Szombaton kerül megrendezésre az Avana Egyesület és az SFportal Sci-Fi Magazin közös szervezésében a Sci-Fi Nap. Több programpontban is feltűnnek az LFG és az SFmag stábtagjai, az alábbiakban ezeket emeljük ki.

Pusztítók és építők – írói kiképzőtáborok itthon és a nagyvilágban

Tervezett időpont: 13:35

Az 1968-ban alapított Clarion írói műhely a legrégibb fantasztikus íróiskola, amely számos másik workshopnak is mintául szolgált. Oktatói elismert írók, és olyan szerzők tartoztak diákjai közé, mint Octavia Butler, Cory Doctorow, George Alec Effinger, Nalo Hopkinson, James Patrick Kelly, Vonda McIntyre, Kim Stanley Robinson, Kelly Link és Bruce Sterling.

Manapság itthon is egyre több íróiskola hirdet felvételt – ezek szerint az írás tanítható? Erre keres választ az előadás a Clarion történetén és programján, valamint néhány hazai írói műhely működésén keresztül.

Előadó:

Kleinheincz Csilla (Hanna) – író, szerkesztő (SFmag.hu)

A nagy kéziratvadászat (kerekasztal-beszélgetés)

Tervezett időpont: 15:00

Vajon legenda, hogy vannak fiókban lapuló, igazán jó kéziratok? El tud jutni egy jó mű az olvasóig? Vagy kiadói holdudvar van mindenütt? Tehetség alapon történik a megjelenés vagy ismeretség alapján? Mit mondanak a szerzők?

Meg lehet tölteni egy kiadványt novellákkal, vagy lasszóval kell vadászni a jó műveket? Vannak jó regények? Vannak új tehetségek? Hogyan látják a kiadók?

A sci-fi írók publikálását mennyire befolyásolta a gazdasági válság? Létezhet, hogy a pályázatok miatt több a megjelenési lehetőség? Mit gondolnak erről az egyesületek?

Moderátor: K. Varga Beáta [onsai], szerkesztő, Könyvmolyképző Kiadó – Aranymosás

A beszélgetés résztvevői:

Czinkos Éva (Eve Rigel), író, egyesületi elnök (KIMTE)

Kleinheincz Csilla (Hanna), író, szerkesztő (SFmag)

Lőrinczy Judit (Jud), író, szerkesztő (LFG.hu, SFmag.hu)

Antal József (balfrasz), író, szerkesztő (Terra)

Németh Attila (DJ Boltzmann, irodalomkukac), szerkesztő (Galaktika Magazin, Portal Press pályázat)

E-book: ellenség vagy jövő?

Tervezett időpont: 17:00

Míg a nyugati piacon a gyártók lassan kiadták az e-papíros olvasók mellé a multimédiás eszközeiket is, míg óriási viták zajlottak árazásról, az Amazon stratégiájáról, a magánkiadás előnyeiről és hátrányairól, addig Magyarországon unalmasan telt az év. Az e-könyv formátumban elérhető könyvek száma nem nőtt meg robbanásszerűen, nem halt (mindenütt) csúf halált a másolásvédelem, és továbbra sem jelent meg az az olvasó, amit konkurenciája lehetne a Kindle-nek.

Hogy a kerekasztal másfél óráját mégse töltsük néma csendben, az olvasók, a piacra lépni készülő írók, az e-könyv készítők és az e-könyv terjesztők egy egy képviselőjével megbeszéljük, látnak-e kedvező trendeket, jövőt az Amazon ellenében esetleg mellett, és hogy a zenéhez hasonlóan vajon bedöntik-e a könyvkiadók a saját piacaikat, vagy látszik némi esély arra, hogy előbb-utóbb elszánják magukat a vevőik kiszolgálására.

Moderátor: Szemes Balázs – lelkes e-könyv olvasó

A beszélgetés résztvevői:

Lőrinczy Judit (Jud), író, szerkesztő (LFG.hu, SFmag.hu)

Kiss Gabriella, olvasó (Hármas Könyvelés)

Brenyó József, ügyvezető, Digitalbooks

Farkas István, e-könyvszakértő, e-könyv evangelista (E-könyv olvasók blog)

Lovas Lajos, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Digitális Archívum Főosztálya, főosztályvezető

Miyazaki Jun, e-kiadóvezető (SFportal E-Book)


A fentieken túl is lesz több érdekes program, így például bemutatkozik egy új, jövőre induló SF könyvkiadó, az Ad Astra, első alkalommal kerül kiosztásra a Trethon Judit Emlékgyűrű, mellyel a hazai SF egyik legkiválóbb fordítóját kívánják díjazni, valamint lesz kerekasztal beszélgetés a magyar fantasztikum irodalmi díjairól is.

Időpont: 2011. november 12., szombat, de. 10-től este 7-ig

Helyszín: Budapest Jazz Klub, Múzeum u. 7. (térkép)

Belépődíj: 1490 Ft / fő

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 12 hozzászólás.

  1. Kornya_Zsolt szerint:

    Hehe… Csak be ne essek én is, az utánozhatatlan jó modorommal, ha már egyszer úgyis Pesten leszek. 😀

  2. Merras szerint:

    @Kornya_Zsolt

    Várunk sok szeretettel 🙂

  3. attila szerint:

    „e-könyv evangelista”

    SRSLY?

  4. Kornya_Zsolt szerint:

    @Merras: Kösz szépen! A döntés nem teljesen rajtam áll – az esti bulira sanszosabb vagyok.

    @attila: Ez a viccesnek szánt epitethon ornans valóban ritka nagy baromság, de maga az illető rendben van, IRL igazán jót beszélgettem vele. Az e-könyv küszöbön álló világhódításáról ugyan nem tudott meggyőzni, de ami a technológiát és a lehetőségeit illeti, helyretette pár téves elképzelésemet.

  5. attila szerint:

    Én nem mondtam semmit az illető kompetenciájával kapcsolatban, de az ilyesfajta jelzők amellett, hogy röhejesek, erősen wannabe feelinget árasztanak magukból…

  6. Komaváry szerint:

    Max. kicsit anglicizmus:

    Evangelist:
    Used to refer to someone that preaches a cause with devotion to the topic. Taken from the use of the word Evangelist to refer to someone that preached the good work of the protestant church, usually in the form of a missionary.

    Robert Scoble is SUCH a Microsoft evangelist!

    http://www.urbandictionary.com/define.php?term=evangelist

  7. attila szerint:

    „Max. kicsit anglicizmus:”

    Lehet, hogy ez most kissé döbbenetes a számodra, de ismerem a szó jelentését. Eredetiben se kisebb hülyeség technikai területen, plusz az ismertebb képviselői, Guy Kawasakival az élen többnyire pofoznivaló senkik.

    Na most ennek a nímand-kategóriának a kicsisavanyúdeamienk változata szerinted kábé hol helyezkedik el a szánalom-számegyenesen, és mennyit használ az általa képviselt tetszőleges basz jó hírének?

  8. Komaváry szerint:

    A jelentése pusztán annyi, hogy valaki lelkesedik valamiért, és ezt a lelkesedést másnak is át akarja adni.

    Egy dolog, hogy mit gondolsz az ekönyvekről.

    Egy másik, hogy mit gondolsz Guy Kawasakiról.

    És ettől függetlenül egy harmadik dolog, hogy Dworkyll igen is sokadt tett azért, hogy meggyőzzön kiadókat, olvasókat arról, hogy az ekönyv jó dolog.

    Egy rendezvény kerekasztalbeszélgetésén, ahol az „olvasó” is szerepel, mint az előadó jellemzése, ennyinek bele kell férnie.

  9. attila szerint:

    „Egy dolog, hogy mit gondolsz (…)”

    Ahogy azt leírtam volt, nem tudom észrevetted-e: „Én nem mondtam semmit az illető kompetenciájával kapcsolatban”

    Csak annyit jeleztem, hogy a megjelölés szerintem röhejes és nálam sokat tesz azért, hogy ne vegyem komolyan az illetőt. Pontosabban azt, aki ezt a jelzőt ráaggatta.

  10. dworkyll szerint:

    Ó bazz, ez egy elfuserált szóvicc, e-vangelista akart lenni.

    Látom azért, hogy a humorérzék meg az intellektus korrelál rendesen. Amúgy meg szeretem IRL lejátszani az ilyen meccseket, lásd Kornya Írófejedelem Úr idevágó megjegyzését ;-), szóval szólongass csak, hátha meghallgattatol 😀

  11. Kornya_Zsolt szerint:

    Végül mégsem tudtam elmenni, meggátolt benne egy influenzaszerű nyavalya (nem az enyém). Valahol sajnálom is, meg nem is: érdekes élmény lett volna. A privát beszámolókból annyi biztosnak tűnik, hogy nem Dworkyll Olvasófejedelem Úrral viccelődtem volna a legtöbbet – akadt ott más, aki nála sokkal jobban rászolgált. Mindenesetre érdeklődéssel várom az eseményről készülő összefoglalót.

  12. dworkyll szerint:

    Helló Fejedelemtárs :-)))

    Sajnos a világmegváltás ezúttal is elmaradt, viszont ahogy az már lenni szokott, adott egy két jó ötletet. Keresni foglak priviben, mert fölmerült egy szál itt párunkban, amit szerintem érdemes lenne továbbvinni.

    Amúgy hiányoztál, nélküled nem igazi egy flameparty 😀

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon