December 13. és 16. között rendezik meg az Akvárium Klubban az első Könyvfiesztát, ahol irodalmi és képregényes programokkal találkozhat az érdeklődő, többek között On Sai (K. Varga Beáta) Calderon avagy hullajelölt kerestetik című regényének könyvbemutatója is itt lesz dec. 15-én 17 órakor. A rendezvény részletes programja itt.

***

A nemrég megrendezett HoldfényConon tartott előadást Tóth Emese (automaton aliza) a steampunkról és úgy általában a különféle „punk” szubkultúrákról. Ennek most írásos szövege is kikerült az internetre a szt!mpank blogon.

***

Adam Roberts a The Guardian honlapján nem csupán összeszedte az idei év legjobbnak tartott sci-fi regényeit – köztük Alastair Reynolds, John Scalzi, Kim Stanley Robinson legújabb regényeit, vagy a Kvantumtolvaj folytatását, a The Fractal Prince-t – hanem ennek kapcsán kicsit mereng is a kortárs science fiction helyzetéről.

***

Science fiction kritika, science fiction klasszikusok, a science fiction története – ezzel a három fogalommal lehetne megjelölni Jonathan McCalmont írását, amiben kifejti, miért van szükség a sci-firől való kritikai beszéd átalakítására, és milyen segítséget kaphatnak ehhez a vállalkozókedvű emberek.

***

Miért fontos az Andre Norton Award (az év legjobb ifjúsági műveit díjazzák vele) az SF-nek? Erről beszél a díj zsűrije.

***

Jason Denzel, a (főként) „Az Idő kereke” sorozattal foglalkozó Dragonmount rajongói oldal alapítója abban a szerencsében részesült, hogy már olvashatta a január 8-án kiadásra kerülő befejező részt, az „A Memory of Light”-ot. Egy interjúban beszél többek közt ezzel kapcsolatos élményeiről is, mely meghallgatható, sőt le is tölthető.

***

John Scalzi Vének háborúja-sorozatának új kötete, a The Human Division januártól fejezetenként lesz kapható 99 centes áron ekönyvként. A Tor.com-on pedig minden megjelenéskor Ron Hogan fog beszélni az epizódok készítéséről. Magyarul a sorozat második kötete, a Szellemhadtest az Agave Kiadó bejelentése szerint februárban fog megjelenni.

***

Megjelent a Hyperpulp harmadik száma.

***

Magyar sci-fi megítéléséről szóló vita a geekz blogon Brandon Hackett: Az ember könyve kritikája alatt.

***

Szexizmus a történelemben, szexizmus a történelmi fantasyben: ugyanaz, vagy teljesen különböző? Beszélhetünk-e egyáltalán ilyesmiről a modern fantasyben? Erről szóló cikk, majd válasz rá a Tor.com-on.

***

Vannak még tabuk napjainkban? És ha igen, hogy lehet írni róluk? Vagy esetleg fel lehet használni őket?

***

Afrika a sci-fiben – Nick Wood beszámolója egy pódiumbeszélgetésről.

***

A BBC sorozatot készít Susanna Clarke A Hollókirály című regényéből, írja Aidan Moher blogja.(a könyvről készült kritikánkat itt olvashatjátok).

***

13 részes filmsorozat készül Stephen King A bura alatt című regényéből.

***

Interjú Patrick Rothfussal (ismertetőnket olvashatod mindkét regényéről, A Szél nevéről és folytatásáról A bölcs ember félelméről).

***

Beszélgetés Holly Blackkel és Julie Kagawával.

***

ActuSF podcast interjúi: Michael Moorcock, Robert Charles Wilson, Neil Gaiman, Dave McKean, Nancy Kress.

***

Interjú Ursula K. Le Guinnel és Lauren Beukes-szal.

***

Interjú Ted Kosmatkával, akinek The Games című regényét a Publishers Weekly beválasztotta 2012 legjobb regényei közé.

***

Itt van a tél, itt van újra, hosszú sötét éjszakák, hideg, ilyenkor legjobb bevackolni magunkat a fotelba. Kérdés, hogy aki olvasni szeret, mit vegyen elő? Az SF Signal gárdája is ezt a kérdést kívánta megválaszolni.

***

SF fanok vagyunk, és a családunk nem tudja, mit vegyenek nekünk karácsonyra? Vagy tudják, de nekünk nincs szükségünk újabb pár zoknira? Az SF Signal podcastjéből ötletet meríthetünk ajándékok terén.

***

12 filmfolytatás, amiről valószínűleg nem hallottál még.

***

Újabb válogatás a sci-fi filmek/sorozatok űrhajóiból, avagy a legjobb 51 az SFX szerint.

***

Megérkezett a következő Star Trek film, az Into Darkness első hivatalos előzetese:

***

William Shatner sci-firől és TekWar regénysorozatáról:

***

Itó Projekt: Harmónia könyvtrailer:

***

Mi állhat egy harci robot amnéziája mögött? Memóriahiba? Vagy más?

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon