Kihirdették a Chesley-díj döntőseit. A győzteseket az amerikai sci-fi és fantasy művészek szövetsége választja ki.

***

Kihirdették az ez évi Locus-díj győzteseit is. A science fiction regény kategóriában Miéville Embassytownja győzedelmeskedett, míg a fantasy regények között Martin ciklusának legújabb darabja bizonyult a legjobbnak. Catherynne M. Valente mindjárt három díjat is elvitt.

***

Az Űrcsilliárdos támogatókat keres – avagy itt az első SF regény, amely közösségi mecénás-oldalon akarja összeszedni a kiadáshoz szükséges pénzt.

***

Interjú David Nickle-lel, a friss Rasputin’s Bastards kapcsán.

***

Elindult az Other Worlds than These oldala – John Joseph Adams legújabb antológiája más világokba kalauzol el.

***

Szerkesztőségi tagunk, acélpatkány a blogján folytatja az idei Zsoldos-díjra jelölt regények elemzésének sorát. Ezúttal Anthony Sheenard (Szélesi Sándor) Vadászat egy szimurgra, Antal József iDeal és Izing Róbert Támadás az űrből! c. regényei kerültek terítékre.

***

Brandon Hackett, alias Markovics Botond Az ember könyve könyvbemutató 4 percben. A regényről mi is írtunk nemrég.

***

Az Aranymosás online irodalmi magazin SF-F körképében az SFmag egyik szerzőjének, Sümegi Attilának novelláját közölte.

***

N.K. Jemisin, az Inheritance trilógia írónője egy érdekes cikkben elemzi, sőt néha kifakad, hogy szükség van-e egyáltalán a fantasyben logikus mágiára. Az ominózus trilógia első és harmadik kötetéről mi is írtunk.

***

John Scalzi provokatív írásában a videojátékokkal hasonlítja össze az életet. Kiindulópontja, hogy a legkönnyebb nehézségi fok a „Fehér férfi” karakter választása… vagy inkább az ebbe való születés.

***

Kate Elliott cikke a fantasyben található heterogenitást járja körül, és kitér arra, hogy a nyugati fantasztikum kitalált világai is magukon viselik a nyugati modern ember gondolkodásmódjának nyomait.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 6 hozzászólás.

  1. Kelt szerint:

    Plusz egy: Paolo Bacigalupi a Wired magazinban írta meg, hogyan mentette meg a science fictiont a cyberpunk: http://www.wired.com/underwire/2012/06/pl_cyberpunk/

  2. Mindig elbűvöl, ha valaki, aki írt pár könyvet, rögtön azt is tudja, mi a tuti (ti. Bacigalupi)…
    A világháború után, amikor a sci-fi újjászületését a tudósok megjelenése hozta, szintén a kimúlás szélén támolygott. Gernsbacknak a 30-40-es években sikerült a mongoloid idióták szintére levinnie a sci-fi irodalmat. Illetve, amit ők annak képzeltek. Aztán megjelent Asimov, Clarke, Haldeman, Van Vogt, Heinlein és a műfaj visszazökkent a főcsapásba.
    Később aztán Harrison, Ellison, Silverberg,PKD, …ne adj` Isten Brunner, Sterling, Rucker…
    Természetesen a Cyberpunk is rengeteget hozott a konyhára, de ez nem a elsősegélynyújtás volt. Az emberi alkotásnak az a törvényszerűsége, hogy MINDIG az éppen aktuális emberi ügyek indítják el a folyamatokat, és ebbe a művészet is beletartozik. A cyberpunk a net, a virtuális valóság, az MI-k előjelzésének irodalmi leképezése volt.
    Ennyi.
    Hol itt a haldoklás?!

  3. Nihil szerint:

    „Az emberi alkotásnak az a törvényszerűsége, hogy MINDIG az éppen aktuális emberi ügyek indítják el a folyamatokat, és ebbe a művészet is beletartozik. A cyberpunk a net, a virtuális valóság, az MI-k előjelzésének irodalmi leképezése volt.”

    Ezzel tökéletesen egyetértek!

  4. kwindu szerint:

    Ja, kész röheje mikor a sci-fi haldoklásáról beszélnek, meg hogy hát éppen ez vagy az mentette meg. Pedig az SF soha nem haldoklott csak esetleg meg torpant vagy be lassult, hogy aztán újerővel, témával, irányvonalakkal bővülve fejlődjön tovább. Bírom, amikor megy a jajgatás mennyire halott ez a műfaj legutóbb tavaly év vége felé volt egy rádióműsorban ez a téma. Hát azon a műsoron nem is tudtam sírjak vagy nevessek mikor a tíz legjobb SF film kapcsán kifejtették menyire halott ez a műfaj. Persze a hozzá értésnek még csak a látszata is elkerülte a két műsorvezetőt,(az egyik Puzsér Róbert volt) aki szerint csak az a sci-fi, amibe űrhajó meg lézerfegyver van, esetleg szó esik benne a technológiai fejlődésről. A cyberpunk vagy az antiutópia nekik nem SF nem beszélve a többi Sf irodalmi ágról és akkor még nem beszéltünk a film képregény és egyéb képzőművészeti alkotásokról. Szóval én ilyen butaságokkal nem is foglalkozom az Sf még nagyon sokáig itt lesz velünk és fejlődik, csak van, aki ezt nem veszi észre.:-)

  5. sfinsider szerint:

    Azért álljunk meg egy szóra, mint Grétsy tanár úr Vágó Pistával!

    Gernsback: ha ő nincs, nincs ez a gyönyörű tematika. Amit megszült, persze, véres volt és alaktalan, fogalmuk se volt kezdetben, hogy mit tegyenek vele, de már akkor is ott voltak a zsenik, pl. Stanley G. Weinbaum vagy Jack Williamson vagy Doc Smith. A probléma abban állt inkább, hogy (az egyébként borzalmas magatartású) Gernsback az irodalmat alárendelte a tudomány népszerűsítésének, míg az utána meghatározó jelentőségű szerkesztő, John W. Campbell már fontosnak tartotta a spekuláció irodalmi erejét is, míg az Új Hullám szerkesztőinél az inga kilendült az irodalom irányába.

    Cyberpunk: teljesen egyetértek Bacigalupival. A hetvenes években a science fiction irodalom annyira önismétlővé, sablonossá, unalmassá vált, hogy kellett valamilyen tematikai upgrade az egészhez. (Persze a Star Wars filmsikere újabb koporsószög volt, de ez egy másik kérdés.) Véleményem szerint a cyberpunk nemcsak újra izgalmassá, frissé tette a zsánert, de rengeteg emberrel elhitette a gettón kívül, hogy van élet a sci-fi irodalomban is, nem csak önismétlő, irodalmilag – a mainstreamhez képest – halványabb minőségű regények sorakoznak polcainkon.

    A science fictionre éppen most férne rá egy következő vérfrissítés, de aki rájön, hogy mi lesz ez, annak bérelt hely néz ki az SF pantheonjában…

  6. attila szerint:

    ” A cyberpunk a net, a virtuális valóság, az MI-k előjelzésének irodalmi leképezése volt.”

    Hát, nem elsősorban, de köszönjük a játékot. :fejsimi:

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon