Megvannak a World Fantasy-díj jelöltjei. Többek között olyan könyvek mérkőznek meg, mint az Among Others, a Sárkányok tánca vagy Stephen King új regénye, a 11/22/63. A díjat a 2012. november 1. és 4. közt megrendezésre kerülő torontói World Fantasy Convention-ön osztják ki.

***

A Mythopoetic Society kiosztotta idei díját, amit mitológiát felhasználó művek és azokkal foglalkozó tudományos munkák kapják.

***

A 2010-es évre vonatkozó Carl Brandon Awardot, ami olyan műveket díjaz, amelyek színesbőrűeket szerepeltetnek és/vagy faji kérdésekkel foglalkozik, Karen Lord Redemption in Indigo és Nnedi Okorafor Who Fears Death című regénye kapta.

***

Robert J. Sawyer pedig megkapta az első Humanism in the Arts Awardot, amit a humanizmus és az etikusság jegyében alkotó művészek kaphatják meg.

***

Mi az előnyösebb, az E/1 vagy az E/3, esetleg az E/2? Milyen hátrányai vannak a különféle nézőpontoknak, és a különböző szerzők melyeket részesítik előnyben és miért? Erről faggatott az SF Signal írókat a fantasztikum területéről (első és második rész).

***

A Fumax kiadó hamarosan bejelenti őszi újdonságait. Augusztus 13-ától kezdve minden nap egy új kötetet mutatnak be a Facebook oldalukon (http://www.facebook.com/fumaxkiado), öt napon keresztül. Új szerzőket hoznak, a kiadó számára új zsánerekben.

***

Mindenki szereti az aranyköpéseket, éppen ezért a filmkészítők igyekeznek el-elhelyezni néhányat a közönség örömére. És előfordul, hogy egy elhangzott mondat az alkotók szándéka ellenére nevetteti meg a nézőket. Az io9 összegyűjtötte a tíz legmaradandóbb akaratlanul viccesre sikerült aranyköpést.

***

Lépjünk a Marsra – egyelőre virtuálisan, egy csodás panoráma segítségével.

***

Akit érdekel a hindi science fiction, itt elkezdheti a kutakodást.

***

Mit jósoltak a sci-fi regények a jövőnkbe? Ez a kis összegzés megmutatja, és el is gondolkodtat bennünket, mi várhat még ránt.

***

Heti interjúcsokor:

az Apex Magazine interjúja Genevieve Valentine-nel; az SF Signal a legendás Ben Bovát kereste meg; Karen Lorddal Brad R. Torgersen beszélgetett. Podcastben pedig meghallgatható Jonathan Strahan és Gary K. Wolfe, illetve Walter Jon Williams, Nancy Kress és Michael J.Winegar beszélgetése.

***

Az SF Signal podcastjében pedig a steampunkról beszélget Cherie Priest (a Boneshaker írója), Jay Lake (Mainspring), Gail Carriger (a nemrég magyarul is megjelent Lélektelen szerzője), Paul Di Fillipo (a klasszikus Steampunk-trilógia alkotója), Phillipa Balantine és Tee Morris (az A Ministry of Peculiar Occurences sorozat írói).  A kérdés irodalmi vonulatával az SFmag is közölt egy vitaindító cikket.

***

A Flavorwire honlap szerint ez a 10 legjobb világvégéről szóló regény.

***

És hogy mit érdemes elolvasni a 2011-12-es termésből? A. T. Campbell szerint ezeket a könyveket (mi már olvastunk párat, ilyen a Ready Player One vagy a magyarul megjelent Zoo City).

***

John Scalzit interjúvolták meg:

***

Íme egy preview J. J. Abrams új, posztapokaliptikus, Revolution című sorozatához:

***

Tim Pratt Hugo-díjas Képtelen álmok (Impossible Dreams) című novellájából készített rövidfilmet egy izraeli csapat:

***

Lazításképpen pedig a 96 éves veterán, Jack Vance játszik nekünk ukulelén:

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon