31. heti híreink a sci-fi és a fantasy világából, sok-sok érdekességgel.

***

Nyilvánosságra hozták a WFA idei jelöltjeit. A szokatlanul erősnek sikerült listán több ismerős névvel, de nagyon kevés, magyarul is megjelent, ismerős művel találkozhatunk. A jelöltek közül sajnos egyedül a Metropolis Media által nemrég megjelentetett Gaiman-Sarrantonio antológia, a 27 képtelen történet jelölt írásait olvashattuk, és ez azért jelzi a hazai fantasy kiadás helyzetét is valahol.

***

Hármas könyvelés

Ritka a jó magyar podcast, még ritkább az, ami irodalommal foglalkozik. A múlt héten indult, hetente jelentkező Hármas könyvelés ilyen – három könyvbarát fél órás beszélgetésre könyvhírekről, sok-sok SF könyvajánlóval.

***

A rendszerváltás előtti magyar SF iránt érdeklődők az SF Sirató blogban korabeli dokumentumok, írások, képek elektronikus változatát és a témával, akkori kiadványokkal foglalkozó bejegyzéseket találhatnak – nem csak nosztalgiára vágyóknak.

***

Indul a Busó-járás!

Mit csinálnak a busók két farsang között? Merre járnak? Kísérjük el együtt az 5 panels csapatát, akik hétfőtől kezdve bemerészkednek szörnynézőbe a Busó-járásba!

***

Megjelent a Random Fanservice

A Random-csoport legújabb kiadványa a mangarajongóknak kedveskedik, a hazai mangarajzolók élvonalának munkáiból válogatva. A lap letölthető az alábbi linken.

***

A nagy múltú Fantasy & Science Fiction Magazine már Kindlére is beszerezhető. Sőt az úgynevezett „digest” változat, ami egy novellát és különböző ajánlókat, rövid cikkeket és egyéb szerkesztők által összeállított anyagokat tartalmaz, teljesen ingyenes.

A Kindle Store-ból évi 12 dollárért a bővített verziót is meg lehet rendelni, ami terjedelmesebb irodalmi részt tartalmaz.

***

Tudjátok-e, hogyan működik a Galaxis Útikalauzból a Bábel-hal? Hát így:

***

A Lightspeed online magazin érdekes írásban szedte össze, hogy miképpen állíthatjuk meg az idegenek invázióját – vagy legalábbis milyen receptet kínálnak erre az írók.

***

Hogyan készültek a Trónok harca trükkjei?

***

Már javában forgatják Christopher Nolan harmadik Batman filmjét, a The dark knight risest, éppen Pitssburgben vesznek fel utcai jeleneteket, így a helyi rajongók jóvoltából mi is beleleshetünk a készítésbe, utcán manőverező batmobilokba és monumentális tömegverekedésekbe:

***

Ez itt pedig minimum a hét videója, a Collegehumortól. Mi lenne, ha a Trónok harcából 8 bites rpg videójáték készülne. Sajnos nem játszható verzió, „csak” videó, de így is fenomenális (és spoileres, úgyhogy a minimum requirement legalább a sorozat összes epizódjának ismerete.:)

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 14 hozzászólás.

  1. Nihil szerint:

    „és ez azért jelzi a hazai fantasy kiadás helyzetét is valahol.”
    Bocsi, de ezek nem 2010-ben megjelent kiadványok? Én éppen ezért pont örültem, hogy a 27 képtelen történet már idén megjelenhetett.
    Nem igazán hiszem, hogy ezen regények/antológiák zöme ennyi idő alatt akár más nyelveken is megjelenhettek volna.
    De persze lehet, hogy tévedek, csak lassan kezdek torkig lenni a borongós füles hozzáállással, mert pont nem olvasásra ösztönöz, hanem arra, hogy lemondjak a hazai fantasyről (rajongostól-mindenestől). Mintha az oldalnak pont nem ez lenne a célja.

  2. Crei szerint:

    Van igazság abban, amit mondasz, de a sok jelöltből 1db 1 év alatt akkor is kevés. És ez csak a jéghegy csúcsa.

    De nem kell borongani, ebben egyetértünk.

  3. Nihil szerint:

    Oké, de pl. képregények terén sincs másképpen, pedig azok nem akkora szövegek, mint teszem azt egy regénynél.
    Ha jól tudom, ilyenkor a kiadók azért meg is várják, hogy mekkora siker lett, szóval, nem rögtön csapnak bele a lecsóba… de ezt lehet, hogy rosszul tudom.
    Azt viszont tudom, hogy annyi fantasy mű jelenik meg jelenleg hazánkban, hogy én igencsak lemaradva tudom követni. Tök jó, hogy folytatták Sanderson Ködszerzetét… de egyszerűen már most sem futja úgy, hogy azonnal leemeljem a bolti polcról (és hosszú-hosszú csúszás után most jelent meg Az orgyilkos küldetése, szóval, előbb azt pótlom). Márpedig én egy elkötelezett fantasy-rajongónak tartom magam. Jó pár regény figyel ott a listámon, ami megjelent, és tök jó lenne, ha azonnal meg tudnám venni…
    …és ilyenkor eltűnődök azon, hogy szép és jó az, hogy minimum minden harmadik sci-fi/fantasy regény jelenjen meg… de ki fogja ezt eltartani? Itt nálunk nincs akkora olvasótábor, mert nem vagyunk annyian, mint az angolszászoknál. Az elv pedig, hogy könyvesboltban örülök annak, hogy megjelent, még nem fogja eltartani a kiadókat.
    Én speciel már annak örülök, hogy az 5 évvel ezelőtti helyzethez képest már összehasonlíthatatlanul jobban állunk. Pratchett újra fut, Gaimantől is szinte kiadtak mindent (ott is figyelnek a polcon). Sokkal nagyobb és jobb választék van. Nem azt mondom, hogy ez nem lehetne jobb, és nem is emeltem volna hangot… de a sok borongás közé nem lehetne alkalomadtán beszúrni egy pozitívat?
    „A tavaly megjelentek közül idén egy már megjelent nálunk is, bízzunk benne, hogy többet is tudunk pótolni! :)”
    Baromi sokat számít, mert jóval ösztönzőbben hat. És bevallom, az utóbbi időben csak azt olvastam, hogy így rossz, meg úgy rossz, meg így kesergünk a magyar fantasy helyzetéről, meg úgy hol vannak a jó regények…
    …és ez egy egyszeri embert inkább elriaszt, mint megnyer magának. Én szvsz szívemen viselem a fantasy hazai helyzetét, igyekszek lépést tartani, és lehetőleg minél többről írni is… de van elég problémám, amin kesereghetek, így a hobbim kapcsán már nem szeretnék keseregni, pontosabban, szeretnék nem csak keseregni.
    Bocsi, ez már nagyon rég ért bennem, ez csak egy utolsó félcsepp volt. 🙂 Nem veszekedni akarok, csak ez már nyomta a szívemet! <3 És több búbánat már nem fért el benne… 😀

  4. Hackett szerint:

    Nihil:
    Az utóbbi 20 év world fantasy díjas regényei közül, ha jól számolom, összesen 4 regény jelent meg.
    Amiket írtál, cseppek a tengerben, és nem arról van szó, hogy mindennek meg kellene jelennie, de azért örömködésre szerintem nincs ok.
    Egyébként meg, minél később jelenik meg egy regény magyarul, annál többen fogják elolvasni angolul, és nem fogja érdekelni őket a magyar változat. És amikor végre megjelenik, emiatt túl kevesen veszik meg, és a kiadó levonja a tanulságot, hogy erre nincs igény.

  5. Kelt szerint:

    A Hármas könyvelés stáb nevében köszönjük az ajánlást. Pont ma ment ki a második – szinte technikai hibák nélkül felvett – adás amiben Mira Grantről, William Shatner önéletrajzi könyvéről, Scalziról beszélgettük, meg persze arról, hogy könyvet még mindig hamarabb vesz az ember sörözés közben, mint virágot.

  6. Nihil szerint:

    Hackett: igazad van, vedd az előbbi hozzászólásaimat semmisnek. Én elmegyek a fürdőszobába, és felvágom az ereimet!

  7. Crei szerint:

    Jaj, minek ez a Nihil?! 🙂 (Bocs, tudom, hogy gyenge volt.) Amúgy én is azt gondolom, hogy inkább félig telinek kell látni azt a poharat. De azt meg Neked kell „elviselned”, hogy mi mindig többet szeretnénk.:)

  8. Hackett szerint:

    Nihil:
    Nem kell.:) Én csak annyit akartam monani, hogy lehetne jobb is.:)

  9. Nihil szerint:

    Jól van, ha nem, hát akkor nem. 🙂 (És amúgy is, a fene fog most lemenni beretváért! 😀 )

  10. solymosgyu szerint:

    szerintem:Meg csak sf-et adjanak ki. Fantasy-t ne. Kivéve fejezzék be az abarat ciklust. De sf-ben tobb van.

  11. adeptus szerint:

    Solymosgyu, az agent provocateur. 😀

  12. Sam Reed szerint:

    Pedig igaza van 🙂 Több SF kellene.

  13. Chelloveck szerint:

    Gyu mindig fején találja a szöget!

  14. sfsirato szerint:

    Kösz a blog ajánlását 🙂

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon