Nemrég jelent meg magyarul China Miéville sci-fi regénye, a Konzulváros az Agave kiadótól. Miéville magyarországi pályafutása eddig elég kanyargós utat követ, a nagysikerű Perdido pályaudvar, végállomás az Ulpius kérészéletű fantasztikus sorozatában jelent meg, majd a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatában folytatódott az Armadával 2008-ban, és azóta néma csend. Szerencsére az Agave úgy tűnik, átvette a jogokat, és reméljük, mostantól több Miéville-regényt olvashatunk majd.

Olvashattatok már az SFmagon több Miéville-cikket, köztük Juhász Viktortól, Miéville „magyar hangjától” egy tartalmas Miéville-pályaképet, most pedig egy interjút sikerült készítetünk a Perdido óta hatalmas sztárrá váló szerzővel.

SFmag.hu: A Bas-Lag regényekkel lettél széles körben (el)ismert író. Tervezed, hogy visszatérsz erre a világra?

China Miéville: Meglehet. De csak ha és amikor ki tudok találni egy olyan történetet, amely szükségessé teszi a visszatérést ahelyett, hogy csak jobb híján látogassak el újra abba a világba.

SFmag.hu: Várhatunk-e tőled a közeljövőben még több keményvonalas science fictiont, vagy a Konzulváros csak egy egyszeri kísérlet volt? 

China Miéville: Csupán kísérlet volt, ám van rá esély, hogy visszatérjek a témához. Van egy olyan érzésem, hogy csupán az első volt az “immerverse” könyvek közül. Még meglátjuk.

SFmag.hu: Mi volt az első olyan olvasmányod, ami komolyan hatott rád? 

China Miéville: Halvány lila gőzöm sincs! Ahhoz már túl régen történt. Valószínűleg a Burne Hogarth által rajzolt Tarzan, a majmok ura képregények.

SFmag.hu: Milyen érzés volt, amikor a Perdido pályaudvar, végállomás regényeddel szinte az összes fontos zsánerdíjat megnyerted? 

China Miéville: Nagyon nagy dolog volt, a karrierem elején történt, és alázatot tanultam belőle. Bár eléggé nagyvonalúak vagytok – nyertem néhány díjat, ám korántsem “majdnem az összes” fontos díjat!

SFmag.hu: Az Armada c. regényed a tengeren játszódik. Te is szereted a tengert vagy ez inkább csak irodalmi szempontból volt érdekes közeg? 

China Miéville: Létezik olyan, hogy valaki nem szereti a tengert? Lenyűgöző dolog mind irodalmi, mind pedig emberi szemmel. Bár én jobb’ szeretem a tenger mélyét a felszínénél.

SFmag.hu: Milyen az írói módszered? Szigorú napi beosztással írsz? Ki az első olvasód? 

China Miéville: Jó lenne, ha szervezettebb lennék, de nem; megesik, hogy minden nap írok, máskor pedig napokon át semmit se sikerül lejegyeznem. Túl szétszórt vagyok. Az első olvasó személye pedig könyvenként változik.

SFmag.hu: Véleményed szerint mitől lesz jó egy történet? 

China Miéville: Erre a kérdésre képtelenség válaszolni. Én az olyan történeteket szeretem, amelyek meglepnek.

SFmag.hu: A Dial H után melyik képregény-sorozatot ráznád gatyába? 

China Miéville: A Dial H megszállottja voltam, így az már régóta foglalkoztatott. Lehet, hogy valamikor csinálnék valamit a Dr. Strange-dzsel is, de azt hiszem, hogy ehhez sorszámot kellene tépnem.

SFmag.hu: Melyek azok az alkotások a fantasztikus irodalom berkein belül, melyeket méltatlanul elfedettnek érzel, és amelyet véleményed szerint minden fantasy-rajongónak el kellene olvasni? 

China Miéville: Jane Gaskell; Marion Fox. Bizonyára többen is vannak, de ők ketten jutnak eszembe.

SFmag.hu: Legtöbb regényedben fontos szerepet tölt be a város, mint helyszín és mint egyfajta szereplő is. Honnan ered ez a fajta erős „város-élmény”? Van olyan valós város, amihez erősen kötődsz? Melyik a kedvenced az általad alkotott városok közül? 

China Miéville: Nyilvánvaló, hogy London képe jár a leggyakrabban a fejemben. Nem tudom, honnan jött a “városfíliám” – az a gyanúm, hogy tősgyökeres városlakó vagyok, akárcsak sokan mások, így nem meglepő, hogy ezek töltik ki a lelkemet. Mondanom sem kell, hogy az általam teremtett városok közül Új-Crobuzon különösen közel áll a szívemhez, de a kedvencem naponta változik.

SFmag.hu: Van rá esély, hogy valamelyik írásodat filmen is viszontlássuk? 

China Miéville: Lehet! Csakhogy e fölött nekem nincs hatalmam. A hollywoodi producereknél kellene érdeklődnötök.

SFmag.hu: Olvasol kortárs science fictiont? Vannak kedvenceid a kollégák közül? 

China Miéville: Olvasok valamennyit, de túl lassú vagyok, és túlságosan le vagyok maradva. Bár ez inkább fantasy, mint science fiction, de jelenleg Michael Cisco megszállottja vagyok

SFmag.hu: Mi lesz a témája a következő regényednek? 

China Miéville: Balszerencsét hozna, ha beszélnék erről!

SFmag.hu: Az e-könyvek növekvő népszerűsége kapcsán, milyennek látod a hagyományos könyvkiadás jövőjét? 

China Miéville: Bárki, aki azt gondolja, hogy tudja, mi fog történni, az vagy téved, vagy hazudik. Izgatott vagyok, bár nem hiszem, hogy ez a könyvkiadás végét jelentené. Szerintem inkább egy hatalmas forradalom, és ezzel együtt tudok élni. Majd meglátjuk.

fordította Benkő Ferenc 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: interjú

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon