A „spanyol Lostként” definiált A Bárka (El Barco) című sorozat frissen érkezik hozzánk, hiszen eredeti bemutatója még csak idén januárban volt. Érdekes egyvelege a misztikumnak és némi science fictionnek, egy maroknyi összezárt ember túlélési kálváriájának, amely a szappanoperák melodrámájával és eltúlzott románcaival keveredik. Az AXN jóvoltából a hazai premier előtt belepillanthattunk a sorozatba: az első benyomások következnek.

A történet egy Sarkcsillag nevű iskolahajón játszódik. Főként fiatalok kerülnek a fedélzetre, akik között akad pap, sánta, terhes és a kapitány lánya, hogy kéthónapos kiképzésre vállalkozzanak. Fontos szerepet kap a kapitány és az első tiszt, akik mindketten a tengeri élet és a család összeegyeztethetetlensége között őrlődnek. A gonosz feketébe öltözve, csomagtartójából kilógó véres karral érkezik. A csapat tagja egy tudósnő, aki rejtélyes rakományt hoz magával, és aki egyedül tud bármit is arról, mi folyik majd a szárazföldön. Aznap este ugyanis a genfi részecskegyorsítóban valami balul sül el, amit ők is csak azért vészelnek át, mert a nő által megadott koordinátákon tartózkodnak.

A sorozatnak már a pilot alapján is jellegzetes atmoszférája van. A cselekmény teljes egészében a szűk folyosókkal szabdalt, vitorlákkal felszerelt hajóra korlátozódik, ahol a szereplők tényleg egymásra vannak utalva, és össze vannak zárva, hiszen minden irányban az óceán öleli körbe őket. A hetven perces rész alatt a karakterek egy része közel kerül annyira a nézőhöz, hogy további sorsuk érdekes legyen, akkor is, ha alapvetően jellegzetesek, ám személyiségük csupán néhány vonás. Akad gúnyos és szigorú első tiszt; csupaszív, ám mégis kérges tengeri medve kapitány; mindenki kedvence nagyhangú latin szakácsasszony, vagy saját jópofaságán rendkívül jól szórakozó kamasz. A környezet remek lehetőség lenne a karakterek közti konfliktusok kikristályosítására, de az érzelmek néha hiteltelenek, mint a napi limonádékban. Szerencsére vannak őszinte jelenetek is: amikor a sorozat levetkőzi az erőltetettséget, végre életre kel, és a néző ott találja magát a sószagú tengeren.

Recept szerint kapunk divattémát (félrecsúszott kísérlet a CERN-ben, lásd még Flashforward), összezárt, katasztrófát túlélt maroknyi embert (lásd Battlestar Galactica), (ál)tudományos rejtélyeket (Lost), valamint felnagyított gesztusokat, latin neveket és temperamentumot (lásd bármelyik szappanopera). Meglátszik rajta, hogy akár kameramozgásban, akár jelenetszerkesztésben is tudatosan próbálnak amerikai jellegzetességeket magukra ölteni, de közben megőrzik a hazai nézőket vonzó érzelmes vonalat. A fiatalokat a percenként felbukkanó fürdőruhás tini lány mellekkel és kigyúrt fiú mellkasokkal akarják megnyerni, akik valószínűleg örülnek majd az esetlen kamaszszerelemnek. A háziasszonyokat talán a gyászoló kapitány érinti meg, a fantasztikum rajongóit a történet. A sorozat meg akart felelni mindenkinek, így viszont félő, hogy egyik rétegnek sem lesz sajátja. (Természetesen nem új receptről van szó, nagyon hasonló építkezésű a hét évadot megélt szintén spanyol Internátus is.)

Ennek ellenére a keverék valahol működik. A feszített jelenetek vagy a felsejlő karakterábrázolás feledteti a lufinak ígérkező, túljátszott románcot, a hátteret adó globális ötlet pedig – amelyről lehetetlen spoiler nélkül beszélni – felcsigázza az érdeklődést. Összességében van valami bája, van benne valami egzotikus, valami más. És az egyedi hangulat fontos is, mert a sorozat túlkínálatban kell valami, ami miatt meg tudjuk különböztetni a többi hasonlótól, és ami kitart a következő részig.

Hazájában A Bárka rendkívül népszerű, már a második évadot játsszák,  formátumát pedig – a tengeren rekedt csoportot – eladták valóság show koncepciónak. Hogy itthon hogy szerepel, majd a keverék íze dönti el: amennyiben a melodramatikus vonal mellett a rejtélyek és a történet lebilincseli a nézőt, akkor működni fog. Kíváncsi leszek az arányokra, és kíváncsi leszek a folytatásra is, mert a pilot mindenképp nyert A Bárkának néhány rész előnyt.

Itthon az első részt az AXN október 9-én, vasárnap 19:00 órakor vetíti.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tévésorozat

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Hackett szerint:

    Fura ez a sorozat, mert noha először nagyon szkeptikus voltam vele, valamiért mégis működik. Kifejezetten jó ötleteket vonultat fel, ügyesen adagolja a rejtélyeket, és noha a spanyol ajkú nézőket megcélzó elemek helyenként megmosolyogtatóan bénácskák, mindig van valami a sztoriban, karakterekben, ami miatt a következő rész is érdekli az embert.

  2. Kitti szerint:

    szerintem nagyon jó a sorozat.Kedvencem Uliszesz

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon