13. heti híreink, érdekességek az SF világából.

***

Samuel R. Delany osztja meg tapasztalatait, gondolatait sci-fi és rasszizmus témakörében.

***

Szomorú hírrel folytatjuk: elhunyt Diana Wynne Jones brit fantasy írónő, aki külföldön a Chrestomanci-sorozatával szerzett komoly elismerést. A Howl’s Moving Castle című regényéből Mijazaki Hajao készített animét ugyanezen a néven, amit itthon A vándorló palota-ként ismerhetünk.

A tor.com oldalán Emma Bull búcsúztatja az írónőt. Régi barátja, Neil Gaiman pedig személyes hangvételű blogpostban köszönt el tőle.

***

Ha pedig Neil Gaiman, akkor itt egy érdekes hír a szerző Amerikai istenek című regényéről: Gaiman egy friss videóinterjúban beszélt arról, hogy a könyv megfilmesítési jogai több éves tárgyalások után elkeltek, a projektben pedig részt venne egy meg nem nevezett, de sokszorosan Oscar-díjas rendező is. Többet egyelőre nem lehet tudni a dologról, az érdemi megbeszélések pedig még csak most kezdőnek, ami azt jelenti, hogy maga a film, ha egyáltalán lesz belőle valami, a nagyon messzi jövő zenéje.

Gaiman mindenesetre el van ájulva a rendező személyétől, de azt nem árulta el, hogy kicsoda, csak annyit, hogy egy Oscar-díjas géniusz, aki egyben operatőr is. Több online magazin is találgatni kezdett, hogy ki lehet a titokzatos személy?

James Cameron valószínűtlennek tűnik, hiszen az Avatar folytatásával van elfoglalva. Ridley Scottnak nincs Oscarja (persze, kérdés, hogy Gaiman rendezői Oscarra gondolt-e, vagy esetleg csak arra, hogy valamelyik filmje kapott, mert akkor egészen más a helyzet). Ron Howard lehetne, csakhogy ő a Setét torony projektben van benne nyakig éppen, Peter Jackson pedig a Hobbitban. Oliver Stone-t pedig nem igazán lehet operatőrnek is nevezni egyben. Steven Soderbergh visszavonult a filmezéstől, ő sem valószínű. Itt van még azonban Steven Spielberg, Martin Scorsese, Ang Lee, Rob Marshall, Roman Polanski, Sam Mendes, Robert Zemeckis, Woody Allen, Kevin Costner, Clint Eastwood, vagy Mel Gibson. Vagy esetleg Danny Boyle?

Hamarosan remélhetőleg kiderül, mindenesetre Gaiman nagyon ért hozzá, hogy felcsigázza a várakozásokat.

***

A NASA Messenger szondája – elsőként az űrkutatás történetében – nemrég orbitális pályára állt a Merkúr körül. A NASA honlapján rengeteg képet és információt találsz a küldetésről és a Naprendszer első bolygójáról, többek közt a Messenger által készített első színes fotókat is a planétáról.

***

Nemrég Willam Shatner, most pedig Leonard Nimoy is 80 éves lett. Boldog születésnapot kívánunk nekik!
A Star Trek.com ez alkalomból egy interjút közölt Mr. Spockkal három részben.

Első rész
Második rész
Harmadik rész

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 13 hozzászólás.

  1. jakirte_jak_cyr szerint:

    Kiegészíteném azzal, hogy George Martin Tűz és Jég Dalának legújabb (ötödik) kötete, az „A Dance with the Dragons” két kötetben lát napvilágot. Az első „Menagerie of Midgets” címmel 2012 áprilisában kerül a boltok polcaira, míg a második (ami már tényleg „A Dance with Dragons” lesz) követi ezt valamikor.

    A link:
    http://aidanmoher.com/blog/2011/04/asides/an-aside-a-dance-with-dragons-split-into-two-volumes-delayed/

  2. Sam Reed szerint:

    Nincs „orbitális körpálya”. AZ „orbit” jelenti magát az égitest körüli pályát.

  3. JuhaszViktor szerint:

    ez a Martin-hír eléggé április elseje-gyanús

  4. jakirte_jak_cyr szerint:

    😛 nem is 😛

  5. Nihil szerint:

    Hmm, ezt a Delany cikket én már olvastam, China Miéville-nek köszönhetően. 😀

  6. Gaines szerint:

    Azért nem tűnik – sajnos – április elsejei hírnek, mert már korábban is az a kósza pletyka terjedt a neten, hogy Tyrion szála egy törpecirkuszban fog játszódni, ahol hulahopp karikákon kell átugrania az életben maradásért… ez is csak azt bizonyítja számomra, hogy Martin már nem tud mit kezdeni a saját történetével. :S

  7. Nihil szerint:

    Jó, azért ez a Tyrion-szál már az első könyv óta várható volt. Állítólag megtanul akrobatikázni az által, hogy a szadista igazgató, Iago Hoat folyton parázson táncoltatja.

  8. Gaines szerint:

    Nihil: Pff, komolyan már, szerintem agyára ment Hollywood. Kezdem úgy érezni, hogy átmegy bohózatba az egész. Mi jöhet még, gonosz csirke?!?!

  9. Nihil szerint:

    Gaines: Hát, állítólag a sárkányok majd tollat növesztenek, csak még fiókák. Nem mondom, amikor először hallottam ezt, azt hittem, kamu az egész… de én már nem tudom, mit higgyek. Martin is egész nap egy majmot idomít, amelyik folyton felmászik a hátára, ahelyett, hogy az írással foglalkozna…

  10. JuhaszViktor szerint:

    (Note to self: Hello, Captain Obvious!)

  11. Gaines szerint:

    Na, kiderült, hogy tényleg kacsa volt a hír, GRRM a not-a-blogján számolt be a valódi fejleményekről: a Dance with Dragons annyira hosszúra nyúlt, hogy öt kötetben fog megjelenni.

    http://grrm.livejournal.com/206442.html

  12. Hackett szerint:

    Sam Reed:
    Jaja, vagy orbitális, vagy körpálya. Én követtem el, és nincs mentségem sem a sietségen túl.:)

  13. Sam Reed szerint:

    Hackett, az abszolút elfogadható mentség 🙂 Én is szoktam azzal élni.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon