Hírsaláta, 37. hét

Közzétette: cikkbot 5 hozzászólás

Október 6-án megjelenik Dan Simmons Hyperion című kultikus sci-fi regényének folytatása, a Hyperion bukása az Agave kiadótól. A Hyperionról Acélpatkány még tavaly írt egy nagyon részletes ismertetőt az SFmagra, amiből kiderül, hogy miért is vált a regény igazi sci-fi klasszikussá, szs pedig egy interjút készített egy az előző és a mostani kiadás fordítóival.

***

Az SFportal megnyitotta azt a fórumot, amelyben bárki jelölheti kedvenc, megjelent SF novelláját az elmúlt bő tíz, míg regény kategóriában húsz évre visszamenőleg. A kiválasztott regényt és novellákat angolra fordítják majd, hogy jövőre e-bookként jelenhessenek meg a magyar szerzők művei többek közt az Amazonon.
A jelölés határideje 2011. szeptember 30. napja, éjfél.

***

Az SFmag szerkesztője, Jud gondolkodik blogbejegyzésében a fiókban lapuló minőségi kéziratok legendájáról és a hazai SF termés mennyiségi – minőségi kérdéseiről egy fiktív zsánerkiadó tervezésére felfűzve.

***

Stanisław Lem születésének 90. évfordulójáról felolvasással, előadással és egy beszélgetéssel emlékeznek meg Székesfehérváron a Kultúrházak Éjszakája keretében szombat este. Az eseményt élőben közvetíti a Galileo Webcast , a közreműködők Képes Gábor muzeológus-író, Vizi Pál mérnök és Matus György színművész.

***

A Könyvmolyképző Kiadó „Aranymosás” néven pályázatot indít.

A játék célja, hogy rátaláljanak a tehetséges regényírókra. A játékos íróiskola legjobbjai esélyesek lehetnek a megjelenésre. A részletekről a facebookon olvashattok. Érdekesség, hogy a játékot K. Varga Beáta SF író vezeti

***

A Fiction Kult folytatja interjúsorozatát, ezúttal munkatársunkkal, Csigás Gáborral beszélgettek írásról, szerepjátékról és sok érdekességről.

***

Előrendelhető kardok

Már előrendelhető a Swords című magyar képregény első száma. Nemeskéri Attila történetéből Szendrei Tibor rajzaival született mege a színes képregény, amelynek első, 32 oldalas füzetét nyolcszáz forintért rendelhetjük meg. Részleteket a kiadvány Facebook oldalán találhatunk.

***

Megjelent a Iambik második SF gyűjteménye

A független hangoskönyvkiadó második SF gyűjteménye ugyan csak hat címet tartalmaz, ráadásul ezek közül három folytatás, de még így is jó áron kínál izgalmas hallgatnivalót a hangoskönyvek szerelmeseinek.

***

Miből lesz a mese?

Nemzetközi könyvfesztivált tartottak múlt hónapban Edinburgben, ahol Neil Gaiman és Audrey Niffenegger beszélget a mesék születéséről. A linkre kattintva meghallgathatjuk az egyórás beszélgetést, illetve a Bleeding Cool fórumán közvetlen linket is találunk az mp3 fájlhoz.

***

Mire számíthatunk a Mérges Robotoktól?

Közzétette egy éves megjelenési listáját az egyik legizgalmasabb fiatal zsánerkiadó, az Angry Robots. Érdemes végignézni a címeket, és ha tetszik a kínálat, akár elő is fizethetünk a kiadó jövő évi teljes termésére.

***

Újjáéled a lapozgatóskönyv

Nem csak a nosztalgia mozgatja a KJK rajongókat. Michael J Ward először saját maga adta ki a DestinyQest sorozat első részét, de a sorozat sikerére felfigyelt a Gollanz is – megvásárolta az újrakiadás és a következő rész jogait is. Az első változat még most is kapható, a felújított jövő tavasszal érkezik. Nem kell más hozzájuk, csak egy ceruza és pár dobókocka…

***

Kihirdették a Sunburst Award nyerteseit. A kanadai díjat minden évben a fantasztikumban kiemelkedő műnek ítélik oda. Idén Guy Gavriel Kay Under Heaven és Paul Glennon Bookweirder című regényét díjazták.

***

Eltűnt Michel Houellebecq . A francia regényíró és Lovecraft biográfus írói körútra indult Hollandiába és Belgiumba, de nem érkezett meg, és nem is hallatott magáról. A hozzá közel állók szerint Houellebecq hajlamos csak úgy felszívódni, ennek ellenére aggódnak érte, és bármilyen információt szívesen fogadnak. Houellebecq szürrealista, szexualitással és brutalitással teli könyveivel lett világhírű, leghíresebb regényei az Elemi részecskék (melyből film is készült) és az Egy sziget lehetősége, melyekben előszeretettel használ SF jegyeket.

***

Nyilvánosságra került  Ray Bradbury egyik 1976-os levele, melyet Robert A. Heinleinhez írt.

***

Nem teljesen világos a kvantumelmélet? Úgy érzed, nehezen befogadható? Hallgasd meg popslágerként! A Symphony of Science név alatt futó projektben John Boswell népszerű tudományos ismeretterjesztő tévéműsorok video- és audiofelvételeiből remixel három-négyperces dalokat, olyan témákról, mint evolúció, szkepticizmus vagy a Mars kolonizálása. A YouTube videók közül a legújabban, a The Quantum Worldben Stephen Hawking, Brian Cox vagy épp Richard Feynman „énekli” el, mi fán terem a kvantumfizika.

 

Az összes videó itt elérhető.

***

Megkezdődtek az Europa című nemzetközi koprodukcióban készülő sci-fi film előkészületi munkálatai, amiben egy csapat asztronauta a Jupiter Europa holdjára indul. A tervezet főszereplői a District-9-ból ismert dél-afrikai Sharlto Copley, a román Anamaria Marinca, a svéd Michael Nyqvist és a kínai Daniel Wu lesznek. Az újonc Philip Gelatt által írt történetet az ecuadori Sebastian Cordero fogja megrendezni.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 5 hozzászólás.

  1. Kornya_Zsolt szerint:

    Houellebecq különutas sátánista (mondjuk minden komoly sátánista különutas). Egyáltalán nem meglepő, hogy időnként eltűnik a térképről, ezekben a körökben ez szükségszerű és kívánatos. Akit esetleg érdekel a Lovecraftról írt mamutesszéje, itt megtalálja angol fordításban:

    http://a-kleber.narod.ru/mh/mh-lovecraft-eng.pdf

  2. acelpatkany szerint:

    @Kornya_Zsolt: engem külön érdekel a szakdolgozatom miatt, úgyhogy kösz a linket 🙂

  3. crei szerint:

    Nemrég a kezembe került az Egy sziget lehetősége c. könyve. Pár éve vettem, de valahogy sose került reménytelenül hosszú olvasási listámon kedvező helyzetbe. Olvstátok? Érdemes magasabb prioritást adnom neki? 🙂
    Köszi

  4. Kornya_Zsolt szerint:

    Fogas kérdés. Könnyű olvasmányra ne számíts; szükség lesz továbbá egyfajta nihilista hozzáállásra, legalább a hangulat elviseléséhez. A főhőst biztosan nem fogod tudni megszeretni, ha ilyen igényeid vannak egy könyvvel szemben, akkor inkább hagyd ki.

  5. crei szerint:

    Nem, nincsenek ilyen gondjaim. Majd beszámolok róla, ha elolvastam.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon