John Scalzi 2005-ben megjelent első regénye, az Old Man’s War – Öreg ember háborúja (amiről már írtunk korábban) hatalmas kritikai sikert aratott, és Scalzit a legjobb sci-fi írók közé emelte, a művet pedig sok olvasó az évtized egyik legjobb science fiction regényének tartja (ami szerintem azért csöppet túlzás, de jelzi a rajongótábor erejét), és ha minden igaz, hamarosan film is készül belőle Wolfgang Petersen rendezésében. (Bár, a sci-fi könyvek megfilmesítése ügyében én manapság eléggé szkeptikus vagyok, hiszen ígértek már nekünk Hyperiont, Dűnét, Végjátékot, Randevú a Rámávalt, Örök háborút, Alapítványt, Valós halált, stb.)

Az előző Scalzi ismertetőm végén említettem, hogy a magyar megjelenés ügyében érdemes optimistának lenni (pl. én is ajánlgattam a regényt, ahol csak tudtam), és nemrég bejelentették, az Agave Kiadó tavasszal elhozza nekünk az Old Man’s Wart, amit remélhetőleg hamarosan követnek a folytatások, és Scalzi további regényei is. Hurrá és halleluja!

A Hugo-díjra jelölt Old Man’s Warhoz azóta több folytatás, illetve ugyanazon univerzumban játszódó regény született, ezek közül az első a The Ghost Brigades (A Szellemhadtest) volt, amit 2007-ben a The Last Colony, azaz Az utolsó kolónia követett, amit aztán szintén Hugo-díjra jelöltek.

Szerintem nem teljesen megérdemelten kapta ezt a jelölést, azonban ez csak az én véleményem, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy a regény ne lenne jó, csak nekem ezúttal az a kicsi „plusz” hiányzott belőle.

A történet néhány évvel a The Ghost Brigades vége után játszódik. Az emberi kolóniáknak egy új, több száz idegen fajból álló, idegen szerveződéssel kell szembenézniük, amely Konklávénak nevezi magát, és a Konklávéhoz nem csatlakozott fajoknak nemes egyszerűséggel megtiltják a kolonizálást. Ha pedig valaki ellenszegül, akkor a félelmetes űrflottájukkal elutaznak az új, a tiltás ellenére létrejött kolóniára, és porig rombolják azt.

A Kolónia Védelmi Erő, a CDF azonban nem ijed meg a fenyegetésektől, és gyakorlatilag a Konklávé provokálására egy új bolygót kolonizálnak, és erre az előző két regény hőseit, John Perryt és Jane Sagant kérik fel.

Perry és kolonizáló társai azonban hamarosan rájönnek, hogy ők csupán eszközök, mert a CDF veszélyes játékba kezdett, hogy kijátssza a Konklávét, és a többi független világnak is példát mutasson ellenük. A trükkök és féligazságok mögött újabb cselszövések rejtőznek, Perrynek csak egy célja van, hogy megpróbálja életben tartani a néhány ezer fős kolonizáló csapatát. A CDF pedig addig hergeli a Konklávét, amíg már nem csak az utolsó kolónia, hanem az egész emberi faj sorsa forog kockán.

A regény nagyon feszes és fordulatos, Scalzi szinte minden lapon megcsavarja a szálakat, és fed fel újabb kártyákat, ellenben most először éreztem azt, hogy talán túl feszes is a szöveg, és közben mintha nem maradt volna elég tér egyes karaktereknek, helyszíneknek. Perry ráadásul átvált egyfajta szuperhőssé, aki lazán átver mindenkit, és mintha nem érezné a cselekedetei súlyát sem, ráadásul a történet végére túlságosan könnyedén hoz meg az egész emberi fajra vonatkozó döntéseket. Ezt kicsit árnyaltabb jellemábrázolással mindezt azért bőven finomítani lehetett volna. Ettől függetlenül ez is egy fordulatos és okos regény, ami egy pillanatra sem ereszti az olvasót, nekem mindössze az az erőteljesebb emberi tényező hiányzott belőle, ami az első két könyvben igazán megfogott, és hű Scalzi-olvasóvá tett.

További információk:

 • Az Old Man’s War univerzum további kötetei a Zoe’s Tale című regény, valamint a Sagan’s Diary kisregény.
 • Scalzi blogja a Whatever évek óta nagyon népszerű, és hatalmas olvasótáborral rendelkezik.
 • Nemrég jelent meg Scalzi legújabb regénye (angolul), a Fuzzy Nation, ami H. Beam Piper a század közepén publikáló és később öngyilkosságot elkövető író Little Fuzzy című regényének újragondolása az örökösök jóváhagyásával.

Hozzászólások

hozzászólás

post_author >1) { echo "
["; echo the_author_posts_link(); echo " további írásai]"; } else { print '
A cikk írója nem adta meg az LFG.HU-s azonosítóját (vagy nincs neki).'; } ?>
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

 1. Vackor szerint:

  Köszönjük az ismertetőt, ezt is jó lenne majd elolvasni. Az Old Man’s War-t szerintem sokan várjuk tűkön ülve. Hajrá, Agave!

  Egyébként hibásan szerepel feljebb Scalzi blogjának címe, lehetne javítani?

  http://whatever.scalzi.com/

 2. Crei szerint:

  Nekem a Ghost Brigades jobban tetszett, valahogy ebben a könyvben nem tudtam annyira kötődni a karakterekhez. Persze jól szórakoztam azért, olvasásra ajánlott.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.Keresés az oldalon