Hamilton, aki Nagy-Britannia legolvasottabb sci-fi írója (pedig van nekik egy Iain M. Banksük és egy Alastair Reynoldsuk is), 2008-ban váratlan hirtelenséggel hazánkba látogatott a Tuan Kiadó jóvoltából A földre hullt sárkány című önálló regénye révén (két kötetben). Bátor elhatározás volt ez, és valahol szégyen ránk, hazai sci-fi olvasókra, hogy idehaza még Hamilton-regény is meg tud bukni. Már persze, ha valóban megbukott, mindenesetre a könyv fájóan visszhangtalanul tűnt el a köztudatból, és bevallom, én is csak pár hónapja vettem meg (leértékelve) a két kötetet együtt, mindössze 800 HUF-ért.

Pedig nagyon érdemes beszerezni, mert egy lendületes és jól kidolgozott karaktereket felvonultató, kőkemény modern űropera ez. (Nem, nem hard sci-fi, ugyanis az, hogy tudjon hitelesen és értő racionalitással mesélni egy jövőbeli világról, a világűrről, alapvető igényesség egy kortárs sci-fitől, amire csak mifelénk csodálkozik rá az egyszeri olvasó.) A lezárása pedig számomra az utóbbi egy-két év legjobb, magyar nyelven olvasott sci-fi regényévé emelte. (A Hyperiont már régebben olvastam.)

Hamilton életművének jelentős részét már bemutattuk az SFmagon (a legelső Greg Mandel trilógia kivételével). A sikert a Nigth’s Dawn, alias az Éjszaka hajnala trilógia hozta meg számára, 3*1200 oldalon, ezt követte A földre hullt sárkány, egy önálló regény 2001-ben, ami után Hamilton egy még grandiózusabb vállalkozásba fogott, a Commonwealth sagába, amiből 2011-ben jelent meg a sorozatba tartozó, de önálló és monumentális Void-trilógia záró kötete is. 

Hogy idehaza mitől nem lett sikeres, arra csak tippjeim vannak. A két kötetre bontott megjelenés szerintem nem volt jó ötlet, főleg úgy, hogy a két kötet kiadása között eltelt vagy 3 hónap. Én az amúgy impozáns, de félrevezető Chris McGrath borítókat is ide sorolom, mert erősen azt sugallják, hogy ez egy lövöldözős sci-fi izé. Viszont a lövöldözős sci-fi izék rajongóinak már megvannak a bejáratott franchise könyvsorozataik, amelyek határain túlra szerintem ritkán merészkednek, az igényesebb sci-fi olvasók pedig megriadtak a borítótól, de ha attól nem, akkor a fülszövegtől biztos, ami szó szerinti fordítása az eredetinek, mellékelve hozzá egy hihetetlenül rosszul megválasztott pár soros részletet. Engem is elriasztott hajdanán, csak most, pár angol nyelvű Hamilton-regény után kezdtem kíváncsivá válni A földre hullt sárkányra. (Lehetne még beszélni az árról – az Amazon.comról a két kötet árának 40%-áért meg lehet venni angolul a regényt, de mindez sajnos a hazai abszurd körülmények és a szűkös olvasótábor következménye.)

Hamilton, aki amúgy előszeretettel tobzódik a transzhumanista ötletekben, jó íróhoz méltóan itt éppen egy egészen másfajta, de roppant érdekes világot tár elénk, legalábbis kezdetben. A 24. század végére a csillagközi űrutazás és a felfedezések már javában hanyatlásnak indultak, a költségek túl magasak, a kezdeti, gigászi befektetések pedig nem nagyon térülnek meg. A kolonizálás ebben a világban egyáltalán nem rentábilis vállalkozás, hiszen sokkal olcsóbb helyben gyártani, mint fényévekről fuvarozni. Olyan egyedi technológia, áru pedig nem akad, amit ne lehetne lemásolni, helyben előállítani az idő elteltével. A csillaghajó építések leálltak, a cégek a drága flották fenntartását úgynevezett kintlévőségbehajtó küldetésekből finanszírozzák. Ez azt jelenti, hogy céges katonai alakulatokat küldenek egyes, jól prosperáló kolóniákra, hogy behajtsák az adott cég helyenként évszázadokkal korábbi, a kolóniákat létrehozó befektetések költségeit, lehetőleg kamatostól. Igaz, a kolóniák ezt inkább kalózkodásnak hívják.

Lawrence Newtont, a Földtől távoli Amethi bolygón élő idealista, fiatal főhőst ez azonban nem nagyon érdekli, ő mindent megadna azért, hogy egy csillaghajón más világokra repülhessen, de aztán egy szerelem eltántorítja ezen elhatározásától. Legalábbis egy ideig. Évtizedekkel később a Zantiu-Braun nevű csillagközi cég egyik hadihajóján kintlévőség behajtó küldetésre indul a Thallspring nevű bolygóra…

És igazából ez csak a töredéke a lassan kibontakozó, de egyre váratlanabb irányokba kanyarodó cselekménynek, ami a végére már egészen másról szól, ahogy gyökeresen megváltozik főhősünk motivációja is, ahogy megérti a Thallspring bolygó titkát is.

Szerencsére rengeteg tér jut a főszereplő jellemének ábrázolására, ami által Newton nagyon emberivé és hihetővé válik, amikor felnőtt fejjel megérti ifjúkori elhibázott döntéseinek következményeit.

Hamilton gördülékeny stílusban ír, és ugyan a mondatain nem fog hosszan elmélkedni az olvasó, mint mondjuk egy Cormack McCarthy prózán, azonban a szövege így is pillanatok alatt magába szívja az embert. Emellé jön még egy furcsa, négy részre osztott regényszerkezet, az időben egymástól eltérő események ügyes adagolása, amelyek azonban végül elegánsan egyetlen csomópontba futnak össze. A finálé pedig felteszi a történetre a koronát, és ez nyilván ízlés kérdése, de magyar nyelven régen olvastam már olyan sci-fit, ami képes volt katarzist kiváltani.

Mivel tökéletes könyv nem létezik, itt is vannak azért apróságok, amiket pl. az én szájízem szerint még csiszolni lett volna érdemes. Az első kötetben Hamilton néha túlrészletez egyes technológiákat, igaz más apróságokról meg szívesen olvastam volna többet, így ez is ízlés kérdése, ahogy az is, hogy nekem kevesebb akciójelenet is elegendő lett volna, noha közel sincs olyan sok, mint várná az ember. A regény eleje kicsit kusza, az olvasó keresi a kapaszkodókat és a fókuszt, meg kell szokni a párhuzamos szálak közötti időugrásokat, de lassanként minden összeáll.

Roppant módon sajnálom, hogy a Tuan Kiadónak nem jött be ez az igényes sci-fi, pedig ilyen könyvekből kellene még több.

További információk:

www.peterfhamilton.co.uk

http://theunisphere.com/

Egy 2010-es interjú a sok közül Hamiltonnal.

Az SFmagon eddig megjelent Peter F. Hamilton ismertetők:

Night’s dawn trilógia

Pandora’s star (Commonwealth saga)

Void trilógia (The Dreaming Void, The Temporary Void, The Evolutionary Void)

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 28 hozzászólás.

  1. noro szerint:

    A borító szerintem sem illik hozzá, a regényt viszont minden adandó alkalommal „reklámozni” szoktam az ismerősöknek

  2. Vackor szerint:

    Köszönet az ajánlóért, ezt mindenképpen elolvasom. Az itt is alkalmazott két kötetre bontás számomra gyalázatos húzás a kiadó részéről. A borító sem tetszik, elriaszt a könyvtől, ahelyett, hogy kedvet csinálna kézbe venni.

    Fájdalmas, hogy egy amúgy jó könyv magyar kiadása a kiadó amatörizmusa miatt ilyen sikertelenül
    végzi. Itt szerezhető be például a két kötet 880 forintért: http://konyvudvar.net/

  3. Crei szerint:

    Ugyanakkor az is kérdés, hogy be merje-e vállalni egy Tuan méretű kiadó, hogy megjelentet egy bazi vastag, és méregdrága féltéglát. Valahol megértem őket is.

    A regény pedig nagyon frankó…:) Csak ajánlani tudom. (Azért az akció is ott van bőven, de mégis egy okos történet.)

  4. Hackett szerint:

    Vackor:
    Azt hiszem, az ő egyik kihelyezett könyvespultjuknál vettem, a Corvin moziban.

    De nagyon jó link ez a konyvudvaros, a sci-fi és fantasy részlegben igazi könyvcsemegéket árulnak filléres áron. Pl. Perdido Pályaudvar I-II. 600 HUF-ért!

  5. thecube szerint:

    Én is sokat szemeztem már a könyvvel, főleg mióta olvastam a kritikáitokat a többi Hamilton regényről, de valóban a borító és a fülszöveg engem is elrettentett annak ellenére, hogy tudtam, mit várhatok a szerzőtől. Ezután viszont nem kérdés, hogy beszerzem. Hálás köszönet az ajánlóért.

  6. thecube szerint:

    Egyébként itt is felmerül a jogos kérdés, hogyan éri meg jobban kiadni egy ilyen hosszú regényt: egy, vastag kötetben, ami elrettentő lehet, de pl árban olcsóbb valamennyivel, vagy két kötetben, drágábban(sokszor kb kétszer annyiért), ami szintén elrettentő, sztem jobban is mint egy vastag könyv.

  7. solymosgyu szerint:

    konyvdomping van hackett. ezért nem is tudtam hogy ez létezik. a kull konyveket és most szereztem be.

  8. Kadar Zsolt szerint:

    Most rendeltem meg 900 ft -ert a konyvudvarnal. Aztan jo legyen, mert sörben fizettetem ki Veled az arat, Botond. :-)))

  9. marcus szerint:

    A vastag könyv miért elrettentő?

  10. Hackett szerint:

    Zsolt:
    Ha ellenkező esetben én ihatom le az árát, akkor oké.:))

    egy kötet-két kötet:
    Szerintem a lényeg, hogy lehetőleg egyszerre jelenjen meg a két félregény. Viszont ma már semmi nyomdai akadálya nincs a puhafedelű féltéglák sem, szerintem egyben sokkal jobb. A Hyperionoknál, Bankseknél, Martinnál is működött idehaza ez a megoldás.

  11. bobzenub szerint:

    Köszönet a Könyvudvarért, már le is adtam egy batár nagy rendelést, közte ezzel a regénnyel. 🙂

    Hogy miért nem vettem meg korábban? A két kötet együtt 5180! Ft. Lecsekkoltam az eredeti kötet terjedelmét, ami cirka 640 oldal. Hackett említette az Agave és az Alexandra bevállt formátumait, én még kiegészíteném a Szukits gyűjtőtégláival is – ezek mellett nem csoda, hogy ilyen áron itthon megbukott a könyv. A másik véglet a Delta Vision MesterMűvek sorozata, ahol is képesek elkérni egy apró formátumú 200 oldalas kötetért 2990 forintot (A rege). Ezúton megkérnék minden kiadót, hogy térjenek vissza a realitások talajára.

  12. solymosgyu szerint:

    a libriben nincs.

  13. solymosgyu szerint:

    Nos én megvettem. Emiatt később veszem meg az ember konyvét.

  14. troc szerint:

    ha már agyonhallgatott sc-fi:
    CRONIN, Justin: A szabadulás
    http://www.cartaphilus.hu/cronin-a-szabadulas

    Marha nagy siker külföldön, itthon két éve, a megjelenés évében kijött (ketten fordították), teljesen észrevétlenül.

  15. solymosgyu szerint:

    Hackett:menyi ídő alatt olvastad végig?

  16. stb szerint:

    troc: Tavaly találtam rá tök véletlenül egy Alexandrában. Ami azért vicces, mert pont egy-két héttel előtte bővítettem vele a „mit kéne olvasni/erővel-zsarolással magyarul is kiadatni” fantázialistámat.
    És még mindig nem olvastam el..

  17. hackett szerint:

    solymosgyu:
    Bevallom, nem emlékszem már, de viszonylag gyorsan, mert eléggé etette magát a könyv.

    troc:
    köszi a tippet, még csak nem is hallottam a könyvről, de utánanézve felirtam rögtön a listára.:)

  18. solymosgyu szerint:

    Az első kötettel végeztem.

  19. solymosgyu szerint:

    lehet hogy azért nem tetszik nekem mert nem hard scifi?

  20. Kadar Zsolt szerint:

    Elegge hard az, Gyu

  21. Péter szerint:

    Szerintem ez a leggyengébb könyve, legalábbis nekem a másik 3 sorozat sokkal jobban tetszett.
    Mikor lesz már itthon is e-könyv? Akkor nem lenne érdekes a 3×1200 odal….

  22. hackett szerint:

    Péter:
    Ha majd lesz 2-3000 stabil scifis e-könyv vásárló, akkor lesz realitása. Jelenleg senki nem fog a jogdíjba és a fordításba több, mint 1 milló forintot fektetni, amikor senki nem tudja, mekkora a fizetőképes e-könyv piac.

    Egyébként én is úgy álltam neki, hogy ez gyengébb lesz, ehhez képest kellemes kis olvasmány lett.

  23. szs szerint:

    Régebben belekezdtem, de az eleje nem győzött meg és félretettem, de most a cikk hatására elővetem újra a könyvet és az elején túllendülve már a nagyon bejövős kategóriába került. A vége kicsit csöpögős lett, bár nem annyira, mint amennyire lehetett volna, végső soron teljesen korrekt a regény. Köszönet az ajánlóért, tényleg kár lett volna kihagyni. 🙂

  24. sezlony szerint:

    szs: hackettel már diskuráltunk erről, én is nemrég olvastam ki, és hááát… Egy tisztességesen megírt regény nem kevés gyengeséggel, sok jó pillanattal, számos elszalasztott lehetőséggel. Ez a vállalható középszint az én megítélésemben.

  25. szs szerint:

    sezlony: Ennél rosszabb olvasmányélményünk ne legyen. 🙂

  26. sezlony szerint:

    De jobb bármikor! 🙂

  27. solymosgyu szerint:

    nekem nem jött be.

  28. hackett szerint:

    Erre mondom én, hogy nincs olyan, hogy objektív igazság, meg racionális kritika, csak személyes vélemény, amit alá lehet támasztani érvekkel ugyanúgy, mint gyökeresen eltérő ellenérvekkel is.:)
    Ma már lehet, hogy én is egy fokkal visszafogottabban nyilatkoznék, de akkor nekem a regény vége nagyon bejött.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon