Joe Hill: Szarvak

Közzétette: sfinsider 2 hozzászólás

A sokszoros díjnyertes Joe Hill második regénye sokat sejtetően indul. A főhős, Ignatius Martin Perrish ugyanis egy részeg éjszaka után fejfájással és egy rémisztő fölfedezéssel kezdi napját: apró szarvai nőttek. Igen, pont úgy, ahogy az az ördögábrázolásokon látható.

De nem ez Ig egyetlen baja.

Csak nemrég történt, hogy barátnőjét, Merrin Williamset valaki megerőszakolta és megölte – a brutális tettel Iget gyanúsították, aki nem sokkal a bűntény előtt szakított a lánnyal. Kimondva-kimondatlanul a kisváros őt tartja barátnője gyilkosának, akit viszont felmentenek, mert a holttestről vett minták – egy váratlan tűzeset miatt – a laborban megsemmisülnek. Ig szarvai különleges képességgel verik meg a huszonéves srácot: a társaságában lévő emberek legsötétebb, rejtett, perverz vágyaikat és gondolataikat vallják meg neki, úgy, hogy később egyáltalán nem emlékeznek a szörnyű gyónásra. Ez a főhőst elég kétségbeejtő helyzetbe taszítja, hiszen szülei őszintén elmondják, hogy utálják; a zsaruktól pedig megtudja, hogy bűnösnek tartják és legszívesebben eltennék láb alól.

A történet ezután – első olvasatra – egy nyomozás, valamint egy bosszú története: Ig Perrish újonnan szerzett képességével megismeri valódi gyilkosának kilétét (meglepetés number one), és végül arra is fény derül, hogy miért szakított vele a rajongásig szeretett Merrin (meglepetés number two).

A felszínen ez egy „supernatural thriller”, legalábbis a kiadó reklámszövege szerint, bár inkább használnám rá a dark fantasy kifejezést. Azonban még ez sem fedi teljesen a lényeget.

Az igazán jelentős regények nem csupán azzal emelkednek ki a jók közül, hogy stilárisan rendben vannak – ezt Hill is hozza, hiszen érzékletes leírások, finom humor, rendkívül biztos kézzel megrajzolt, erős karakterek találhatók a Szarvak (Horns) lapjain. A regény erejét az emberi természetről való, nem felszínes elmélkedés jelenti. Egy alapvetően jó embert látunk itt, akinek ártatlanságában szinte mindenki kételkedik, és aki váratlanul kis Sátánná válik, hogy az igazságot felszínre hozza. Megszállott ő: először megszállottan szeret valakit, azután megszállottan az igazságot kutatja, míg végül őt is megszállja egy nála hatalmasabb erő. De nemcsak az igazság jelenik meg, hanem az emberek mélyén, a „szív sötét folyójában” úszó szeméthalmok. Nem találunk igaz embert, a bibliai „Nincs egy jó sem” mondatát ismétlik a szereplők újra meg újra, ahogy romlottságuk, elfajzott lényük kimondatja a kimondhatatlan gondolatokat. Ig küszködő, jóra törekvő ember, de elbukik; és ahogy a szarvak a feje búbján, úgy a benne lévő sötétség is csak nőttön nő, míg a regény véget nem ér.

Joe Hill

Korántsem hibátlan Joe Hill regénye. A negatív szereplő túlságosan, egydimenziósan gonosz, azonkívül a szokásos képmutató republikánus öltözékében jelenik meg – most komolyan, nem lehetne ezt másképp illusztrálni? A Szarvak másik gyengesége a töredezettsége. A kezdeti váratlan és szellemes ötlet hatásairól többet olvasnánk, ámde az író egy váratlan flashbackkel a múltba röpít minket, hogy bemutassa Ig és Merrin kapcsolatát, hogy megértsük a gyilkosság körülményeit. Ez a kitérő kissé lelassítja a vad ötletet, illetve következményének kibomlását, de cserébe gazdagon árnyalt karakterekkel pótol.

A regény vége nem happy end, nincs lélekemelő tanulság, se deus ex machina. Ez egy sötét tónusú, fájdalmas, tragikus, de rendkívül empatikus könyv egy különlegesen tehetséges író tollából.

További érdekességek:

  • Joe Hill 1997-ben publikált először, és tíz évig sikeresen titokban tartotta, hogy a világhírű író, Stephen King középső gyereke.
  • A regény a szimbólumvadászok számára kincsesbánya – tessék figyelni a keresztény szimbolikára és a nevekre!
  • A könyv belső borítóján morzeábécével a Rolling Stones talán leghíresebb számából olvashatunk egy részletet, nem véletlenül.
  • A regény filmváltozatát jövőre forgatják. Rendezője az ismert francia rendező, Alexandre Aja lesz. Egy ideig arról szóltak a hírek, hogy a főszerepet a Transformers-trilógia sztárja, Shia LaBeouf játssza.
  • A regényt magyar nyelven az Európa Könyvkiadó jelentette meg nemrégiben.

Kapcsolódó linkek:

Joe Hill honlapja

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. fbdbh szerint:

    Csak akkor fog érdekelni, ha jobb mint a Szív alakú doboz, mert az… pff. Jó lehetett volna, csak túlírt, és eléggé egy vágányon halad.

  2. thecube szerint:

    Örülök a jó kritikának, mert épp tegnap rendeltem meg. Ajánlom másnak is az Alexandra akcióját: a héten az Európa kiadó köteteire (köztük ugye erre is) 40%-os kedvezményt adnak.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon