A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) munkatársai az elrontott és kihagyott jelenetek, valamint a rendelkezésre álló rövid szinopszis felhasználásával megkísérelték helyreállítani a Föld halála című, 1933-ban készült, magyar amatőr science fiction mozifilmet. A film eredetileg egyetlen kópián létezett, amely egy lengyelországi bemutatón teljesen megsemmisült. Eredeti hossza kb. 45 perc volt, és egy romantikus szállal átszőtt Hold-utazásról szól, a Földet fenyegető pusztulás árnyékában (főszereplő: Lányi László; rendezők: Lénárd Endre és Deutsch Richárd). A rekonstruált fimből részlet is megtekinthető a MaNDA blogján.

***

A The Strand Magazine közölte az idén elhunyt Ray Bradbury vélhetően utolsó írását, aminek Dear Santa a címe, és egy kisfiúról szól, aki örökké tizenkét éves szeretne maradni.

***

November 19-én, hétfőn este elhunyt Borisz Sztrugackij, aki testvérével, az 1991-ben elhunyt Arkagyijjal együtt a szovjet-orosz sci-fi meghatározó alakjai voltak, magyarul is számos művük olvasható. Mint sokan mások, mi is megemlékeztünk róluk.

***

Megjelent egy infografika a sci-fi bestsellereiről, ám hamarosan felhívták a figyelmet rá, hogy ez a lista több nevetséges állítást is tartalmaz, például, hogy Jules Verne 174 nyelvre lefordított Nemo kapitányából mindössze „több, mint tízezer példány” fogyott el, ami tekintve, hogy egy száznegyven éves regényről van szó, elég kevés…

***

„Ha az SF teljesen elvesztette a hitét a jövőben, mit szóljunk azokhoz a történetekhez, amelyek túlnyomórészt az űrben vagy más bolygókon játszódnak?” Ezt a kérdést éppen Alastair Reynolds teszi fel, a kortárs űropera egyik legfontosabb alakja, a Napok Háza és a hamarosan magyarul is megjelenő Jelenések tere (Revelation Space) írója (akivel a Lightspeed magazin most készített interjút).

***

Az SF Signalon is terítékre került a sci-fi jövőből való kiábrándultsága – pontosabban a pozitív jövőképek, két egymást követő napon is erről írtak a szerzők.

***

Ezzel összecsengően a Kirkus Book Reviews górcső alá vette, hogyan is „ölte meg” majdnem az űrutazás a science fictiont – mármint a valódi űrutazás.

***

Ismert történet, hogy Stanisław Lem lengyel sci-fi író, bár felajánlották neki, hogy legyen tagja az SFWA-nak, végül visszautasította ezt – de hogy látta az eseményeket az akkori elnök, Frederik Pohl?

***

A Tolkien Estate beperelte a Warnert, A Gyűrűk Ura és a Hobbit filmjogok tulajdonosát.

***

Ki lesz Drizzt angol hangja? A legendás sötételf narrátorát keresik.

***

Interjúk:

A Galaktika.hu-n közölték Alex C. Telander  Robert Charles Wilsonnal készített korábbi interjújának fordítását a Kronolitok magyar megjelenése kapcsán. Philip Pullmant a Grimm Fairy Tales című kötete kapcsán kérdezték. A Writers Voice Ursula K. Le Guinnel (és Archer Mayor krimiszerzővel) beszélgetett (podcast).

***

Már-már közhely, hogy a fantasztikus irodalomban általában ódzkodnak a szerzők az igazán különös narratív megoldásoktól. Ezen a linken viszont öt olyan kötetről olvashatunk, amelyeknek szerzői kísérleteztek egy kicsit…

***

A képregényfilmek reneszánsza, amikor a csapból is szuperhősök folynak. És ez nem is lesz másként, és már megindult a spekulálás, vajon melyik film lesz bukás? A Bosszúállók folytatása? Az új Batman? Esetleg a Guardian of the Galaxy film Rocket Racoonnal?

***

Gonoszak, erőszakosak, kegyetlenek, készek bármikor tönkretenni a főhős életét. Ők – majmok.

***

Azt hiszed, láttad már a legfurcsább robotokat? Nos, íme 10 a filmtörténelem legkülönösebb és – méltóképpen – elfeledett robotjai közül.

***

Egy váratlan hirtelenséggel publikált 8 perces trailer a Hobbit film kapcsán.

***

A Gyűrűk Ura – pónikkal:

***

A Vissza a jövőbe Biffje elénekli a Sci-Fi Convention Song-ot:

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. richvar szerint:

    De jó! Jön Alastair Reynolds! Jelenések Tere… Ez a hét híre számomra. Nagyon várom.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon