Egy éves az SFmag!

Közzétette: cikkbot 18 hozzászólás

„Jó helyen jársz”, írtuk pontosan egy éve az éppen megszülető SFmag beköszöntőjében, és indítottuk útjára a több, mint fél éven át tervezett online fantasztikus magazinunkat azzal a céllal, hogy bemutassuk, mennyire gazdagok, sokrétűek, szórakoztatóak és tanulságosak a fantasztikus elemeket használó művészeti ágak. Az ötlet Kánai András, alias SFinsider és Markovics Botond, alias Hackett fejéből pattant ki, és nagyon gyorsan több, mint egy tucatnyi emberből álló cikkíró-szerkesztői stáb nőtte ki magát a semmiből. Balázs Péter (BePe) és az LFG.hu révén szuper technikai hátteret és támogatást kaptunk, ami nélkül valószínűleg sehol sem tartananánk. Ezt ezúton is szeretnénk megköszönni.

Elsősorban a sci-fi, fantasy, horror, mágikus realizmus, vagy csak egyszerűen a fantasztikum irodalmi részére koncentrálunk azóta is, de a társművészeteket sem hanyagoljuk el, legyen az képzőművészet vagy film, zene, képregény. A stáb változatos hátterű és érdeklődési körű önkéntesekből áll, és a csatlakozási lehetőség természetesen nyitott mindenki előtt, mint ahogy év közben is jópár új cikkíró tagunk érkezett.

Sok minden történt az elmúlt egy évben: az oldal folyamatosan formálódott, alakult, új ötletek is születtek közben. Az első év termése 440 db, szinte teljes mértékben saját cikk, esszé, ismertető és hír, ami hatalmas szám. Nagy valószínűséggel nem nagyon foglalkozott még eddig senki idehaza ilyen intenzíven a fantasztikummal, de mi pontosan ezt szerettük volna elérni, hogy tartalmat és sehol máshol nem olvasható, érdekes anyagokat közöljünk, amiket érdemes elolvasni, amikről érdemes beszélni.

Eddigi legpopulárisabb cikkeink mi máshoz kötődnének, mint a Trónok harcához. Az HBO tévésorozatáról és Martin regényciklusának ötödik kötetéről, a júniusban angol nyelven megjelent A Dance with Dragonsról írt ismertetőinket már több, mint négyezren olvasták el. Azonban ettől függetlenül a jövőben is tartjuk az eddigi – úgy véljük -, jól működő arányokat a populárisabb és a szűkebb rétegeknek szóló ismertetők között, így továbbra is bemutatunk olyan regényeket, filmeket, képregényeket, amik idehaza esetleg még kevésbé ismertek, de ettől még nagyon is érdemesek a figyelemre.

Nektek köszönhetően az olvasottság folyamatosan emelkedik, ez konkrétan azt jelenti, hogy az utóbbi időben már szinte minden hét és minden hónap újabb csúcsot jelent, ami mindannyiunknak motiváló erő, hogy jó úton haladunk, és Benneteket pedig valóban érdekel mindaz, amit csinálunk.

Év elején kezdtünk el megtervezni minden hónapra egy-egy tematikus hetet, amikor valamilyen kiemelt témáról több cikkben értekezünk. Foglalkoztunk többek közt a német sci-fivel, a modern űroperákkal, a már említett Trónok harcával, a finn sci-fivel, ezen belül Hannu Rajaniemi finn származású író angolszász nyelvterületre berobbanó, eredeti sci-fi regényével. Egy egész hetet szenteltünk a Doctor Who sorozatnak és a popkultúrára tett hatásának, majd bemutattuk az idei Hugo-díj finalista regényeit, kisregényeit, novelláit, hogy az eredményhirdetés ne csak ismeretlen címeket jelentsen számunkra, ezt követően pedig a World Fantasy díjra jelölt regények mindegyikénél tettük meg ugyanezt.

Az SFmag az indulása óta közöl novellákat, és ennek szellemében meghirdettük folyamatos novellapályázatunkat, ami azóta is él, és igaz, hogy kicsit el vagyunk csúszva a válaszokkal, de azért igyekszünk ezeket bepótolni. És mivel a pályázatra bevallottan olyan novellákat várunk, amik kevés szerkesztéssel is közölhetőek, azonban sok beküldő szeretne véleményt, segítséget, nyár elején megszerveztük a Fantasztikus Kéziratok Éjszakáját, ahol az erre beküldött kéziratokat az SFmag írókból, szerkesztőkből álló öt fős zsűrije véleményezte, mégpedig élőben. A rendezvény olyan jól sikerült, hogy minden bizonnyal lesz folytatása, és biztosak vagyunk benne, hogy azok a bátor jelentkezők, akik vállalták a személyes kritikát is, meg tudják erősíteni, hogy jó hangulatban telt az este. A legjobb írás beküldőjének novellája megjelent az SFmagon, Fehér László (Marvin) pedig ellátogathatott az Írókör nyári táborába. A második helyezést elért regényrészlet Hanna jóvoltából bejutott egy kiadóhoz, így elképzelhető, hogy 2012-ben meg is jelenik.

A nyár folyamán részt vettünk az idei Hungaroconon, közvetítettünk a rendezvényről twitteren, emellett Kleinheincz Csilla és Lőrinczy Judit a Literátorműhelyben tartott előadást, Kánai András a magyar sci-fi helyzetét értékelte heves vitát kiváltva, valamint bemutattuk magát az SFmagot is. A rendezvényt megelőzően egy cikksorozatban értékeltük a Zsoldos Péter díjra nevezett műveket, és noha a vélemények szigorúnak tűnhettek, de szerintünk az olvasók is azok, akik a legjobb olvasmányaikkal hasonlítják össze a nevezett műveket – a kritikusaink is így tettek.

Hol tartunk most? Még nagyobb lelkesedéssel haladunk tovább, hiszen rengeteg, a cikktárunkban várakozó írás vár közlésre, és rengeteg új könyv, film, képregény születik, ami kapcsolódik a fantasztikumhoz, és érdemes róla írni, érdemes rá felhívni a figyelmet, és rengeteg olyan téma van, amiről érdemes beszélgetni vagy akár vitázni is. Az ünnepek közeledtével megszaporodnak majd az SFmagos csapat éváttekintő listái is, egy kicsit személyesebb hangvételben ajánlunk majd kedvenc könyveket, filmeket.

Ne feledkeztünk meg a játékokról sem! Rengeteg játékon vagyunk már túl, a kiadók szerencsére örömmel adnak a legújabb megjelenéseikből, hogy a kedvetekben járhassunk. Az évforduló alkalmából, ha minden jól megy, mostantól karácsonyig minden héten játszani fogunk, és jobbnál jobb könyveket nyerhettek a fenyőfa alá.

E hét szombatra reményeink szerint elkészül az idei novelláinkból összeállított ingyenes SFmag e-könyv antológia, ami szabadon letölthető lesz majd mindenféle formátumban. Karácsonyra egy másik, ezúttal e-könyvként megvásárolható fantasztikus e-antológiával készülünk, ebben friss, hazánkban másutt még nem közölt sci-fi és fantasy novellák sorakoznak neves külföldi és magyar írók tollából. Ha minden jól megy, akkor az SFportal e-book kiadó terjesztésében lesz kapható az antológia.

Az SFmag ezennel belépett a második évébe, és ugyan még mindig szemtelenül fiatal, de határozottan halad előre az úton és néz a jövő elé.

Az SFmag csapata

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 18 hozzászólás.

  1. Kornya_Zsolt szerint:

    No szóval… Az első hozzászólás nem érdem, hacsak nem azért, hogy hosszú éjszakám volt és mindeddig többé-kevésbé józan bírtam maradni, de mindent összevetve: gratulálok!

  2. fkristof szerint:

    Gratulálok, csak így tovább!

  3. jocibmx szerint:

    Gratulálok, kitartást a továbbiakban is 🙂

  4. Maggoth szerint:

    Én is gratulálok!

  5. kwindu szerint:

    Szintén gartula:-)))

  6. ivanhu szerint:

    Gratulálás helyett (inkább mellett) szeretném megköszönni mindazoknak, akik idejüket, erejüket nem kímélve lehetővé tették e színvonalas felület kialakítását, és további fenntartását.

    Ketler Iván

  7. vackor szerint:

    Boldog születésnapot kívánok kedvenc online magazinomnak, köszönet a sok remek tartalomért!

  8. christiancrowe szerint:

    Gratula, és sűrű köszönet a munkátokért!

  9. ranger szerint:

    Tartalmas, színvonalas, hiánypótló – és hiányokra figyelmet felhívó – oldal. Jó hogy vagytok nekünk!

  10. elmouse szerint:

    Boldog szülinapot!
    És köszi a sok-sok jobbnál jobb cikket!

  11. bgabor szerint:

    Gratulálok és Sok Boldogot a továbbiakra!

  12. zagrosz szerint:

    Naponta látogatlak titeket a színvonalas cikkek miatt, gratulálok az eddigiekhez, csak így tovább!

  13. dominikblasir szerint:

    Még csak nem olyan régen vagyok rendszeres látogatótok, de annál több érdekes cikket olvashattam. Gratulálok a születésnaphoz, és a továbbiakhoz pedig sok kitartást!

  14. DBL szerint:

    Szívből jövő gratuláció részemről is!
    Remek felület ez, ragyogó cikkekkel, vitákkal, és out- valamint insiderekkel… 🙂

  15. bakou szerint:

    Örülök nagyon ennek az oldalnak, így a születésnapja is örvendetes. Sok ilyen évet még! 🙂

  16. nimandi szerint:

    Köszönöm (előre is a még várhatót ,)!

    Elfogadnám a labdát a születésnapi logóból, lehet, lassan bele kellene vágnotok a mörcsendájz bizniszbe. ,)

  17. RandomSky szerint:

    Grat! 🙂

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon