Europa Report

Közzétette: _acelpatkany_ 5 hozzászólás

Láthatóan a science fiction filmek között feléledni látszik a Naprendszer felfedezésével és úgy az űrhajózással kapcsolatos téma, ami a 2001. Űrodüsszeiával indult el 1968-ban és a hetvenes években élte fénykorát. Ennek egyik alap példája volt a 2009-es Moon, de a sokak által várt Gravity is ezen az ösvényen fog haladni. Ami miatt a sci-fi rajongóknak is érdemes figyelniük az ilyen filmekre az az, hogy ezekhez nem szükséges óriási költségvetés. Ez több dolgot is indukál: először is új, független filmesek is készíthetnek ilyen munkákat, másodszor pedig mivel a látvánnyal nem tudnak lenyűgözni minket, a forgatókönyvvel és a cselekménnyel kell ezt megtenniük. Ennek hála pedig mindig érdekes filmeket kapunk. Ilyen az idén mozikba kerülő Europa Report is, Sebastian Cordero rendezésében, Philip Gelatt forgatókönyve alapján.

Europa-Report-posterA történet 2061-ben kezdődik, amikor az első űrexpedíciót indítják útnak a Jupiter Europa nevű holdjára. A tudósok feltételezik, hogy az Europa az a hely a Naprendszerben, ahol minden bizonnyal van élet, még ha az csak bakteriális vagy csak kicsit szervezettebb formájú. A hajó el is indul a hatfős legénységgel, és minden a terv szerint is halad, egészen addig, amíg egy évvel a start után az erős naptevékenység tönkreteszi a kommunikációs rendszert. Ezt követően hosszú ideig semmit sem hallanak a Földön az űrhajósoktól, ám egy napon minden feljegyzés megérkezik a bolygóra, amit az expedíció készített.

A filmben kezdetben nem időrendben tudjuk meg a történteket. Látjuk a gondterhelt űrhajósokat, aztán halljuk, hogy valaki meghalt, majd visszaugrunk az expedíció előkészületeihez, aztán az Europára való leszállásig. A film nagyon ügyesen építi fel a rejtélyt, hamarosan érdekelni kezd bennünket ez a hat ember, és hogy vajon mit fognak találni a több kilométeres jégpáncél alatt. Megéri-e minden fáradozásuk, van-e élet az Európán? A film második felére beáll a lineáris történetmesélés, amikor megtörténik a leszállás, és a felfedezés, ami nem csak az emberiségnek, de az asztronautáknak is nagy fejtörést fog okozni.

Az Europa Report mára kezdeti trailere alapján ambiciózus műnek tűnt. Bemutatni egy több évig tartó expedíciót, mindezt pedig a hajóban elhelyezkedő kamerákkal, külső figyelőrendszerrel, adatokkal és hasonlókkal. Az ember lassan tényleg kezdi elhinni, hogy a színészek valódi űrhajósok, mindezt pedig erősíti, hogy ugyan nem amatőrökkel dolgozott a rendező, mégsem látunk egy szupersztárt. És talán éppen ezért kezdünk el izgulni értük.

És mindamellett, hogy a film megmarad jól szerkesztett darabnak, remek sci-fi is. Az összehasonlítás Clarke 2010 és 2061-ével evidens (már csak az indulási dátum miatt is), és aki olvasta a regényeket, annak nem lesz idegen az Európa sötét, csendes, jéggel borított felszíne, és gyanítani kezdi, mi lehet a felfedezés. Mindezt azonban a filmesek nagyon jól egyensúlyozva az utolsó pillanatig nem mutatják, minden csak sejtetve van: adatok, rossz minőségű képek a külső kamerákból, a legénység zavarodott tagjának beszámolói. Itt nem bugyuta horrorfilmmel van dolgunk, hanem jól átgondolt sci-fivel, ahol a szereplők úgy reagálnak, ahogyan a több éves kiképzésen átesett, gyakorlott űrhajósok. Itt nincs megőrülő asztronauta, idegen űrhajó maradványa vagy ilyesmi. Itt minden úgy történik, ahogyan a valóságban is történne.

Az Europa Report egy meglepően jó, izgalmas és érdekfeszítő film, ami realisztikusan mutatja be, milyen is lesz egy több évig tartó expedíció a Naprendszer egy távoli pontjára. Mindehhez pedig egy jó adag sci-fi rejtélyt is adagol, ami a különleges történetmesélési módszerrel együtt külön kiemeli a filmet a mostanában készült sci-fik közül. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem csupán megszállott SF fanatikusoknak, de bárkinek, aki egy érdekes és realista filmet akar látni.

Hasznos linkek:

Hivatalos weboldal

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 5 hozzászólás.

  1. Crei szerint:

    Reméljük itthon is bemutatják…
    Kicsit sok volt az Oblivion meg Elysium szintű agyhalott „scifi”

  2. Holger Hartland szerint:

    Említsük meg a Sunshine-t is, az is jó film:
    http://www.imdb.com/title/tt0448134/?ref_=fn_al_tt_1

    Az Europa Report nézőinek ajánlom, hogy figyeljék a „found footage”-képsorok alatt pörgő számlálót: az jelzi, hogy a küldetés kezdete óta hány hónap, nap, óra, perc telt el. Segít összerakni az időben ugráló történetet.

  3. fbdbh szerint:

    Nem volt rossz, bár elég sok szempontból hullámzó a minősége – néha már-már Kim Stanley Robinson éleslátásával közelíti meg a témát, néha meg elég ciki; főleg a színészi játék, a földi interjúk, a befejezés… kicsit olyan nyeglék. De örülök tényleg, hogy meglépték a filmet, a szándék pozitív.

  4. andris szerint:

    Én mostanában kifejezetten hiányoltam az ilyen témájú filmeket. Ki voltam rájuk éhezve. Ennek ellenére én is csak annyit tudok rá mondani, hogy nem volt rossz.
    A film szerkezete miatt a legénység eleve nem élheti túl. Ebből aztán adódik az alapprobléma, hogy és mégis mitől haljon meg egy legénység, akit a legjobbakból válogattak, és mindenre felkészítettek? A forgatókönyvírónak ezt nem is sikerül normálisan megoldani, hanem alapvető hibákat követtet el a legénységgel.

    – Tényleg elmentek megkeresni a földönkívüli életet egyetlen egy darab szondával?
    – Ha a felszín instabil jég akkor nem inkább leszálló egységgel kéne landolni? Ahelyett hogy leteszik az űrhajót.
    – Abszolút nulla fokban tényleg senki nem gondolt arra, hogy az üzemanyag vezeték esetleg befagyhat?

    A kiszakadó űrruhánál elgondolkodtam, hogy vajon Bangladesben varrták ezeket? Az űrsétáló hölgynek, aki elindult megnézni mi az a fényes pedig már majdnem bekiabáltam, hogy VIGYÁZZ, NE MENJ ODA!!!

    Nekem ezek miatt olyan izé az egész, mert a hős felfedezők elmennek és felfedeznek, aztán meghalnak mert elbénázzák amit el lehet. Aztán meg se nagy konfliktusok egymás közt, se semmi.

    Emiatt az űrhajózós-földön kívül van-e élet? kategóriában nálam még mindig a Defying Gravity a befutó.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon