Felkerült az internetre az idei HungaroCon országos sci-fi találkozó programja. Az eseményre november 7-én, vasárnap kerül sor az Uránia moziban, filmvetítésekkel, előadásokkal, beszélgetésekkel, díjátadókkal.

***

A Magyar Scifitörténeti Társaság pályázatot hirdet tanároknak, sci-fi óraterv készítésére.

***

Nemrég megalakult az MA Populáris Kultúra Kutatócsoport, Komáromban. Célja a popkultúra egy-egy kiválasztott szeletének feltérképezése, a róla való szakmai párbeszéd elősegítése.Tervezett programok:1, Szakszemináriumok és kritikai szemináriumok szakszövegekről, dolgozatokról és szépirodalmi művekről

2, Íróolvasó-találkozók az aktuális félév tematikájához illesztve, meghívott vendégekkel

3, Félévzáró szimpóziumok az adott témakör szakértőinek bevonásával

Az első író-olvasó találkozóra november 5-én 14 órai kezdettel kerül sor, a Selye János Egyetem Tanárképző Karán, Komáromban, a két meghívott vendég pedig László Zoltán és Brandon Hackett/Markovics Botond.

***

Ridley Scott az Empire-nak adott interjújában beszélt a jövőbeni terveiről. A Prometheus 2 forgatókönyvét éppen most írják, a Blade Runner 2 szintén előkészítési fázisban, de ami a legfontosabb: a rendező 2015-re ígéri a Forever War-t, amelyhez végre elkészült a szkript.

***

Interjúk:

Interjú Terry Pratchettel.

Jeff VanderMeer

Orson Scott Card

Neal Stephenson youtube interjú

***

Világok harca és a földönkívüliek inváziója – egy legenda nyomában.

***

Tudósok és zombik: most arról olvashatunk, miért is olyan nehéz leszámolni élőholt barátainkkal.

***

10 évvel a legutolsó Sandman-kiadvány után megjelent – és egy nap alatt rengeteg helyen hiánycikk lett – a Sandman: Overture című hat részes miniszéria első füzete, amelyben Neil Gaiman a világhírű képregénysorozata közvetlen előzményeit meséli el. A rajzoló JH Williams III.

***

Nagy változások az Ad Astra kiadónál. Távozik a teljes stáb, a sorozatok, tervek a Gabo Kiadónál folytatódnak, az Ad Astrától pedig hard sci-fi és tudományos könyvek kiadása várható jövő évtől.

Mivel Kleinheincz Csilla az SFmag egyik alapítója, Nektek szóló levelét mi is leközöljük:

Kedves Olvasók!

Hónapok óta sejtettem, hogy eljön a nap, amikor meg kell írnom ezt a levelet, mégis sokáig reménykedtem benne, hogy erre nem lesz szükség. A háttérben folyó munkának köszönhetően kénytelenek voltunk hallgatni, de ugyanennek a munkának eredménye, hogy amit elkezdtünk, folytatódik az Ad Astránál és  a Gabo Kiadónál.

De akármekkora öröm is az, hogy a sorozatok folytatódhatnak két különváló, de egyenként is az Ad Astra szellemiségéhez közel álló, igényes sci-fi/fantasy programon belül, mégis meg kell siratnom az elmúlt másfél évet, épp azért, mert annyira rendkívüli volt, mind a lehetőségeket, mind a könyveket, mind pedig a fogadtatást tekintve – és már pontosan ugyanolyan nem lehet, hiszen az egyik ágtól búcsúzom.

Egyedülálló vállalkozás volt ilyen háttérrel, a szakmai és minőségi szempontokat előtérbe helyezve felépíteni egy kiadási programot, ami aztán olyan csodálatos, elkötelezett és nyitott olvasókat vonzott magához, mint Ti. Minden alkalommal, amikor könyvfesztiválon, könyvhéten, az irodában, irodalmi rendezvényeken, online fórumokon találkoztunk, újra meg újra azt tapasztaltam, hogy olyanokkal beszélgetek, akik hozzám hasonlóan szeretik a jó fantasztikumot, és nem csupán elfogadják, amit nyújtani próbálunk, de értékes meglátásokkal, ötletekkel, lelkesedéssel segítenek is, hogy még többet ki tudjunk hozni abból, ami az Ad Astra volt. Ahogy egyre nőtt az Ad Astra olvasók köre, úgy ismertünk meg egyre több arcot, internetes nicket, felhasználót és vált emberien közelivé a kapcsolatunk Veletek.

A magam részéről őszintén szerettem minden olvasónkat, mert úgy éreztem, ugyanazokat az erőket kapom vissza tőlük, mint amiket én forgatok abba, hogy jó könyveket és jól nyújtsak a sci-fi és fantasy kedvelőinek. Nagyon hittem az Ad Astrában, tán megszállottan is, és igyekeztem figyelembe venni minden visszajelzést.

Örülök, hogy olyan könyveket sikerült kiadnunk, amelyek mind fontos, díjakat és szakmai elismerést maguk mögött tudó, különleges művek, amik, bár nem illeszthetőek bele egyik manapság divatos trendbe sem, mégis olvasókra találtak. Mindegyik gyökeresen más, de egyben azonos: hogy egyik mű sem alkuszik meg, és új utakat tapos ki a zsáneren belül. Mindegyikre büszkék vagyunk, és bár van, amit máshogy csinálnánk utólag, nem sajnáljuk, hogy a nehezebbik utat választottuk a kiadásban.

Nagyszerű és csodálatos élményeket köszönhetek Nektek. Egy részüknek tanúi lehettetek, amikor Hannu Rajaniemi, Cat Valente és Lavie Tidhar írói estjeit szerveztük, amikor ott ültünk a teázóban Lőrinczy Judit könyvbemutatóján, amikor beszédbe elegyedtünk a könyves rendezvényeken, egy másik részüket pedig talán sejtitek – milyen volt latolgatni a címeket, látni az első borítóvázlatokat, izgulni a nyomdában gépindításnál, kézbe fogni a könyveket, elolvasni az első visszajelzéseket, éjszakába nyúlóan készülni a másnapi rendezvényekre.

Amikor már tudtuk, hogy az Ad Astra megváltozik, és nekünk már nincs helyünk benne, kiírtunk egy közvéleménykutatást, amit közel nyolcszázan töltöttetek ki. Volt néhány rész, ahol szövegesen ki lehetetett egészíteni a kérdésekre adható válaszok listáját, és ahol leírtátok, mit szerettek a könyveink közül, min változtatnátok, és mivel vagytok elégedettek. Összeszorult szívvel olvastuk ezeket a válaszokat, mert éreztük, hogy mi már nem fogjuk tudni megtenni a következő lépéseket, hogy még jobbá tegyük az Ad Astrát a számotokra. Nagyon szépen köszönjük az összes üzenetet, és megőrizzük őket: a leveleket, amik bátorítottak, lelkesedtek és amelyek kritikáikkal együtt is mind arról árulkodtak, hogy hisztek bennünk és a munkánkban.

Remélem, bizalmatokkal és támogatásotokkal az utánunk következő stábot is megtisztelitek, és szeretettel fogadjátok az új könyveket.

Rendkívüli emberekkel dolgozhattam együtt ezalatt a másfél év alatt: nagyszerű munkatársakkal, írókkal, fordítókkal, művészekkel, zeneszerzővel, filmesekkel, újságírókkal, könyvesbloggerekkel, korrektorokkal, lektorokkal, tördelőkkel, tipográfussal, kézművesekkel, irodalmi ügynökökkel, programozókkal, marketingesekkel, steampunkosokkal és még rengeteg emberrel, akik mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a könyvek és a hozzájuk kapcsolódó események emlékezetesek legyenek és minél nagyobb élményt jelentsenek a számotokra.

Felbecsülhetetlenül sokat adott nekem ez a másfél év, mind szakmai, mind emberi téren, és bár itt és most nem folytathatom a munkát, megerősödve és ajándékokkal távozom, és azon leszek, hogy a Gabo Kiadónál ugyanolyan maximalizmussal és elkötelezettséggel végezzem a munkámat, mint ahogy az Ad Astránál tettem.

Mindent őszintén és teljes szívből köszönök Nektek.

Kleinheincz Csilla (Hanna)

volt szerkesztő

 ***

Könyvbála – a frissen indult bundle-vállalkozás hat plusz két kötetet kínál a legrangosabb SF szerzőktől.

***

Amerika kapitány: A tél katonája trailer

X-men: Az eljövendő múlt napjai előzetes:

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Uncategorized

Eddig 4 hozzászólás.

  1. Sam Reed szerint:

    Ezt komolyan gondoltátok?

    „Távozik a teljes stáb, a sorozatok, tervek a Gabo Kiadónál folytatódnak, az Ad Astra pedig úgy tűnik, hard sci-fi és tudományos könyvek kiadása várható jövő évtől.”

  2. SFmag szerkesztőség szerint:

    Melyikre gondolsz? Az elírásra vagy a mondat tartalmára?:) (Előbbi javítva, utóbbit nem mi találtuk ki.)

  3. Sam Reed szerint:

    Az elírásra 🙂 De érdemes volt szóvá tenni, mert gyorsan javítottátok. Köszönöm.

  4. e(x) szerint:

    R. S. a P2, BR2 és FW rendezői székében: nem fog ez nekünk kissé fályni? (sic)

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon