Hírsaláta, 22. hét

Közzétette: cikkbot 4 hozzászólás

A 22. hét hírei a SF világából.

A tegnap kezdődött könyvhét fantasztikumot is érintő újdonságairól az Origo szedett össze egy kis csokrot, a Galaktika íróinak könyvheti dedikálásairól pedig itt olvashatunk.

***

A Digitális Irodalmi Akadémia honlapján már olvashatóak Kuczka Péter Galaktikában megjelent írásai.

***

A ritkán nyilatkozó Greg Egannel olvasható interjú legutóbbi regénye, a Zendegi kapcsán.

***

Ursula K. Le Guin ismerteti China Miéville új regényét, az Embassytownt.

***

És, ha már Miéville, íme a Suvudu videóinterjúja az íróval.

***

A világegyetem három dimenzióban: 3d universe map

***

Érdekes cikket olvashatunk a science fiction-ben megjelenő egyik nyelvtudományi elméletről, a Sapir–Whorf hipotézisről. Eszerint az elgondolás szerint a nyelv közvetlenül hat a gondolkodásra. A cikk több klasszikus szerző munkáját is elemzi, érdekes aspektusát adva a sci-fi egy kevésbé feldolgozott válfajának.

***

Bradley Cooper, a Másnaposok és a Csúcshatás című filmek sztárja egy napokban adott interjújában nyilatkozta, hogy rajong a sci-fi irodalomért, és régi álma filmvászonra vinni Dan Simmons műfajmeghatározó darabként elismert regényét, a Hyperiont. Cooper nemrég felkereste a könyv jogaival rendelkező Graham King Productionst, és megosztotta velük az ötleteit. A tárgyalások jelenleg is folynak. A Hyperion megfilmesítéséről már évek óta pletykálnak, utoljára Scott Derrickson neve merült fel néhány éve rendezőként, hogy aztán ebből sem lett semmi. Ami azonban legalább a hazai könyvfronton biztos, hogy az Agave Könyvek folytatja Simmons regényeinek a magyar nyelvű kiadását: 2011. októberében érkezik Hyperion bukása címmel a Hyperion folytatása.

***

Új novellapályázatot írt ki az LFG.HU! A téma: mágia-maffia.

A novellák témája, ahogy az a mottóból is kitűnhet, aszervezett bűnözés és a varázslat, illetőlegszemfényvesztésnek látszó, kitalált, ámde logikusan felépített, rendkívül fejlett technológia kapcsolata. Pályázni fantasy, sci-fi vagy horror témában lehet, legalább 5.000, legfeljebb 20.000 karakteres (szóközökkel együtt) művekkel. További részletek itt.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 4 hozzászólás.

 1. spivak szerint:

  ((Az Eganes link nekem nem működik.))

  A nyelv/gondolkozás témában volt egy szórakoztató (bár nyilván felszínesebb) cikk a cracked-en is néhány hónapja: http://www.cracked.com/article_18823_5-insane-ways-words-can-control-your-mind.html

 2. Csillag Gavril szerint:

  Miéville Embassytownja is elég sokat foglalkozik a nyelv és a gondolkodás kapcsolatával. Mondhatni ez az egész lényege.

 3. szs szerint:

  Az Egan-es allap tényleg behalt, köszönjük a jelzést, igyekszünk mihamarabb elővarázsolni.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.Keresés az oldalon