantasy regényéről is. (Béke legyen veled, Ahmed.) Tudományos rovatunk feltámadt poraiból, hogy idegen lények után kutassunk, mármint elméletben.

Június

Egy könnycseppet elmorzsoltunk annak kapcsán, hogy a dínómániát okozó Jurassic Park 20 éve Jurassic Park 2készült. (Ez nem látszik rajta, sőt.) De másik szemünk is nevet: szerkesztőnk jóvoltából elolvashattuk az év magyar fantasztikus regényét. Ha ugyan éppen nem másik stábtagunkat, László Zoltánt illeti ez a dicsőség. De azért felfedeztünk egy angol tehetséget is. Láttuk és örültünk a rockerkülsejű fantasy sztár új regényének, és végül tanúi voltunk a fémszerű szuperemberek röptének is.

Folytatjuk a második félévvel…

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon