A nyár bővelkedik SF díjakban, 25. heti hírsalátánkban azonban nem csak ezekről olvashattok

***

Az SFportal Meetup előadássorozat keretében havi rendszerességgel társasjátékos összejöveteleket is tartanak a Gólem Művekben (1075. Bp., Rózsa utca 15. ), minden második hónap csütörtökén, 7 órai kezdettel. A találkozókon SF-hez kapcsolódó társasjátékokat lehet kipróbálni szakértők segítségével. Bővebben itt.

***

Acélpatkány nem csak az SFmagon írt az idei Zsoldos-díjra jelölt kisregényekről, de a blogján valamennyit részletesebb kritikának veti alá. Mindeddig Szigethy András, Kasztovszky Béla, Lőrinczy Judit, Kyra Potter és Danny Graver írásai kerültek sorra.

***

Az idegen nyelvből fordított fantasztikus irodalom ritkaság az angolszász piacon. Ezen próbál változtatni az idén első alkalommal kiosztott SFF díj, amely az elmúlt időszak legjobb regény- és novellafordításaiból választja ki a győztest. Idén Georges-Olivier Châteaureynaud francia író regénye (Edward Gauvin fordításában) és Hannu Rajaniemi novellája (a szerző fordításában) lett a nyertes, de érdemes végigböngészni a nevezettek teljes listáját – nagyon jó műveket találunk ott is.

***

Kihirdették a Sidewise Award, vagyis az alternatív történelmi írásokért járó díj finalistáit. A Sidewise Award-ot az idei WorldConon adják át. A lista itt tekinthető meg.

***

Megvannak a Bram Stoker díj nyertesei is. Peter Staub és Stephen King mellett számos új név is feltűnt az amerikai horrorírók szervezetének idei díjazottai között.

***

A külföldi díjesőknek, jelöléseknek magyar vonatkozása is van, ugyanis a stockholmi EuroConon két magyar díjazottat is találunk a névsorban: Németh Attila, a Galaktika Magazin főszerkesztője a legjobb fordító díját kapta, míg Bátorítás-díjban részesítették Kovács Ákost, a Vágyálmok ligája c. regény szerzőjét (a regényről az SFmagon is olvasható ismertető).

A díjazottak között találjuk Hannu Rajaniemit (Bátorítás-díj), Alastair Reynoldst (a legjobb író), a jövő évi rendezőségnek, Horvátországnak ítélték a legjobb magazin (Ubiq) és a legjobb fanzin (Parsek) díját.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon