Piszok nehéz hatásos disztópiát írni. Aki ugyanis a rendszeren kívül él, az az elnyomó rezsim levegőjét sosem képes igazán megragadni és művészien ábrázolni. Aki pedig benne él, annak nem engedik. Éppen ezért nem véletlen, hogy a valaha megszületett legmaradandóbb anti-utópiák közül George Orwell rémlátomása a legerősebb: a nyugati író az elvtársak közelében, a szocializmus eszméitől átitatva lett a totaliarizmus ellenfele, az 1984 halhatatlan szerzője. A másik regény – természetesen – A Szép új világ, amely leginkább a technika által támogatott elidegenedésről szól.

A két brit író regénye máig a science fiction egyik alapműve, de méltatlanul kevesen ismerik az ősforrást, a Mi-t (magyarul: Cartaphilus kiadó, 2008 és Európa kiadó, 1990). Ezt az orosz Jevgenyij Zamjatyin 1921-ben szerette volna megjelentetni, de az újonnan megalakuló cenzúra a már egy éve kéziratban keringő írást betiltotta.

A Mi (a szó nem a mesterséges intelligenciára vonatkozik, hanem személyes névmás) az Egységes Állam győzelme után ezer esztendővel játszódik. Hőse D-503, egyike a név nélküli polgároknak. Feladata az INTEGRÁL nevű űrhajó építése, amely majd a forradalom lángját hivatott továbbvinni a Kozmoszba.

A jövőbeli társadalom olyan, mint egy egyenlet, amely mindig pontosan ugyanolyan, nincs eltérés, anomália. Az emberek életét precíz és kiszámítható szabályok irányítják, előre kiadott jegyek segítségével osztják be például a nemi kapcsolatokat is. Az éget kékre lúgozták, az épületek üvegből készültek, hogy mindenki átláthasson a falakon – hiszen egy ilyen világban nincs senkinek rejtegetnivalója! Gyönyör, irigység és egyéb, a régmúlt embereit mozgató megzabolázhatatlan érzéseket az Egységes Állam megalkotói száműzték. Az emberek szabadon, őszintén boldogok. Megelégedettségük alapja a logika, a számok által irányított világ, ahol még a költők sem akármiről zengedeznek, hiszen nem lenne értelme.

Néha ünnepélyre is sor kerül a központi Kocka téren: a hatalmas Gépezet árnyékában ott áll a mindenki által tisztelt és szeretett Jótevő, hogy ítéletet hajtson végre a sajnos még mindig fel-felbukkanó renitensek, vagyis az értelem ellenségei között.

Jevgenyij Zamjatyin

Zamjatyin regénye még most is jól olvasható, izgalmas alkotás. A szerző negyven rövid bejegyzésben meséli el első szám első személyben, hogyan esik szerelembe, hogyan lázad fel a rend ellen, és hogyan tér vissza a Jótevő kebelébe. Kétségkívül, van egy kis régies zamata a Mi-nek. Sok felkiáltás, kérdő mondat teszi filozófikussá a művet, de ez nem baj, hiszen ez a regény célja: gondolkodni, hogy mi várhat ránk, ha az egyén jogait feláldozzuk a közösség érdekében. Látnoki, prófétikus, egyszerre humoros és komor munka a Mi. A disztópikus alzsáner egyik alapműve, és éppen ezért kötelező olvasmány mindenkinek.

Elképesztő, hogy Jevgenyij Zamjatyin regénye egyszerre hozza a két antiutópia legjobb pillanatait: az 1984 totalitáriusságát és Huxley művének racionalizált lidércnyomását.

Érdekességek:

  • Jevgenyij Zamjatyin a polgári életben jégtörő-mérnök volt.
  • Az író 1937-ben, emigrációban halt meg Párizsban.
  • George Orwell a regény francia fordításának elolvasása után döntött úgy, hogy ez lesz következő regényének modellje.
  • A Mi csak 1988-ban jelent meg a Szovjetunióban.
  • Olyan későbbi regényre is jelentős hatást gyakorolt, mint például Ursula K. Le Guin híres műve, A kisemmizettek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 5 hozzászólás.

  1. Vackor szerint:

    Alapmű!

  2. conquistador szerint:

    Már régóta szeretném elolvasni!

  3. digitalisbuskepulovag szerint:

    Meg kell szereznem azt a könyvet… 🙂
    Az Aldiss mnográfia olvasása óta tudok róla, illetve a két híresebb művel való előzmény-tartalmi kapcsolatáról.
    Azt hiszem megérne egy misét, hogy miért lett ilyen sorsa ennek a műnek, és miért olyan annak a két műnek… 🙂

  4. digitalisbuskepulovag szerint:

    @Vackor…
    Köszönöm a segítséget.
    Azonnal intézkedek magam felé a feladat végrehajtása érdekében… (milyen kellemes Zamjatyinos mondat volt, ugye?…) 🙂

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon