A hétvégén kiosztották az amerikai sf írók szövetségének díjait, a Nebulákat. A szövetség elnöke és alelnöke ezekkel a szavakkal adta át a díjakat:

“Ez egy nagyszerű lista, amely megmutatja zsánerünk sokoldalúságát és mélységét. Megmutatja, hogy a tudományos fantasztikum és a fantasy nem állandó, hanem folyamatosan növekszik és változik. Idén a döntősök csodálatos palettájáról volt szerencsénk válogatni. Hogy pont ezeket a szerzőket választottuk ki győztesnek, azt egyaránt köszönhetjük a paletta és az egyes szerzők erejének, és nem lehetnék boldogabb az eredménnyel. Gratulálok mindenkinek!”

John Scalzi, az SFWA elnöke

“Habár a Nebula-díjra az Amerikai Science Fiction és Fantasy Szerzők Szövetségének tagjai szavazhatnak, hivatásos szerzőségünk mellet mindannyiunk magunk is a zsáner rajongói vagyunk. A Nebula nyertesei nem csak a kritikai elismerést vívták ki maguknak, de egytől-egyik ragyogó olvasmányok is. Büszke vagyok az összes díjazott munkájára.

Mary Robinette Kowal, az SFWA alelnöke

Az elmúlt héten az SFmag is megpróbált ízelítőt adni az idei döntősökből, ennek fényében nézzük tehát a nyerteseket!

Legjobb regény:

Jo Walton: Among Others

A meta-scifiregényről így kezdte ismertetőjét Hanna tavaly áprilisban:

“Volt egyszer egy boszorkány, aki a világ fölötti uralom megszerzésére törekedve semmitől nem riadt vissza. Volt egyszer egy ikerpár, akik meg akarták állítani, és a tündérek segítségével, hatalmas áldozatok árán sikerült is megmenteniük a világot.

Ez a regény arról szól, mi történt aztán. És a sci-firől és a könyvtári könyvek illatáról, a vonaton olvasásról, a karasz kereséséről és a történetek szeretetéről és a lelkesedésről, ami valósággá teszi a fikciót.”

A többit olvassátok el itt!

Legjobb kisregény:

Kij Johnson: The Man Who Bridged the Mist

Kij Johnsont szeretjük, és ahogy írásait elhalmozzák díjakkal, ezzel nem vagyunk egyedül. A kisregény egy különös világba kalauzol el bennünket, és ahogy Johnson hidat ver a fantasy és a sciencefiction közé, úgy építi a saját hídját Kit Meinem, át a különös ködön…

Legjobb nagynovella:

Geoff Ryman: What We Found

“Ha pusztán irodalmi kvalitásait, a szöveg minőségét nézzük, akkor talán ez a legerősebb mű a mezőnyben. A szerző által teremtett karakterek emberiek és szerethetőek, még az őrült apa irányában is érezhetünk szimpátiát. A hányattatott sorsú család mindennapjainak bemutatása is szívbe markoló.” – írta róla Crei a nagynovellákat bemutató ismertetőjében, és igaza lett. De hogy pontosan mi is szerzőnk véleménye a műről, és milyen volt a mezőny többi tagja, ahhoz olvassátok el az egész cikket!

Legjobb novella:

Ken Liu: The Paper Menangerie

SFinsider nem hiába insider: pontosan megtippelte a nyertes művet. Hogy a verseny mennyire szoros volt, és hogy pontosan miről is szól ez a “megindító, kortalan és mégis aktuális történet.”, ahhoz kattintsatok ide, ahol magára a novellára mutató linket is megtaláljátok.

A teljes 2012. évi jelöltlistát és eredményhirdetést az SFWA honlapján találjátok.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. crei szerint:

    Hihetetlen mennyi díjat nyer Kij Johnson! Mondjuk rosszat még nem sikerült olvasnom tőle.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon