Hírsaláta, 11. hét

Közzétette: cikkbot 8 hozzászólás

Rövid hírek az SF világából:

Kiosztották a kortárs fantasztikus képzőművészet legrangosabb díjait, a 18. Spectrum-ot. Sok képet és videót a díj hivatalos oldalán láthattok, csak a díjazottakat pedig a Tor oldalán.

***

Eltűnt Zsoldosok. Mivel egy e-könyvkiadó fizetős formátumban kínálja Zsoldos Péter klasszikus trilógiáját, az örökösök kérésére az eddig ingyenesen elérhető regények közül most már csak az Az utolsó kísértést illetve két hangoskönyvet találunk a MEK nyilvános katalógusában. Érdemes lementeni, mielőtt ez is eltűnik!

***

Támogatni szeretnéd az SFmag munkáját? Várjuk véleményedet a cikkeink alatt vagy a fórumunkon, stábunk tárt karokkal fogadja a cikkírókat, fordítókat és grafikusokat – és ha adakozni szeretnél, most már azt is megteheted: http://sfmag.hu/impresszum/ Az SFmag a befolyó összeget az oldal fenntartására, fejlesztésére és a leközölt novellák szerzőinek honoráriumára fordítja.

***

Martin Lewishoz hasonlóan Karen Burnham is készített statisztikát általa olvasott 200 novellából, és olykor érdekes megállapításra juthatunk a számok láttán.

***

Ki ne ismerne néhányat Jacek Yerka álombéli festményei közül? A rendszerint továbbküldött levélben vetítésként e-postaládákban keringő képeken túl még sok másikat is megnézhetünk a festő honlapján.

***

Eheti interjúgyűjteményünk:

Beszélgetés Michael Moorcockkal (angol).

Videóinterjú Brian Herberttel és Kevin J. Andersonnal, többek közt az ugyan nagysikerű, de kevésbé élvezetes Dűne folytatások íróival (angol).

Guy Gavriel Kay, a Ysabel írójával készült interjú (angol).

Ian McDonald interjú (angol).

Cory Doctorowról a magyarul tavaly megjelent Kistestvér regénye kapcsán már több cikket is írtunk, most íme egy interjú vele a bbc-től (angolul).

***

Vajon melyik az az 5 fantasy világ, amit egyikünk sem látogatna meg szívesen? Nézd meg a fantasy-magazine.com által összeállított toplistát és az érveiket. George R. R. Martin Tolkien, Robert Jordan világa a legkegyetlenebb?

***

Nagyon ráérőknek egy Photoshop oktatófilm – hogyan készíthetsz Photoshoppal spirálgalaxist.

***

Űrhajómániásoknak egy halom űrhajó és űrállomás festményt ajánlunk a www.conceptships.blogspot.comról.

***

És végezetül a collegehumor.com/troopers oldalon megtalálható Troopers sorozat harmadik része, a Coffe run (a második, Elmetrükk címmel itt megtekinthető). Mi tehet a rohamosztagos, ha egy bazi nagy csillaghajón a nagyúr kávézni szeretne?

“Az intergalaktikus háborúban vannak hősök, gonoszok, és vannak még ezek a srácok…”

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 8 hozzászólás.

  1. Sam Reed szerint:

    Néhány megjegyzés: 1. A Moorcock-interjú nagyon jó. Igen kár, hogy a magyar kiadások leálltak… persze nem a Glorianával meg a von Bek könyvekkel kellett volna kezdeni. 2. Hogy kerültek a Zsoldos Péter könyvek a MEK-be? Ha engedély nélkül – ezt azért nem hiszem – akkor korábban kellett volna szólni. Ha engedélyezték, akkor gusztustalanul kicsinyes és pénzsóvár most visszakérni őket. Ha pedig public domain (ezen csodálkoznék, de lehetnek még ilyen kellemes meglepetések :-)), akkor észre se kell venni őket.

  2. szs szerint:

    Állítólag engedély nélkül voltak fent. Mondjuk ezen én is csodálkozok (hangoskönyv verzió, amit azért brahiból, illegálban nem tudom, mennyire nyomnak, mert annak neki kell ülni), de ez a hivatalos. (?)

  3. Merras szerint:

    Talán pontosítsunk úgy, hogy Az utolsó kísértés, nem pedig utolsó kísérlet.

    És akkor ide is bekopizom a hivatalos állásfoglalásunkat:

    „Hiába voltak / vannak agyonhivatkozva, ha egyszer a jogtulajdonos engedélye nélkül történt a publikálás. Nyilván a Wikipédia szerkesztők abból indulhattak ki, hogy ami a MEK-en fent van anyag, az egy hivatalos, jogos közlés – a MEK saját nézőpontjából nézve ez egyébként a notice & takedown elvvel kiegészítve még igaz is lehetett.

    Azonban a tény tény marad, tavaly év végén mi (és amúgy két másik e-kiadásban érintett cég) voltunk azok, akik először megkeresték a jogtulajdonost a könyvek elektronikus kiadása kapcsán, a MEK soha nem kért és nem is kapott engedélyt a Zsoldos életmű publikálására a jogtulajdonosoktól.

    Az én személyes véleményem szerint a MEK fontos és felbecsülhetetlen munkát végez az irodalmi értékek megőrzése végett – éppen ezért, amint pl. az OSZK DK elfogadja a regisztrációnkat, akkor a kötelespéldányokat megőrzésre fel is fogjuk tölteni az OSZK zárt rendszerébe.

    Ugyanakkor az is egy fontos része az e-kiadásnak, hogy a MEKes és egyéb könyvtári felhasználások is a jogtulajdonosokkal és kiadókkal egyetértésben, a jogtulajdonosok előzetes hozzájárulásával történjen. Bízom benne, hogy abban nincs vita köztünk, hogy a jogtulajdonosok egyetértése, beleegyezése szükséges feltétele bármilyen publikálásnak… amely beleegyezés jelen esetben hiányzott.

    Bár egyébként nem szerencsés, hogy vannak kérdéses jogviszonyú szövegek a MEK-ben, ez a probléma azt gondolom, nem kellett, hogy újdonság legyen eddig sem. Ennek a problémának jobb feloldása szerintem sem lehet, mint a notice & takedown – a másik út (csak a 100%-ban tisztázott szövegek maradnak fenn a MEK-en, a többi elzárásra kerül) szerintem is aránytalanul nagy kárt okozna.

    Ha van arany középút, akkor szerintem most van itt az utolsó pillanat kitalálni, hogy mi az – ahogy terjednek az e-könyv olvasó eszközök, és eladhatóvá válnak az e-book kiadások is, úgy egyre gyakrabban fel fog merülni az ilyen típusú probléma a sci-fi területen kívül is. Az nyilván nem megoldás, hogy „ami ingyen fent van amúgy engedély nélkül a neten, az maradjon is ingyenes is, meg legális is”.

  4. adeptus szerint:

    Merras, azt szeretném megkérdezni, hogy Az utolsó kísértést hogyhogy nem érinti a dolog?

  5. Merras szerint:

    A mostani, immáron az örökösök által is szentesített módon Az utolsó kísértés, valamint az MVGYOSZ-féle hangoskönyv változatok jogilag is tisztán vannak fent.

  6. adeptus szerint:

    Köszönöm! Akkor már csak az örökösök logikáját nem értem, hiszen az is szerves része a trilógiának, önállóan meg nehezen értelmezhető.

  7. Sam Reed szerint:

    Ebben az esetben indokolt a könyvek leszedése – bár megjegyzem ettől nem fogják többen megvenni az elektromos változatot.

    Felteszem a kiadó saját maga végezte az OCR-t, és nem a MEK-ét használta.

  8. attila szerint:

    Utánakérdeztem a MEK-nél, mi a helyzet. Korábban volt lehetőség valami közös jogkezelésre az artisjusnál leadott évi néhányszázezer forintos díj fejében. 2005-ben EU jogharmonizálás keretében ez a lehetőség megszűnt. Kapacitásuk nem volt, hogy a felrakott anyagokat szerzőnként lenyomozzák és engedélyt kérjenek, de kérésre leszedik az esetlegesen jogsértő dolgokat. Tehát: jogosan került fel, változtak a jogi viszonyok, jogosan lett leszedetve.

    Ettől függetlenül elegánsabb megoldásnak tartottam volna, ha az ekiadós bagázs inkább új tartalmakkal jön elő, de gondolom ez nehezebb lett volna.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon