Kihirdették a 2012-es Brit Fantasy-díj nyerteseit. A legjobb fantasy regény Jo Walton Among Others, a legjobb horror Adam Nevill The Ritual című könyve lett, díjat kapott többek között Lavie Tidhar, Angela Slatter és az Éjfélkor Párizsban című Woody Allen film is.

***

Budapest Horrorshow címmel – történetében először – zsánerfesztivált rendez a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Helyszín: Toldi mozi, időpont: október 31. – november 3.

***

Véget ért a Galaktika és a Fiction Kult steampunk rajzpályázata, a győztes műveket ezen a linken lehet megtekinteni.

***

A Magyar Scifitörténeti Társaság pályázatot hirdet egyetemista hallgatóknak tematikus tudományos-fantasztikus irodalmi tanulmány elkészítésére.

***

A Delta Vision kiadó elindította ekönyvesboltját, a bővülő kínálatban többek között Robert Jordan, Terry Pratchett, Wayne Chapman és Raoul Renier művei.

***

A Nightshade Books nagy sikerű antológiasorozata, az Eclipse a netre költözik – egész évben folyamatosan érkeznek az jobbnál-jobb írások.

***

Bár Lavie Tidhar Oszamája az Ad Astra jóvoltából már magyarul is megjelent, aki mégis angolul olvasná, az most megnyerheti az SF Signaltól. És nem csak az amerikaiak!

***

Brandon Sanderson jelenkorban játszódó kisregénye audiobook formátumban ingyenesen letölthető. A hivatalos rajongói honlap így ír erről. A honlap által említett korlátozás valamiért csak a Brit Nemzetközösség államait érinti, Magyarországon is elérhetőnek kell lennie. Ez a Warbreaker mellett a másik ingyenesen hozzáférhető műve.

***

Karen Lord és Karen Russel ez alkalommal Mary Doria Russel modern klasszikusnak számító sci-fi regényéről, a The Sparrowról beszélgetnek.

***

Ugyancsak az SF Signal podcastjában Gail Carriger, Kristin Centorcelli, Paul Weimer és Patrick Hester kedvenc alternatív történelmi sztorijaikat vitatják meg.

***

Apa és fia, ha összefog: Stephen King és Joe Hill közös elbeszélésen dolgozik.

***

George R. Martin a Jég és Tűz Dala ciklus megfilmesítéséről szóló könyvében vall többek közt arról is, hogy évekkel ezelőtt megpróbálta lebeszélni az HBO-t a filmváltozatról – írja a New Yok Post.

***

Ha mi állíthatnánk össze egy középiskolai irodalomóra anyagát, melyik SF művet tennénk az olvasmányok közé? A Kisisteneket? A Hyperiont? A Végjátékot? Az SF Signalon ajánlanak pár lehetőséget.

***

Ehhez kapcsolódóan a Balck Gate honlapján Sarah Avery pont a fantasy irodalom oktatásáról elmélkedik.

***

Theorode Sturgeon, mikor 1962-ben díszvendég volt a chicagói WorldConon, beszédében elmondta, hogy nagyon hálás Robert A. Heinleinnek, aki mindig segített neki, ha az írásban gondjai adódtak. Kiemelt egy levelet, melyet Heinlein küldött neki, és amiből most azt is megtudhatjuk, milyen egy igazi campbelli történet.

***

Eheti interjúcsokrunk:

Interjú Richard Kadrey-vel, a Sandman Slim írójával; Junot Díazzal többek között arról, hogy elkészül-e a sci-fi regénye; Paul Tremblay-vel, új könyve kapcsán; Michelle Sagara írónővel a Tor.com-on; a sci-fi fenegyerekével, Harlan Ellisonnal; a New York Times honlapján Michael Chabont kérdezték; itt China Miéville-t faggatták; Ursula K. Le Guinnel beszélgettek; ezen a holnapon pedig Ted Chiangot interjúvolták meg.

***

Végezetül pedig egy interjú William S. Burroughs-zal az írás művészetéről, 1965-ből.

***

Vajon a Star Wars Univerzum lakóinak zöme analfabéta? A tor cikke szerint ez több mint valószínű!

***

Neil Gaiman 8 törvénye azoknak, akik írni akarnak. Már az első nagyon jó szabály: írj!

***

A Mad magazin mindig is a polgárpukkasztás szimbóluma volt. Így mi sem természetesebb, ha a sci-fit is igyekezett kinevetni, ahogy ezeken a borítókon is látszik.

***

Múlt héten a Google+ segítségével tehettek fel az olvasók kérdéseket Iain M. Banksnek, Alastair Reynoldsnak és Peter F. Hamiltonnak. Szerencsére aki lemaradt róla, az alábbi videóban megtekintheti mindezt:

***

Supermannek is lehetnek rossz napjai…

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Archnihil szerint:

    „Ha mi állíthatnánk össze egy középiskolai irodalomóra anyagát, melyik SF művet tennénk az olvasmányok közé? A Kisisteneket?”

    A Kisisteneket mindenképpen! 🙂

    A MAD magazin pedig nagyon nagy! 😀

  2. Sam Reed szerint:

    “Ha mi állíthatnánk össze egy középiskolai irodalomóra anyagát, melyik SF művet tennénk az olvasmányok közé? A Kisisteneket?”

    Alapítvány. Marsbéli krónikák. A város és a csillagok/A gyermekkor vége.

    Kezdetnek elég ennyi, a többit már magától olvasná a gyerek.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon