Szefantor XXV.! Augusztus 3-12. között immár 25. alkalommal kerül megrendezésre a Szegedi Fantasztikus Tábor, Szeged határától 15km-e, távol civilizációtól, gondoktól, bajoktól, egy fantasztikus, sci-fi rajongókból álló társasággal. A táborban lehet előadásokat hallgatni, alkotni (agyagozás, gyertyamerítés, diafestés, rádiózás, tábori napilap szerkesztés, filmkészítés), sportolni (ping-pong, röplabda, foci, csocsó), filmeket nézni (tv, projektor). Népszerű még a bográcsozás, amihez már több táborlakó is remek receptet hozott, és még el is készítette azokat. Esténként tábortűz, esetleg szalonnasütés. Az alkotóház Szegedtől 15 km-re van, az autópálya leágazásától még kb 1 km jó minőségű földút. A részletekért a Szefantor blogján lehet érdeklődni.

***

Szombaton rendezik meg a nyári MondoCont, az animések találkozóját, ahol a sci-fi és fantasy kedvelői is találhatnak kedvükre való dolgokat.

***

Mi a franc az a New Pulp?

Chuck Wending, az újjászülető pulpirodalom legszókimondóbb mesterének linkekkel tarkított elmélkedése arról, hogy eszik-e vagy isszák a New Pulpot (és ha igen, milyen gyorsan).

***

Ingyenes fanasy és scifi szeminárium a Michigan Egyetemen. Aki bírja, jelentkezhet Eric S. Rabkin tíz hetes, ingyenes előadássorozatára a Courserán.

***

Fredric Brown kapta az idei Cordwainer Smith Rediscovery Award-ot. A díj lényege, hogy olyan, néha sci-fi és fantasy szerzőkre hívják fel a figyelmet, akik kevésbé ismertek (például azért, mert sosem tüntették ki őket díjakkal).

***

Ugyancsak most hirdették ki a Prometheus-díjakat, melyeket a The Libertarian Futurist Society oszt ki. Regény kategóriában Ernest Cline Ready Player One és Delia Sherman The Freedom Maze című könyve kapta a díjat, a Hall of Fame-be pedig E. M.Forster 1909-es, The Machine Stop című novelláját választották. A díjat az idei WorldConon (ChiCon) fogják átadni.

***

A Shirley Jackson Award átadására pedig a 23. Readerconon került sor. A díjat több kategóriában ítélik oda évről évre, az idén díjazott szerzők közt találjuk többek között Elizabeth Hand, Kelly Link és Sheri Holman nevét.

***

Elvesztettük a jövőnket? Ezt a provokatív kérdést teszi fel Jo Walton, és ír róla cikkében.

***

A fantasykban mindig csak monarchiák lehetnek? Miért ez a leggyakoribb államforma ezekben a művekben, és egyáltalán, mi jellemző ezekre? Ezt a kérdést tette fel az SF Signal.

***

Interjúk: Peter Beagle-lel és Elizabeth Moonnal, itt pedig Paolo Bacigalupi beszél The Drowned Cities című könyvéről.

***

Cikk a Battlestar Galactica legfontosabb elemeiről. (Letölthető betűkészlettel.)

***

A San Diego-i Comic Conon számos filmes, képregényes és egyéb esemény várta az érdeklődőket, és hagyományosan sok különleges bejelentés született, ezekből szemezgettünk:

Neil Gaiman prequelt készít legendás képregénye, a Sandman történetéhez, erről az alábbi videóban ő maga beszél:

***

10 év telt el a mára már legendássá vált TV sorozat, a Firefly óta, most a Comic Con keretén belül összegyűlt majdnem a teljes gárda:

***

John Scalzi és Pat Rothfuss egy kicsit feldobták az amúgy is jó hangulatú rendezvényt:

***

Alább pedig Peter F. Hamilton válaszol a neki feltett kérdésekre:

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon