Anthony Huso, a The Last Page szerzője legújabb cikkében a fantasy és a modern világ kapcsolatát járja körül. Mottója: Fantasy is hardly an escape from reality. It’s a way of understanding it.

***

Március 23-24-én harmadszor kerül megrendezésre Bukarestben a Final Frontier találkozó, Bemutatkoznak a román SF könyvkiadók, magazinok és szerzők, és egy magyar vendég is megjelenik a rendezvényen: Kleinheincz Csilla, az Ad Astra és az SFmag szerkesztője. További információk a Final Frontier honlapján találhatók.

***

Robert Kirkman, a Walking Dead – Élőhalottak képregény- és tévésorozat atyja a már beharangozott Thief of Thieves tévésorozat mellett egy harmadikon is dolgozik, amely az ördögűzőkkel foglalkozik majd.

***

Kiosztották a Tiptree-díjat:  Caitlin R. Kiernan The Drowning Girl című regénye és Kiini Ibura Salaam Ancient, Ancient című novellaválogatása lett a győztes.

***

Megjelent a Galaktika 276. száma, benne Connie Willis, Jack McDevitt és mások novelláival. Folytatódik a képregényrovat és a Beszélő némaság című művészeti cikksorozat is. A sztárinterjúban Steven Spielberg mesél rendezői pályája fontos állomásairól. A filmajánló két „véresen komoly” valóságshow-ról szóló mozit mutat be, míg a Kapcsolatfelvétel az év elején nagyon is pezsgő SF-élet eseményeiről ad beszámolót.

***

 Közelmúltbéli könyvmegjelenések:

Az Agave kiadónál megjelent John Scalzi Szellemhadtest című regénye: A Szellemhadtest nem közvetlen folytatása a Vének háborújának, hanem egy különálló történet, ami nem sokkal a Vének háborúja után játszódik, részben új, részben régi szereplőkkel, és betekintést nyújt a Gyarmati Véderő, a GYV speciális osztagának, az úgynevezett Szellemhadtest tagjainak az életébe.

Az Ad Astra kiadónál megjelent: Lauren Beukes: Moxyland és Greg Egan: Diaszpóra című regénye:

A Diaszpóra mérnöki pontossággal megírt – mit megírt, inkább: kiszámított és egyenletekben levezetett – regény. A hard science fiction csodája, a maga precízen kitalált tudományos elméleteivel, virtuálisan is esendő és megkapóan emberi hőseivel, akik visszhangozzák az Asimovok, Clarke-ok óta megismert (aranykori) szentenciát: az ember előtt nincs lehetetlen.

A Cor Leonis kiadónál megjelent Jeffrey Fforde: A Jane Eyre eset, amiben Thursday Next, a rettenthetetlen irodalmi mesterdetektívnő élete legnagyobb kihívásával szembesül, mikor a zseniális bűnöző, Acheron Hades a hírnév és a busás váltságdíj reményében elrabolja Charlotte Brontë nagyszerű regényének hősnőjét, Jane Eyre-t…

A Galaktikánál megjelent Brian Aldiss: Szuperállam című sci-fije. A Szuperállam, egy államok felett álló államot jelent. Az elmúlt századokban, de már korábban is, írók sokasága foglalkozott azzal, hogy mi lesz a jelenlegi államformákkal 50-100 évvel később. Nem kevesen vannak azok, akik, a szuperállamok korát látják a jövőben, ahol jelenlegi országhatáraink megszűnnek és kulturális, nyelvi, vallási vagy gazdasági tényezők eggyé kovácsolnak területeket.

 ***

Sokakban nagy felháborodást váltott ki, amikor a DC felkérte Orson Scott Cardot, írjon egy történetet egyik leghíresebb karakterükről, Supermanről. Az elégedetlenkedők azt kifogásolták, hogy az egyik leghumánusabb szuperhős egy olyan író kezébe kerüljön, aki az utóbbi időben a meleg házasság egyik legnagyobb ellenzőjeként vált hírhedté. Ennek következtében a történet rajzolója, Chris Sprouse otthagyta a projektet, amit a DC határozatlan ideig jegelt.

***

Tíz képregény, amit minden szülőnek el kell olvasnia.

***

Tíz kitalált tudósnő, akik kiváló példaképek gyerekeknek.

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon