Nemrég az Ad Astra kiadó jóvoltából végre megjelent magyarul is Ray Kurzweil: A szingularitás küszöbén című, 2006-os ismeretterjesztő könyve, amiben a technológiai fejlődés következtében bekövetkezhető, ránk váró, sokak számára elképzelhetetlen változásokat boncolgatja.

Ray Kurzweil fura figura. Adott egy világszerte ismert és híres, hatvanas mérnök-, feltaláló- és tudósember, jelenleg a Google fejlesztési igazgatója, aki egyrészt nagyon okos, másrészt bejárása van a legnagyobb cégekhez, ismeri a kutatási irányvonalakat.

kurzweil_szingularitasEmellett, saját szavaival élve átprogramozta a teljes biokémiáját, ami többek közt azt jelenti, hogy naponta 250 féle táplálék-kiegészítőt szed tabletta formájában (amire mellesleg egész szép kis bizniszt is épített), hetente fél tucat intravénás kezelést kap, alapvetően tápanyag-kiegészítőket, kikerülve az emésztőrendszerét. És a hatásokat folyamatosan, évek óta méri, elemzi, aminek következtében, a könyv írásakor, ötvenhat évesen egy negyvenéves ember biológiai állapotával rendelkezett.

Mindennek pedig egyetlen, nagyon egyszerű oka van: mégpedig az, hogy felvállaltan nem szeretne meghalni, és úgy gondolja, hogy az egyre gyorsuló technológiai fejlődés néhány évtizeden belül elvezet egy olyan világba, amikor nem is kell meghalnia senkinek, aki nem akar.

Annak ellenére, hogy a könyvből ezt a talán meghökkentő kis, személyes részt emeltem ki, de a A szingularitás küszöbén egy jó és emellett szórakoztató tudományos ismeretterjesztő könyv a technológiai fejlődésről szól, és ebből bomlik ki az úgynevezett technológiai szingularitás felé vezető egyre gyorsuló út. A technológiai szingularitás „egy jövőbeli korszak, melyben a technológiai változás üteme olyan gyors lesz, a hatása pedig olyan mély, hogy az emberi élet visszafordíthatatlanul átalakul.” Kurzweil az idáig vezető út elemeit, és általa várt lépéseit foglalja össze a nanotechnológia, a genetika és a robotika (MI-k) egymást átfedő forradalmán keresztül, példákkal, hatásokkal, veszélyekkel együtt. Szó van benne többek közt a rák legyőzéséről, az öregedés visszafordításáról, az emberiségre váró kiborg létről, az agy gépekkel való összekapcsolásáról. És természetesen hosszasan kitér a kritikai megjegyzésekre is.

Kurzweil_250150A szingularitás ugyanis világszerte megosztó elmélet. Lehet benne hinni, nem hinni, megkérdőjelezni, várni vagy kinevetni, valójában teljesen mindegy, ki mit gondol, ez a könyv azoknak szól, akiket érdekel a jövő, a következő évtizedek lehetőségei, függetlenül attól, hogy megvalósulnak vagy nem, de azoknak is, akik nem hisznek benne, mert ők is rengeteg érdekes fejtegetést, tényt, vezető tech cégek kutatási irányvonalait és gondolatokat találnak benne, mégpedig Ray Kurzweil szűrőjén keresztül. Kurzweil pedig kifejezetten jó előadó, érdekes történeteken keresztül mutatja be a jelenlegi tudományos eredményeket, vázolja az ezekből következhető lehetőségeket, hatásokat olvasmányos, és bárki számára érthető módon.

Ráadásul emberközelibb, személyesebb is, mint a hasonló könyvek. Azok számára, akik valamennyire már elmélyedtek a témában, rendszeresen olvasnak hasonló cikkeket, könyveket, talán kicsit kevesebb újdonságot tartalmaz, mint azok számára, akik most először próbálnak egy pozitivista tudós gondolatain, tudásán, na és nem utolsó sorban reményein keresztül belelesni egy lehetséges jövőnkbe, de ennek ellenére mindenképpen ajánlott olvasmány.

(Ha pedig sci-fi regényben is szeretnétek olvasni a technológiai szingularitás eljöveteléről, ajánlom mindenki figyelmébe Vernor Vingetől A szivárvány tövébent 2006-ból, valamint szégyentelen módon egy saját művet, Brandon Hackett: Isten gépei címmel 2008-ból.)

További információk:

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tudomány

Eddig 5 hozzászólás.

  1. setni szerint:

    Nem szégyentelenség az,….
    Tényleg az Ad astra kiadóval mi történt?…Nagy a hallgatás.

  2. Marcus szerint:

    Van egyébként olyan könyv, ami kb. ugyanez, de frissebb? Elvégre is ez 2006-os. Vagy épp ez a jó benne, hogy látjuk mi vált valóra?

    Az Ad Astra pedig tényleg gyanús, remélem, nem mentek csődbe vagy ilyesmi.

  3. troc szerint:

    Film van frissebb 2010-ből: The Singularity Is Near: A True Story About the Future

    Megnéztem, és el is ment a kedvem a könyvtől. Klasszikus feltaláló figura, aki mára picit begolyózott, és mániákusan fél a haláltól/öregedéstől. A teste olyan kiválóan működik, hogy a filmben megemlítik: nem tudott elmenni egy fontos interjúra, mert – ha jól emlékszem – a szívével volt valami gond.

    És elég bizarr látvány, ahogy egész nap tolja magába vödörszámra(!) a táplálékkiegészítő tablettákat.

  4. setni szerint:

    Elment a kedved a könyvtől?…..Miért nem olvasod el így véleményt mondani…
    Legközelebb ha valaki öreg akkor nem olvasod mert olyan öreg….vagy hosszú a haja …stb..

  5. Andris szerint:

    Az Ad Astrán én is gondolkoztam, a honlapjukon még mindig kint van a 1,5 hónapja lejárt nyári akció bannerje, illetve júliusi az utolsó blogbejegyzés. Ez nem tűnik túl biztatónak, egy lendületes fiatalos kiadótól.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon