Az idei év különösen jó év volt a magyar képregény rajongóinak. A piac egy rövidebb visszaesés után kezd magára találni, és így, az év vége felé alig múlik el hét, hogy ne tűnne fel egy-két új alkotó, csoport, kiadó egy-egy ígéretes projekttel. A magyarul is megjelenő nemzetközi sikersorozatok jó részéről már az SFmag oldalain is olvashattunk, most viszont a hazai szerzők munkáira próbálunk összpontosítani.

Annál is inkább, mert a hétvégén két nagy budapesti rendezvény is várja a látogatókat, vásárlókat. A szombati napon a mangarajongók gyűlnek össze, míg vasárnap a Magyar Képregényszövetség immár hagyományos téli  vására, a Hungarocomix nyitja meg kapuit. (Tizenhetedikén pedig a Holdfényconon pótolhatjuk az elmaradásokat)

Az alábbiakban azokat az idei képregényeket próbáltam meg összeszedni, amelyek teljesítik a következő feltételeket:

  • magyar alkotók munkái
  • spekulatív fikcióval dolgoznak
  • és remélhetőleg beszerezhetők a két hétvégi eseményen

Míg pár éve még vadászni kellett a magyar kiadványokra, és vásárlásuk előtt nem ártott egy jó adag szolidaritás, addig mostanra szerencsére megszaporodtak a megjelenések. Éppen ezért a lenti lista, bár a teljességre tör, egészen biztosan hiányos. Ha valami kimaradt, kérlek, a hozzászólásokban jelezzétek!

Szombaton a Mondoconok aktuális eseménye, az Animekarácsony várja a műfaj szerelmeseit. Kezdjük tehát mi is a magyar mangákkal!

Már a harmadik köteténél tart a Keretbe zárt világ antológia. A kötet közel kétszázötven oldalán tucatnyi alkotó osztozik. A történetek zöme fantasztikus, találunk itt mesefeldolgozást, klasszikus és városi fantasyt is, sőt, még manapunk is van (bár azt igazából nem tudom, mit jelent).

Szintén antológia a BLush is. Nem véletlen a két kezdőbetű: aki tudja, mit jelent a BL, az már abban is biztos, hogy kell-e neki ez a kötet vagy nem, aki még csak most ismerkedik a mangazsánerekkel, az látogasson el a honlapra, mielőtt megvenné. Mindezzel együtt a tehetséges alkotók műveit felvonultató kötet nyomokban fantáziát is tartalmaz, már csak ezért is érdemes kézbevenni.

Keretbe zárt világBlush antológia

Nyáron jelent meg Tecuda Midori mangájának, a Ten Devinnek  második kötete, és mostanra már szinte hiánycikk lett, ami nem meglepő, hiszen a második kötetre a rajzok is sokkal szebbek lettek.

Szintén nyári a Khrall Bruth, melynek érdekessége, hogy a magyar Nemundír szerepjáték világán játszódik, ott követhetjük nyomon egy világvándor életművész kalandjait.

Az ősz meglepetése volt Rimaszombati Hajnalka Sayonara Happiness című kötete. Aki szereti az őrült, pörgős kalandokat, ki ne hagyja!

Végezetül pedig az igazi hikikomorik és tömegfóbiások sem ússzák meg magyar manga nélkül: csak két kattintás, és olvashatjuk a Random csapat kiadványát, a Fanservice-t.

Sayonara happinessFanservice

És ha végeztünk ezzel a közel ezer oldallal, akkor jöhet a vasárnap és a Hungarocomix.

Nehéz válogatni a kínálatból, úgyhogy kezdem egy személyes kedvenccel: tavasszal befejeződött Michael Deveraux és társai kalandjainak első része. A négy füzetnyi sorozat azután megjelent egy limitált példányszámú kötetben is, a hétvégén meg útjára indul a második széria.  Papp Imre ügyesen kihasználja a magyar képregénykiadás határait, és elég egy szám ahhoz, hogy megszeressük ezt az okkult és humor határán táncoló sorozatot.

Az év képregényalkotója meg természetesen a száz éve született Zórád Ernő. Az emlékévre a Fekete-Fehér Képregénymúzeum egy Zórád-számmal jelentkezett, melyben a mester kevésbé ismert, fantasztikus történeteit gyűjtötték össze.

Deveraux  2/1Zórád Ernő Távol a Földtől

Nem panaszkodhatnak a színes-szagos fantasy rajongói sem. Nem is olyan rég jelentkezett a Swords képregénysorozat az első számával, és most már itt a második is. Lovagok, kardok, varázslat – mi kell más?

A Swords nem sokáig maradt egyedül mint színes magyar képregényfüzet, hiszen a producer.hu is a hétvégén indítja útjára Sötét kor című sorozatát, melynek nulladik száma a magyarság misztikus múltjába vezet el bennünket.

Swords a vacsoraSötét kor

Külön kategóriát érdemelnek – sajnos – a gőzpunk képregények. Azért sajnos, mert ezek a Galaktika nagy csinnadrattával beharangozott képregénykötetében jelentek volna meg, ám e kötetből nem lett semmi. A Hidegbéke még tavaly megjelent, és most ugyanúgy online olvasható, mint a friss Vas világ a rend. A hétvégén viszont a kezünkbe foghatjuk az Irreverzibilist, és még megvásárolható a Gépjárómű.

IrreverzibilisGépjárómű

A borító láttán fantasztikus történetet sejthetünk, de valójában csak fantasztikusan jó történelmi képregényeket rejt a Botond 18. száma, benne Fazekas Attila Jókai-feldolgozásával, a Szeretve mind a vérpadiggal.

Ugyanez a helyzet a Szultán katonájával, mely Kinizsi korába kalauzol el bennünket, sok vérrel és küzdelemmel.

Botond 18A szultán harcosa

A Színes Képregénymúzeum negyedik száma Szilikon Vali, a magyar Tankgirl életébe kalauzol el bennünket,  míg Vári Tamás Theo-sorozatának első száma pedig  a jövőbe kalauzol bennünket.

Szilikon Vali

Vári azt az 5panels csoportot erősíti, amelynek oldalán a Bloodlust-csapat különszáma, a Zsoldosvégzet is elérhető. És ha már a digitális képregényeknél tartunk, akkor nem érdemes megfeledkezni a Random nem-mangás zöméről sem, akik az amerikai képregények hagyományait hozták el nekünk digitálisan. Itt a Gombalovas-különszám borítóját közölük, de a linkre kattintva a magazin másik két száma is elérhető.

ZsoldosvégzetGombalovas különszám

A nyomtatott képregényválogatásokról sem kell lemondanunk. Itt a legendás Pinkhell utolsó száma (a szövetség lapja jövőre megújult formában jelentkezik), és a Papírmozi(k) is telis-tele vannak sci-fi illetve fantasy képregénnyel.

A Pinkhell utolsó számaPapírmozi 5

 

Mint láthatjuk, nehéz választani: a vaskos kötetektől kezdve egészen az ajándékcsomag mellé becsúsztatható füzetekig széles a kínálat. Jól gondoljuk meg tehát, mire költjük a pénzünket a hétvégén, de ha esetleg túl sokáig haboznánk, akkor sincs veszve minden: habár az emailhez csatolt képregény vagy a linket tartalmazó twitterüzenet nem a legelegánsabb megoldás, legalább az látszik, hogy próbálkoztunk.

Mint ahogy próbálkoztam én is teljes áttekintést nyújtani, de szinte biztos, hogy valamelyik kiadvány, szerző így is kimaradt: tőlük elnézést kérek, és ha lent jelzik, igyekszem minél hamarabb pótolni.

A cikkhez óriási segítséget nyújtottak a következő honlapok:
MANGAzin, Képregény.net, Képregény adatbázis, Képregényblog Képregény.info

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Képregény

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon