Az új és egyben az utolsó Harry Potter film ott kezdődik, ahol az előző rész abbahagyta: Voldemort sátáni vigyorral kikapja a halott Dumbledore kezéből a Mindenvivő Pálcát, és épp csak nem muhaházik egy testeset, miközben kilövi a Holdat. Én persze nem tenném, ha a szövetségeseim nagy része vérfarkas volna, de hát eddig sem értettem egyet Voldemort döntéseivel, az olyan apróságoknál kezdve, mint hogy miért kell neki már filmek óta fekete hálóingben és mezítláb mászkálnia. Igazán, legalább papucsot vehetne. De ne ragadjunk le a lényegtelen részleteknél, Roxfort egét dementorok sötétítik el, Piton professzor sápadt, és most, hogy nincs az iskolában Harry Potter, akire csúnyán nézhetne, kicsit elveszetten álldogál az éjszakában. Elismerem, hogy Alan Rickman nagy színész, de én akkor szoktam ilyen arckifejezéssel meredni a semmibe, ha nincs rajtam a szemüvegem, és mégis látnom kéne, milyen busz jön.

Alan Rickman nagy színész, de ezúttal főképp ezt az egy arckifejezést látjuk tőle.

Harry felkel a hősi halott házimanó sírjától (továbbra sem értem, miért egy dűne tetejébe temették el, fél méter homok alá, hallottak már ezek a szélről? Nem? Pedig tengerparton gyakori), és látszik rajta, hogy a sírásból elég, most már tényleg baromira bepipult, és Meg Fogja Oldani A Problémákat. Egész működőképes elképzelésekkel vág neki, de persze pillanatokon belül elszabadul a káosz – és az akció.

Mert ez a rész most bizony az akcióról szól. Voldemort hét életéből, a hét horcruxból négy még hátra van (még szerencse, hogy nem macska), és ebből háromról azt sem tudjuk, mi a fene lehet. A negyedikről is csak azért, mert az bizony maga Voldemort, márpedig hozzá csak akkor érdemes egyáltalán odasündörögni, ha a másik három már kipipálva – és ez nem olyan egyszerű, főleg, hogy Voldemort is keresi őket.

Az ellenség ellensége... barát? Frászkarikát!

Az előző rész fél évig tartó kempingezése után úgy felgyorsulnak az események, hogy a film túlnyomó része egyetlen nap alatt zajlik le, és bizony van itt minden. Földalatti hajsza a koboldokkal (akik attól még, hogy Voldemort ellenségei, cseppet sem jó fejek), menekülés sárkányháton, és az eddigi varázspárbajok helyett igazi varázsostrom… és mindez persze a lehető leglátványosabban megvalósítva, hogy ne érhesse szó a ház elejét. Nem is érheti, és 3D-ben különösen pazarul mutat a film.

A filmből – bár Harry Potter rajongóknak kötelező – egy mukkot sem fog érteni az, aki nem olvasta a könyvet, vagy nem nézte meg nagyon, nagyon frissen az előző hét filmet. A történet viszonylag hűen követi a könyv eseményeit, a kisebb változtatások szerintem kifejezetten kellemesek, néhol még érthetőbbé és szerethetőbbé is tették a történetet. Két kifogásom van, az egyik az, hogy jobban oda kellett volna adni Neville-nek azt a dögöt, így nem jön ki annyira, hogy Neville igazából legalább akkora arccá nőtte ki magát, mint Harryék hármasa (2); a másik pedig, hogy a Merengőben látottak csak akkor értelmezhetőek, ha valaki kívülről tudja a könyvet, pedig nem ártott volna jól felépíteni, hogy Piton milyen viszonyban is volt Harry szüleivel.

Neville-t sem érdemes feldühíteni...

Egyébként azt hittem, a láthatatlanná tévő köpenyre jobban rámennek, de azon kívül, hogy egyszer előkerült a Gringotts-ba menet, még csak nem is említették. Nem hangzott el, hogy igen, valóban ez a Halál láthatatlanná tévő köpenye, és hogy végül Harry lett az az ember, aki – ha kissé faramuci módon is, de azért – összeszedte a Teljes Készletet. Persze végül is csak a Halál Három Ereklyéje, a címadó elem sikkadt el. Mondjuk kérdés, hogy a film mennyire viselte volna el, hogy van Hét Horcrux, Három Ereklye, és még egy évtizedek óta húzódó Harry-Voldemort szembenállás is – azt hiszem, sok lett volna így egyszerre.

No de elég a kifogásokból, még a végén úgy tűnik, hogy nem elég jó ez a film, pedig valójában igen sikerült darab. Szép, látványos, tele van markáns arcokkal, jó színészekkel (megragadnám az alkalmat, hogy kis szívecskéket rajzoljak Ciarán Hinds neve köré, és örvendezzek Kelly MacDonaldnak, akkor is, ha mindketten csak kisebb szerepben tűnnek fel), jó a tempója, nem lassul be a csatajeleneteken kívül sem, és egy csomó helyen, ahol agyonnyomhatták volna valami érzelgős zenével, meglepően visszafogottak maradtak.

A végén a kis epilógus is jól sikerült, Hermionén kívül mindenkit sikerült hihetően megöregíteniük (Ginny, Ron és Draco különösen jó lett), bár nem tudom, hogy ha valaki nem olvasta volna a könyvet, annak mit mond ez az egész, azon kívül, hogy mindenkinek lett egy rakás gyereke. De hát Harry mégsem fordulhatott bele a kamerába azzal, hogy „és végre lett egy teljesen unalmas és átlagos életem… erre vágytam mindig is”, elvégre ez nem a Szomszédok, csak az igazság.

És ha valaki, hát ő tudja, mekkora átok érdekes időkben élnie az embernek.

További információk:

Bemutatását követően a film az USA-ban megdöntötte a nyitónapi bevételi rekordot, a Twilight: Újhold 72,7 mHUF-os eredményéhez képest 92mHUF bevételt ért el, majd vasárnapra búcsút intett a 3 napos nyitóhétvégi rekordnak is, itt a The dark knight/Sötét lovag 158,4 mHUF-os bevételét szárnyalta túl, becsült 168,5MHUF eredménnyel.

Linkek:

Ismertetőnk az első részről

A Warner Bros hivatalos Harry Potter oldala

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 6 hozzászólás.

  1. Nihil szerint:

    „miközben kilövi a Holdat. Én persze nem tenném, ha a szövetségeseim nagy része vérfarkas volna”
    Ööö… attól függ, régi módiak-e, vagy modern suhancok. Ha az előbbiek, akkor teljesen rendben van a dolog. 🙂 (Bár mintha a HP-ban modern suhancok lennének, szóval oké… :D)
    A régi hagyomány szerint ugyanis a farkasemberek ideje újholdkor volt. Egyrészt visszatérő elem az, hogy a farkas felfalja a Holdat, másrészt meg a Hold mindig is a bölcsesség jelképe volt (ekkor volt ideje az embereknek arra, hogy a munkával teli nap után az élet nagy dolgairól vitatkozzanak), ami a farkas által jelképezett fenevaddal szemben áll.
    Az egész teliholdas kavarás Hollywood műve (noha mintha a bretonoknál a vérfarkas speciel tényleg ekkor bújna ki a bőréből, szóval, akkor mégse teljesen), ami azért alakult ki, mert a telihold elől elkúszó felhők sokkal látványosabbak, mint a sötét vászon, ahogy az is hülyén venné ki magát, hogy semmit nem látnánk a farkasember átalakulásából.
    Ööö… lehet, hogy ezt már mondtam, és elnézést az OFF-ért, de ezt akkor is meg kellett jegyeznem. 😀 Az előző rész sajnos kimaradt, valószínűleg majd DVD-n nézem egybe a kettőt! 😮

  2. tapsi szerint:

    valójában nem is lövi ki a Holdat, ez csak ilyen… izé… költői kép akart lenni 🙂

  3. Nihil szerint:

    Ó, értem! Voldemort úgy szakítja le a napot, hogy az a Hold… 😀 Hát, egy sötét mágustól mi mást is várhatna az ember? 🙂

  4. jakirte_jak_cyr szerint:

    Üdv. Nekem nagyon tetszett a film, és nem értek azzal egyet, hogy nagyon frissen meg kellett volna néznem hozzá az eddigi 7 részt. Én megtettem a Halál ereklyéi első részével, a többire spec alig emlékszem, mégis teljesen korrekt, élvezhető mozi volt.

    Ami nekem szintén nem tetszett, hogy a címadó Halál Ereklyéihez tényleg csak az a jópofa mese kapcsolódik az előző részből, de a Pálcán kívül alig van szerepük. A Feltámadás kövének gyakorlatilag nincs jelentősége, míg a Köpeny nagyon durva módon elsikkadt. Ezt nem lett volna szabad.

    Nem olvastam a könyvet, így lehet h ott megmagyarázzák a következő bakit. Többször említik, hogy a Pálca a világ leghatalmasabb varázspálcája. Ennek ellenére Dumbledore-t szépen lekapják a Félvér herceg végén, ráadásul saját fiatal tanítványa fegyverezi le. Ki érti ezt? Ráadásul úgy, hogy a Feltámadás kövének is a birtokában volt, és azt hiszem, tudta, hogy Harrynél van a köpeny. Ezzel azért lehetett volna valamit kezdeni.

  5. tapsi szerint:

    nemrég néztem meg a 7/1-es részt olyasvalakivel, aki nem olvasta a könyveket, évekkel ezelőtt látta az első 6 filmet, és azért néha láttam, hogy nem követi, mi miért történt 🙂

    izé, SPOILER 🙂

    Dumbledore – és ez az, amihez rendesen ki kellett volna bontani Piton emlékeit ebben a részben, ahelyett, hogy van egy ilyen videoklipnek is gyors villantgatás – abszolút azt AKARTA, hogy Draco fegyverezze le, és Piton ölje meg, mert különben Draco-t megölték volna a felnőtt Halálfalók. Azért nem akarta, hogy a kölyök végezzen vele, mert a gyilkosság megterheli a lelket, stb, stb. Amikor erre Piton megkérdezi, hogy na de az ő lelke, az smafu?, arra az a válasz, hogy ő gyakorlatilag csak ehh, hát csak eutanáziát alkalmaz, mert hogy Dumbledore, amikor megszerezte a követ, lelassítható, de gyógyíthatatlan átkot kapott, és addigra már talán csak hetei lehettek hátra. Szóval meg tudta volna védeni magát Draco ellen (ő volt az egyetlen varázsló, akitől Voldemort is rettegett, jóslat ide vagy oda), de nem akarta, mert ezzel is védeni akarta a kölyköt (és lehet, hogy eszébe jutott az is, hogy ezzel kijátssza, hogy V. megszerezze a pálca hatalmát).

    Nihil: egyébként pedig minden rendes Harry Potter fan tudja, hogy működnek Rowlingnál a vérfarkasok, hát Remus Lupin hiába tanított az iskolában??? 🙂

  6. Nihil szerint:

    Ajjajj, hát, az nem most volt… (csendben szégyenkezik) ideje előszednem azokat a tankönyveket… 😀

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon