Hírsaláta, 28. hét

Közzétette: cikkbot 5 hozzászólás

A francia Aliette de Bodard, a szingapúri Joyce Chang, az amerikai Kate Elliott, a barbadosi Karen Lord valamint az orosz/amerikai Ekaterina Sedia mellett az SFmag egyik szerkesztője, Kleinheincz Csilla ül a női SF írók kerekasztalánál, és beszélgetnek irodalomról, science fictionről és (nem csak) arról, miként boldogulhat a zsánerben egy női szerző.

***

Az Apex Magazine oldalán érdekes összeállítással hívják fel a figyelmünket a zsáner TOP 10 kísérleti regényére. Ismertebb nevek, ismeretlenebb címek – érdemes bővíteni az olvasmányaink listáját!

***

Tévésorozat készül Robert J. Sawyer WWW trilógiájából, ami egy mesterséges intelligencia interneten keresztüli tudatra ébredését meséli el. Sawyernek nem ez az első ilyen projektje, hiszen az ő regénye alapján készült az egy évadot megélt FlashForward című tévésérozat is.

***

Takáts Márton rézkarcai első pillantásra múltidézésnek tűnnek, a szép, régi város romjaira ráismerve azonban rájövünk, hogy ismerős helyet látunk. Szinte csak a tábla hiányzik: „Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné.”

***

Nick Abadzis Laika című képregénye az űrutas kutya történetét dolgozta fel, értelemszerűen elmaradt benne a happy end. Olvasói nyomásra a szerző kidolgozott néhány pozitív befejezést is, melyből az első már olvasható a Big Planet Comics oldalán.

***

George R. R. Martin Dance with dragons című regénye, a Song of ice and fire 5. könyve rekordeladásokat produkált már a megjelenés napján. 298 ezer eladott példánnyal (papírkiadás, e-könyv és hangoskönyv együtt) messze a legmagasabb idei első napi eladást produkáló regény lett. Reméljük, Martin az HBO sorozat bábáskodása mellett már írja a 6. kötetet. Az SFmag George R. R. Martin címkéje alatt rengeteg olvasnivalót találsz a Song of Ice and fire sorozatról.

***

Interjúk angolul:

George R. R. Martin

Neil Gaiman

China Miéville

Peter Watts

Írtunk már Hannu Rajaniemi The quantum thief című, zajos sikert aratott regényéről. Íme egy videó, amiben Rajaniemi a matematika és a fantasztikum írás kapcsolatáról beszél, az elején némi vicces technikai problémákkal, aztán pedig nagyon érdekes gondolatokkal: Hannu Rajaniemi: Escape from the Castle of If (Constraints and Creativity in Mathematics and Fiction).

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 5 hozzászólás.

  1. Razor szerint:

    „Reméljük, Martin az HBO sorozat bábáskodása mellett már írja a 6. kötetet.”

    Remélni lehet ugyan, de pár nappal ezelőtt egy interjúban azt nyilatkozta, hogy valószínűleg csak 2012-ben lesz rá ideje.

  2. Crei szerint:

    Nagyon tanulságos a kerekasztal. Hajrá Hanna! 🙂

  3. maggoth szerint:

    Úgy van, hajrá Hanna! 🙂

  4. BePe szerint:

    Korrekt kerekasztalos cikk Hanna 🙂
    Grat!

  5. Hanna szerint:

    Köszi, de nagyrészt nem az én érdemem. 🙂

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon