Snowman, a vadember (egykor Jimmy, reklámszakember) egy fa alatt él, egy szál lepedőbe csavarva. Ő az utolsó ember; rajta kívül már csak Crake gyermekei élnek a Földön, különös, múlttal és mitológiával nem rendelkező új-emberek, akik Snowman elbeszéléseiből raknak össze maguknak egy bizarr teremtésmítoszt. Snowman emlékszik még a régi civilizációra, Oryxot, az állatok anyját és Crake-et, a teremtőt szerepeltető meséi mégsem a valóságból táplálkoznak, új társadalom és hitvilág alapjait vetik meg.

Mikor elfogy az élelme, elindul, hogy meglátogassa Crake-et a romok között, ahol barátságosan gyilkoló kutya-farkasok és emberevő hibriddisznók bóklásznak, miközben megismerjük a múltját is, amikor még Jimmy volt.

Margaret Atwood regénye állítása dacára vérbeli sci-fi, ugyanakkor nem csak az, hanem kordokumentum, társadalom- és technológiakritika és modern teremtésmítosz is egyben. A történet két szálon fut, egyrészről megismerjük az ember utáni világot, másfelől megtudjuk azt is, hogyan tűnt el belőle az ember – és a két szálat Snowman–Jimmy személye kapcsolja össze, ő az egykori civilizáció botladozó képviselője és a teremtéstörténet tudatlan harmadik szereplője is egyben.

A múlt Jimmy és Crake gyermekkorával indul, amelyben olykor felvillan Oryx alakja is. Az ő hármasuk mitológiában jártas olvasók számára nem meglepő, szinte eleve elrendeltetett kapcsolatrendszerük, szerelmeik és árulásaik mellett megismerjük a világukat is: a szerencsés kevesek a géntechnológiai kutatóközpontok és lakóövezetük területén mindent megkapnak, míg a kerítésen túl szennyezés, nyomor és őrült fogyasztás uralkodik, olyan vírusok tizedelik az emberiséget, amilyenek korábban elképzelhetetlenek voltak, Crake anyja maga is egy ilyen, embert  órák leforgása alatt pudinggá változtató bioforma áldozatául esik. Atwood megdöbbentő és hiteles képet fest a fogyasztói társadalom jövőbe extrapolált jelenéből, bemutatva a hatalmasra nyílt szociális olló két végletét. A két fiú egy biztonságos közösségben él – ahol azonban sötét titkok lappanganak a háttérben –, míg Oryx gyerekprostituáltként tartja fenn magát.

A némileg apatikus, anyja által elhagyott és kötődésre képtelen Jimmy szemén keresztül bemutatott világ rettenetes, ugyanakkor hátborzongatóan megszokható. Crake, Jimmy egyetlen igaz barátja (aki az emberi kapcsolatok terén még nagyobb hiányosságokkal rendelkezik), a magányos zseni, aki felismeri társadalma elviselhetetlenségét, és magányos harcba kezd ellene. Crake-nek van egy terve, és gyerekkorától kezdve mindent arra tesz fel, hogy ezt megvalósítsa. Az eredményt ismerjük: az Snowman világa az emberek utáni emberekkel.

Margaret Atwood regénye nem csupán azért fontos mű, mert szellemes, igényes, szimbólumokban gazdag és sokrétegű, hanem mert kíméletlenül és a szépirodalom nyelvén szól a bioetikáról, bioterrorizmusról, az elidegenedő társadalomról és a morális felnőttséggel nem párosuló technológiai fejlődésről.

További információk:

 • Az Oryx and Crake testvérregénye a The Year of the Flood, amely ugyanabban az időintervallumban játszódik, és néhány közös szereplőt is tartalmaz. Margaret Atwood itt beszél a két regény világáról.
 • Margaret Atwood az Oryx and Crake-et következetesen spekulatív fikciónak hívja, és többször cáfolta, hogy science fiction lenne.
 • Noha az Oryx and Crake nem jelent még meg magyarul, A szolgálólány meséje, A vak bérgyilkos és a Pénelopeia elérhetőek magyar nyelven is (ezek közül viszont csak az első sci-fi).

Linkek:

Margaret Atwood honlapja

The Year of the Flood

Hozzászólások

hozzászólás

post_author >1) { echo "
["; echo the_author_posts_link(); echo " további írásai]"; } else { print '
A cikk írója nem adta meg az LFG.HU-s azonosítóját (vagy nincs neki).'; } ?>
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 7 hozzászólás.

 1. küry szerint:

  Felkavaró egy könyv, nem kíméli az olvasót. Nekem az első Atwood volt, de biztos, hogy nem az utolsó. Egyébként itt vannak illusztrációk a regéynhez: http://www.perdador.com/f6update/Oc3.html

 2. Crei szerint:

  Ez nekem is felkeltette az érdeklődésemet!

 3. hanna szerint:

  @küry: Ezek az illusztrációk nagyon jók, bár én bevallom, sokkal földhözragadtabban képzeltem el a regénybeli világot.

 4. küry szerint:

  Egyébként ha valakit érdekel a könyv és be van iratkozva központi FSZEK-be, akkor ott három példányban is megtalálható. (Valaki nagy Atwood lehet ott:))

 5. küry szerint:

  Most látom, hogy az előzőnél „Atwood fant” akartam írni

 6. charon szerint:

  Jó hír: az Európa kiadó júliusra megjelenteti Guvat és Gazella címen.

  http://europakiado.hu/index.php?l=h&s=2&n=1837

 7. hanna szerint:

  Szuper!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.Keresés az oldalon