Hírsaláta, 38. hét

Közzétette: cikkbot 5 hozzászólás

A Tor.com-on Jo Walton végére ért visszatekintő cikksorozatának, ahol az elmúlt évek Hugo jelöléseit vette sorra, most pedig levon pár konklúziót. Ha pedig már a Hugónál és a Worldconnál tartunk, Alastair Reynolds a blogján mesél arról, milyen is egy ilyen rendezvény egy író szemével.

***

A díjak világában kiosztották a Baltimore Science Fiction Society Robert A. Heinlein-díját, amit Connie Willis nyert meg, illetve a Washington Science Fiction Association nyilvánosságra hozta a rövid történetekért odaítélhető Small Press finalistáit.

***

A Guardian cikkében a könyvkiadás, a papír alapú könyvek és az írók jövőjéről fest sötét képet. Közben George R. R. Martin belépett a Kindle egymilliós klubjába”, vagyis több mint egymillió könyvet vettek tőle Kindle-re, főleg persze a Trónok harca köteteiből. Martin egyébként a héten ünnepelte 63. születésnapját, ezúton is további hosszú életet és termékeny írói éveket kívánunk neki!

***

Módosult a Könyvmolyképző Aranymosás pályázata! Részletek onsai (K. Varga Beáta) blogján.

***

Ne feledjétek, még jövő héten ajánlhattok 1990. január 1. után megjelent magyar regényt és 2000. január 1. után megjelent novellákat ezen a fórumon. A pályázat részletei itt.

***

A lista egyik tagja, Hanmura Rijo 1973-as regénye.

A Haikasoru munkatársai összeállítottak az SFWA számára egy TOP10-es listát a legjobb japán sci-fi regényekből. Nem meglepő módon a nemrégiben elhunyt Komacu Szakjo három könyvvel is képviselteti magát, de olyan alkotók is szerepelnek itt, mint Jamada Maszaki vagy Hirosze Tadasi (akinek egy rövid, a Galaktika 59-ben megjelent novellája itt olvasható.)

***

Lehetséges, hogy sorozat lesz Duncan Jones Forráskódjából? A sorozat jogát a CBS vette meg. Persze ez még korántsem biztos, de érdekes találgatásokra adhat okot.

***

A science fiction és fantasy filmek 10 legnagyobb kihagyott lehetősége, avagy Harlan Ellison Én, a robot filmje, Gibson Alien 3-a vagy Guillermo del Toro Lovecraft-adaptációja. Hiányolunk a listából egy David Lynch-féle A jedi visszatért.

***

Harlan Ellison újabb perre készül: kijelentette ugyanis, hogy a hamarosan bemutatásra kerülő In Time című film (amiben többek között Justin Timberlake és Cillian Murphy játszik) története nagyon hasonlít Ellison 1965-ös Hugo- és Nebula-díjas, „Vezekelj Harlekin!” – szólt a Tiktak-ember című novellájára. Ugyan sokan felháborodnak Ellison újabb perén, vannak, akik védelmükbe veszik a szerzőt.

***

Neal Stephenson túl konvencionális alkotóvá válik? Legalább is emiatt aggódó hangok tűntek fel a szerző legutóbbi, Reamde című regénye kapcsán, mely sokkal „egyszerűbb”, mint más, korábbi művei, például a Gyémántkor vagy az Anathem. Stephenson egyébként nemrég adott interjút a Forbesnak, ahol a videojátékok és a virtuális valóság mellett legújabb könyvéről is beszél.

***

Könnyed kis cikk az időutazás paradoxonjainak történetéről Lovecrafttel, Heinleinnel, John Wyndhammel és még sok klasszikus szerzővel, na meg persze a kihagyhatatlan Bradbury-novellával, a Mennydörgő robajjal.

***

Film készül Bradbury önéletrajzi ihletésű regényéből, a Dandelion Wine-ból. A forgatókönyvet Rodion Nahapetov készíti. A regény egy tizenkét éves fiú, Douglas Spaulding nyarát meséli el 1928-ban. Bradbury bevallása szerint a könyv megírásához saját fiatalkori élményeit használta fel, így kvázi az ő életéről tudhat meg többet az olvasó.

***

Legyen film Tim Powers Last Call című regényéből! Legalább is ezért indított gyűjtést Michael Yanovich és csapata, akik szeretnék a World Fantasy-díjas regényt valamilyen mozgóképes formában elkészíteni. A filmhez 35.000 dollárt kívánnak összeszedni, amiből eddig már több mint 5.000 össze is gyűlt. Tim Powers egyébként a jövő áprilisban megrendezésre kerülő zágrábi Eurocon díszvendége lesz Charles Stross-szal együtt.

***

Szerkesztőnkkel, Hannával, alias Kleinheincz Csilla írónővel (aki emellett fordít, könyveket szerkeszt és még anyuka is) készített Nihil interjút a blogján. Gondolatok írásról, fantasyről, szerkesztésről.

***

További interjúk olvashatóak Lavie Tidharral a Portalon, Lois McMaster Bujolddal a Lightspeed és Genevieve Valentine-nel a Clarkesworld honlapján.

***

Megkerült Michel Houellebecq. Múlt héten nagy riadalmat váltott ki a hírhedt francia szerző eltűnése, különféle találgatásokra adva okot, ám kiderült, az író csak elfelejtett életjelet adni magáról.

***

Az SF Signal szokásos, szerzőihez intézett kérdéseinek sorában most arra voltak kíváncsiak, kiket tartanak a legjobb „mesélőknek” az SF-ben. Gaiman, Swanwick vagy Vonnegut? Esetleg Orson Scott Card?

***

Az afrikai szerzők igyekeznek utánozni a Nyugatot? Vagy egészen másról van szó? Erről szól a nem csupán a fantasztikummal foglalkozók számára érdekes cikk a Daily Nation oldalán.

***

A Tor.com újabb cikket szentel az örök kérdésnek: mi a közös a mainstream és az SF irodalomban, lehet-e átjárás? Mi lehet az oka, hogy egyre több mainstream szerző használ SF jegyeket a műveiben? Ezekről és hasonlókról beszélt több szerző a Brooklyn Book Festivalon.

***

Justin Burks rövid animációs filmjét nézhetitek meg egy kalandos felderítőútról (forrás).

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 5 hozzászólás.

  1. Kornya_Zsolt szerint:

    „Hiányolunk a listából egy David Lynch-féle A jedi visszatért.”

    A David Lynch-féle Dűne megtekintése után nekem nincs ilyen hiányérzetem.

  2. Crei szerint:

    Ellenben a Jodorowsky féle Dűnét megnéztem volna. Giger tervezte díszletekkel… Jammi.

  3. Nihil szerint:

    „A David Lynch-féle Dűne megtekintése után nekem nincs ilyen hiányérzetem.”

    Igen, ezzel egyetértek.

  4. _acelpatkany_ szerint:

    Engem, mondjuk úgy, hogy a kíváncsiság hajtana egy ilyen film megnézésére. Már csak a Twin Peaks-ből kiindulva.

  5. JuhaszViktor szerint:

    Vicces rajongói videó arról, milyen lett volna a Jedi visszatér Lynch stílusában:

    http://www.youtube.com/watch?v=Sg3nSFNZY9Y

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon