Hírsaláta, 10. hét

Közzétette: cikkbot 1 hozzászólás

A 10. hét szerintünk fontos vagy érdekes történései a hazai és külföldi SF életéből.

***

Támogatni szeretnéd az SFmag munkáját? Várjuk véleményedet a cikkeink alatt vagy a fórumunkon, stábunk tárt karokkal fogadja a cikkírókat, fordítókat és grafikusokat – és ha adakozni szeretnél, most már azt is megteheted. Az SFmag a befolyó összeget az oldal fenntartására, fejlesztésére és a leközölt novellák szerzőinek honoráriumára fordítja.

***

A Coilhouse magazin lenyűgöző összeállítást közöl egy Dűne témájú foglalkoztatókönyv-sorozatról. A füzeteket 1984-ben adták ki, hogy ezzel is reklámozzák David Lynch filmadaptációját. Mivel a Dűne nyilvánvalóan nem gyermekirodalom, ezért jogosnak tűnik a cikkszerző „Ezt valaki tényleg komolyan gondolta?” felhördülése. És valóban: a kösd össze a pontokat-játék Liga navigátort ábrázol, a színezhető ábrákon a halott herceg és Piter de Vries látható, és még fűszeres süti receptjét is megadják a lurkóknak (fontosabb összetevők: fahéj, kókusz, mogyoró, csoki).

***

Neelakshi kard-és-varázslat képregény a Kickstarteren!
Első látásra a Neelakshi nem tűnik különbnek a Kickstarter közösségi mecénás oldal többi nagyszerű ötletétől. Amiért mégis kiemelt figyelmet érdemel, az az, hogy a készítők listáján ott van két magyar képregényes (Tondora Judit és Pilcz Roland) – ha sikerül a Kickstarter, a pénzt az ő fizetésükre fordítják.

Drukkoljunk nekik, és ha tehetjük, támogassuk őket!

***

Megújult a Fantasy magazin: a lap új külsővel, változatlanul nagyszerű tartalommal várja az olvasókat. A megvásárolható e-lapszámok mellett online olvasható (és hallgatható) írásokkal is találkozhatunk.

***

Angolszász dominancia

Infomániásoknak igazi csemegeként szolgálhat Martin Lewis alapos, kördiagrammokkal sűrűn ellátott statisztikája az idei Clarke-díj kapcsán. Infomániásoknak igazi csemege. Lewis, aki a Clarke-díj egyik zsűritagja, úgy döntött, statisztikailag elemez néhány jelenséget, amiket rendszeresen felemlegettek beszélgetőpartnerei, de mindeddig nem talált olyan statisztikát, ami eldöntötte volna a vitát. A következőket vizsgálja:

  1. Ki ad ki sci-fit? A válasz: 70%-ban nagy, szakosodott kiadók.
  2. Kik az írók? Túlnyomórészt brit, fehér bőrű, heteroszexuális férfiak.
  3. Mit írnak? 57%-ban önálló regényeket, a maradék 43%-on osztoznak a trilógiák és sorozatok.
  4. Azonban a szakosodott kiadóknál már több a sorozat (52%), az arányt a többi kiadó billenti át.
  5. Milyen hosszúak a művek? A legtöbb regény 251-300 oldalas.
  6. Milyen a narráció? Jellemzően harmadik személyű, vegyesen női és férfi nézőpontkarakteren keresztüli.
  7. Hol, mikor történik a cselekmény? 65%-ban a Földön, egyenlő arányban a jövőben és a közeli jövőben (31-31%).
  8. Vér és erőszak: a regények 41%-ában öl meg valakit a főhős, aki 61%-ban túléli a történetet (de a meghalt hősöknek is 22% esélye van a feltámadásra). Szegény főszereplőt, aki csak az esetek 41%-ában él párkapcsolatban, 11%-ban erőszakolják meg. A főhős gyakrabban létesít nemi kapcsolatot, mint nem, viszont az aktust az írók 75%-a szemérmesen eltakarja a közönség elől.

***

Michael Chabon (The Amazing Adventures of Kavalier & Clay, The Yiddish Policemen’s Union) feleségével, Ayelet Waldmannel drámasorozatot tervez az HBO-nak. A pilot a Hobgoblin munkacímre hallgat, és egy bűvészekből és svindlerekből álló csapatról szól, akik szembeszállnak Hitlerrel és a nácikkal a második világháborúban. Egyelőre azért még korai örülni, az HBO-nak előbb be kell rendelnie a szériát, de ígéretesen hangzik a projekt.

***

Kazuo Ishiguro a Ne engedj el! c. film kapcsán a regény születéséről és a sci-fi ről beszél. A regényt Alex Garland írta át forgatókönyvvé, aki – mint Ishiguro jó barátja – maga is szerepet játszott a regény megszületésében. Érdekes, és az előző hírsaláta alatt lezajlott vitát némileg érinti Ishiguro megjegyzése a SF-ről: szerinte korábban gettósították és megbélyegezték a sci-fit, azonban ennek nem a sci-fi látta kárát. Ma azonban, a képregényhez hasonlóan, széles körben komolyan veszik a science fictiont is.
A regény abból az ötletből nőtt ki, hogy adva van egy embercsoport, ami rendkívül rövid életű tagokból áll, azonban ami a mi szemszögünkből balsors, számukra normális, és Ishiguro pontosan ezt kívánja bemutatni. Világa – a szervek pótlására szolgáló klónozástól eltekintve – a miénket tükrözi. Maga az író nem kíván állást foglalni a biotechnológia etikai kérdéseiben, mindössze lehetőségnek tekinti, hogy elmélkedhessen az emberi lét kapcsán.

***

Anglia tudja kezelni mágikus örökségét: nyolc bélyeggel emlékezik meg leghíresebb varázslóiról, boszorkányairól. Narnián és Harry Potteren át az Arhtur-legendákig mindenki ott van, aki számít!

***

Már digitálisan is megvásárolható a Galaktika magazin, igaz, egyenlőre még csak PC-n és iPadon olvashatjuk a lapot, amelynek számait idén január óta kínálja a Dimag.

***

A Galaktika márciusi számában több SFmag-ban publikáló szerzővel is találkozhatunk: elindult Lavie Tidhar Héberpunk-sorozata, a hozzá kapcsolódó interjú pedig a nálunk megjelent beszélgetés rövidített változata, Kleinheincz Csilla készítette. Ezen kívül egy-egy novella olvasható adeptus, azaz Mayer István és Jud, azaz Lőrinczy Judit tollából.

***

A hosszúra nyúlt karácsonyi szünet után új címekkel jelentkezik az SFportal e-könyves részlege, köztük munkatársunk, László Zoltán e-kiadásra átdolgozott első regényével, a Hiperballadával.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. Nihil szerint:

    Huhh, hát ez a statisztika nagyon irreális/szürreális… úgy értem, az angol-amerikai dominancia 89%… a maradék meg 17%. Összesen 106%. Ez valami elvont sci-fis matematika vagy Lewis nézte be. 😀 :p

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon