Csicseregték a madarak, és végül pénteken napvilágot látott az Alexandra kiadó által elindított, magyar szerzők által létrehozott urban fantasy sorozata, a Zenit – Az örökség első két kötete, Horváth György: Ólompegazus és Massár Mátyás: Balor szeme című regényei. (Korábban már írtunk Scott Lynch szintén nemrég az Alexandránál megjelent Lock Lamora hazugságai című epikus fantasy regényéről, és úgy hírlik, science fictionben is várható néhány meglepetés hamarosan, jelezve, hogy az Alexandra kiadó George R. R. Martin után komolyabban is elkezdett érdeklődni a fantasy és sci-fi könyvkiadás iránt, aminek mi nagyon örülünk.)

A sorozat egy új, a hétköznapok árnyékában eddig megbújó mítikus Magyarországot és világot tár elénk, az első két kötet lazán kapcsolódik egymáshoz, és még éppen körvonalazódni kezd egy láthatóan alaposan felépített világ és szövevényes történetszál. (Update: közben el is olvastuk a két regényt, íme szs ismertetője mindkét regényről.)

Horváth György: Ólompegazus

Utas Andrásnak csak a szerelem és a barátság fontos igazán, így aztán hiába szajkózzák ismerősei, hogy többre vihetné, ő mégis éttermi futárként tengeti életét. Ám egy napon felbolydul körülötte minden: autóját ripityára töri ez sofőr nélkül csatangoló kamion, majd nem sokkal ezután legjobb barátja is eltűnik. András először nem is feltételezi, hogy összefüggés lehet a két eset között, aztán lassanként rá kell döbbennie, ki indította be öntudatlanul a valószerűtlen események láncolatát. Miközben régi cimboráját keresi, és egyre furcsább karakterekbe botlik, mindinkább szétmorzsolódik körülötte az eddig ismertnek gondolt világ, míg végül kiderül, hogy senki sem az, akinek eddig hitte, leginkább szerelme és barátja nem. Hamarosan ókori mítoszok héroszaként indul egy római kori dárdával és egy papírnehezékkel olyan harcba, amihez se kedve, se hite nincs.

Az „Ólompegazus” a Zenit sorozat első köteteként csupán röpke pillantást enged a kulisszák mögé, de ennyi talán elegendő, hogy ráébredjünk, a világ sokkal titokzatosabb és színesebb hely annál, mint amennyit a szürke hétköznapok látni engednek belőle.

Massár Mátyás: Balor szeme

Gyárfás Zoltán bár régészeti tanulmányokat folytatott, végül a színművészetin diplomázott. Miután ráunt a szinkronizálásra és belefáradt az éjszakai pincérkedésbe, merészen repülőgépre száll, hogy meghódítsa Hollywoodot.
Kitartása gyümölcsözőnek bizonyul. Egy aukciós házban kell eljátszania a régiségszakértőt. Aztán egy szombat reggel csinos, vörös hajú lány tűnik fel, és Zoli hamarosan egy műkincsrablás kellős közepébe csöppen: hol latin utcai gengszterek, hol öltönyös biztonságiak üldözik. Utóbb kiderül, mindennek köze van egy rejtélyes gyilkossághoz és egy ősi kelta ereklyéhez.
Különös események követi egymást, a valóság és legendák határai elmosódnak, míg végül Zoltán kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy az ősi Atlantisz örökösei és az ír mondák tündérei éppúgy részei hétköznapjainak, mint a jég a poharában vagy a füle mellett elsuhanó lövedékek.

***

A könyvek dícséretesen pénztárcabarát áron kerültek forgalomba, régóta nem láttunk fantasztikus könyvet 2000 HUF alatti áron (online vásárlás esetén pedig még ennél is sokkal kedvezőbb a végösszeg). Van a sorozatnak már facebook oldala, és állítólag hamarosan lesz honlapja is, ahol további információkat tudhatunk meg a későbbi regényekről és magáról a világról. Mi pedig remélhetőleg hamarosan jövünk az ígért interjúval, és remélhetőleg könyvismertetőkkel is.

Hozzászólások

hozzászólás

post_author >1) { echo "
["; echo the_author_posts_link(); echo " további írásai]"; } else { print '
A cikk írója nem adta meg az LFG.HU-s azonosítóját (vagy nincs neki).'; } ?>
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 11 hozzászólás.

 1. thecube szerint:

  Jó látni hogy egyre több magyar fantasy, scifi szerzőt karolnak fel a kiadók, főleg hogy ezek a kiadók nem feltétlenül ezekről a műfajokról híresek. Emellett nagyon érdekelne, hogy kicsit pontosabban milyen könyvekre utal a cikk eleje. Az alexandra személyében végre van egy olyan kiadó ami tényleg képes lehet bevállalni néhány kockázatosabb kiadást, amit mások a vastagság, drága jogdíjjak miatt nem tud/mer kiadni. Hiszen eddig nagyon bejött nekik a dolog a Túz és jég dala ciklussal, illetve a Locke Lamora hazugságai is egy kiamelkedő kötet lett a ma magyarul olvasható fantasyk között várom a folytatást.

 2. Hackett szerint:

  thecube:
  „Emellett nagyon érdekelne, hogy kicsit pontosabban milyen könyvekre utal a cikk eleje.”

  Legkésőbb a jövő hét elején szerintem ki fog derülni. Én legalábbis remélem.;)

 3. thecube szerint:

  Hackett: Isten szóljon belőled. 😀

 4. kwindu szerint:

  sci-fi frontom meg jó volna például Reynolds revelaton space kötette:-) Nagy vágyáol ez nekem a karácsonfa allatt Reynoldsot olvasni:-)))

 5. vinitor szerint:

  Massár Mátyásnak már a távoli világok sorozatba írt könyvei is tetszettek, azt hiszem, benevezek erre is 🙂

 6. Meraxes szerint:

  Én is örülök, hogy egyre több magyar írás is napvilágot lát, bár a fülszövegeket elolvasva nem vagyok túlontúl lenyűgözve, elég sablonosan hangzik mind a kettő.
  thecube: sztem martin westerosi novelláskötetére gondolnak (Dreansongs), de majd kiderül…

 7. weoof szerint:

  Meraxes, a Dreamsongs nem westerosi novelláskötet, van benne vagy 30 novella, és abból csak egy kapcsolódik Westeroshoz. Viszont a többi is jó.:)

 8. woof szerint:

  Már saját nevemet is el tudtam írni:)

 9. thecube szerint:

  Meraxes: Mivel scifi-ről volt szó és a westerosi világ meg fantasy sztem ezt kizárhatjuk.

 10. thecube szerint:

  Lehet már tudni az Alexandra terveit? Vagy csak én nem találtam még róla semmit…

 11. Hackett szerint:

  thecube:
  Nem csak Te nem találsz semmit.:(

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.Keresés az oldalon