Hírsaláta, 17. hét

Közzétette: cikkbot 3 hozzászólás

17. heti hírek, érdekességek az SF világából.

***

Fájdalommal tudatjuk, hogy ma reggel Tucsonban elhunyt Joanna Russ, a The Female Man és számos egyéb sci-fi regény és irodalomtudományi munka szerzője, aki úttörője volt a gender-kérdéssel foglalkozó fantasztikus irodalomnak. Nyugodjon békében.

***

Breaking News, avagy most már tényleg: G. R. R. Martin befejezte a Jég és Tűz dala ciklus következő tégláját A Dance With Dragons címmel. A szerző linkelt blogja – amelyben egy kidőlt King Kongot látunk – ne tévesszen meg senkit, Martin egy ideje már csak így emlegette munkáját.

***

„Ételek harca”, amelyben ha nyersz, eszel, ha nem, mosogatsz: két lány kiötölte, hogy gasztroblogot szentelnek középkori és a Jég és Tűz dala ciklusban szereplő ételeknek. A recepteket, ételekről készített, fokozott nyálcsorgást kiváltó fényképeket itt találjátok.

***

Már megnézhető a Trónok harca jövő heti, 3. epizódjának promója. Most kezd csak beindulni a sorozat, és láthatjuk végre a Vastrónt is.

***

Most már nem Martinnal folytatva: kiosztották a BSFA díjakat: a győztesek között találjuk Ian McDonaldot, Aliette de Boardot és Joey Hi-Fit.

A BSFA a Brit Science Fiction Szövetség, melynek díját 1970-ben alapították. Évente ítélik oda nem csak irodalmi műveknek, de képzőművészeti alkotásoknak is a sci-fi zsáneren belül.

***

Az Agave Kiadó már készül az idei Könyvhétre, közzétette a friss megjelenések listáját, melyen többek között szerepel egy új magyar szerző, Izing Róbert science fiction regénye.

***

A Troopers sorozat legújabb részében ezúttal egy lázadó mentőakcióba nyerhetünk bepillantást, mely elég kínos helyzetbe hozzá kedvenc rohamosztagosainkat.

És mivel a múlt héten kimaradt rész is fergeteges, íme, mi történik, amikor a Sötét Nagyúr egy ablaktalan űrállomáson próbálja bemutatni a fogoly hercegnőnek, miként lőtték szét a bolygóját szuperlézerrel. A szerepjátékhoz a két ügyefogyott rohamosztagos segítségét veszik igénybe.

***

Jon Courtenay Grimwoodot a Fantasy Faction kérdezi új könyve kapcsán vámpírokról, sci-firől és kedvenc könyvekről.

***

Az SFsignal összegyűjtötte az idei Hugo-díjra jelöltek listáját, az online olvasható írások linkjeivel együtt.

***

Neil Gaiman nemrég az SFX Magazine közreműködésével Amerikai istenek-napot tartott a twitteren, és egész nap válaszolgatott a regénnyel kapcsolatos olvasói kérdésekre. A tweeteket (kérdéseket és válaszokat) egy blogon össze is gyűjtötték egy csokorba, amiért nem lehetünk elég hálásak.

***

A Magyar Képregény Szövetség immár 7. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét, mely idén új helyszínen, a Dürer Kertben várja a gyűjtőket, érdeklődőket, családokat április 30-án, szombaton 10 órától. A Képregényfesztivál minden évben a magyar képregények, magyar képregényalkotók első számú seregszemléje; a klasszikus magyar képregényektől a kortárs alkotók legfrissebb művéig minden megtalálható a rendezvényen, ahol a hazai és külföldi kiadványok vására mellett egész napos szórakoztató, kulturális, szakmai és gyermekprogramok várják a látogatókat.

A program itt olvasható.

***

Lauren Beukes, aki e héten nyerte meg az Arthur C. Clarke díjat Zoo City című regényével, a World SF blogon ír arról, hogyan érdemes (és érdemes!) kimozdulnia egy írónak a kulturális komfortzónájából, és más kultúrájú szereplőt mozgatnia.

Az Arthur C. Clarke díj mezőnye az alábbi regényekből állt:

Zoo City – Lauren Beukes (Angry Robot)
The Dervish House – Ian McDonald (Gollancz)
Monsters of Men – Patrick Ness (Walker Books)
Generosity – Richard Powers (Atlantic Books)
Declare – Tim Powers (Corvus)
Lightborn – Tricia Sullivan (Orbit)

***

Az Ekultura.hu-n egy érdekes interjút olvashattok a néhány hete hazánkban járt Robert J. Sawyerrel, amiből többek között megtudhatjuk, hogy állítása szerint ő tartja a legtöbb díjjal jutalmazott sci-fi írók rekordját, valamint hogy mi a véleménye az e-könyvekről.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 3 hozzászólás.

  1. Sam Reed szerint:

    És ami kimaradt: meghalt Elisabeth Sladen, a.k.a. Sarah Jane Smith 🙁

  2. acélpatkány szerint:

    🙁 Szomorúan hallom.

  3. thecube szerint:

    Nagyon kíváncsi vagyok az Agave új magyar sci-fi szerzőjére,a könyvének a retro stílusú borítója zseniális, ahogy az Agaveétól megszokhattuk a történet is egyedi és magyarország van a főszerepben. A Sawyer interjú is remek, jó kérdések és őszinte válaszok. Egyszóval: kösz a híreket 😀

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon