Újabb hónap telt el, és remélhetőleg hamarosan a tavasz is megérkezik. Az SFmag.hu továbbra is hű marad az induló koncepciójához, és nem csak reklámjellegű cikkeket közlünk, hanem a megjelent könyveket el is olvassuk, a filmeket és akár a fantasztikus vonatkozású színdarabokat megnézzük, és elmondjuk róluk a véleményünket. A sci-fi és fantasy bulvárt pedig szintén kerüljük, feleslegesnek tartjuk, hogy számtalan helyen közölt anyagokat sokszorosítsunk tovább mi is, amikor rengeteg olyan írásunk van, amit sehol máshol nem olvashattok.

Június 24 és 26 között kerül megrendezésre Salgótarjánban a XXXI. Hungarocon országos sci-fi találkozó, ahol az SFmag képviselői több előadásra kaptak felkérést. Elsőként június 24-én Kleinheincz Csilla (Hanna) és Lőrinczy Judit (Jud) tart fejtágítást a Literátorműhelyben. Június 25-én délután az SFmag csapata fog bemutatkozni az érdeklődők előtt, vasárnap, június 26-án pedig Kánai András (SFinsider) moderálásával egy vitafórum kerül megrendezésre a magyar sci-fi helyzetéről, tendenciáiról.

Bővülnek a kapcsolataink a külföldi fantasztikus honlapokkal is: a The Portalra felkérésre havi rendszerességgel adunk cikkeket a magyar sci-firől, februári, Metagalaktika 11-ről összeállított ismertetőnket hamarosan magyarul is olvashatjátok.

Februárban rengeteg mindenről írtunk, bemutattuk a modern űropera megkerülhetetlen nagyágyújának, Peter F. Hamiltonnak két ciklusát, négy részes cikksorozatban jártuk körül a fantasztikus művészetek és a giccs kapcsolatát, ismertetőt írtunk Moorcock Melnibonéi Elricjéről, Peter S. Beagle Visszatéréséről, az interneten fellelhető online fantasztikus magazinokról, egy tizenötezer dollárból készült egyedi sci-fi filmről, Nicholas Christopher Bestiáriumjáról, valamint John Brunner, Kate Eliott és Tad Williams regényeiről és még rengeteg egyébről.

Továbbra is minden hónapban fogunk novellákat közölni, mind magyar szerzőktől (folyamatos pályázatunkat itt találjátok), mind külföldiektől. A könnyebb olvashatóság kedvéért igyekszünk mindegyiket többféle formátumban (pdf, epub prc) letölthetővé tenni. 2011 végén a novellákból ingyenes e-könyv formátumban válogatást adunk közre. Ehavi novellánk Cat Rambo írása lesz, és a következő hónapokban más, híres külföldi sci-fi és fantasy írók novellái is várhatóak.

Márciusban is lesz tematikus hét: a januári német sci-fi és a februári űropera hét után közkívánatra március utolsó hetében a steampunkkal foglalkozunk.

És hogy még mi várható márciusban?

Folytatjuk Brányi Péter  horrorfilmekkel foglalkozó exkluzív cikksorozatát, ezúttal a hetvenes évek európai horrorfilmjeiről lesz szó. Gaines nagyon érdekes írása a videoklipek és a sci-fi kapcsolatát boncolgatja két részben.

Jön John Scalzi néhány éve zajos sikert aratott military sci-fije, az Old Man’s War (és hamarosan a folytatásairól is várható ismertető), van Vogttól az Agave által megjelentetett A nulla-A világának ismertetője, ezen felül folytatjuk Anne McCaffrey Pern sagája ismertetőit is, lesz Margaret Atwoodtól az Oryx and Crake, és talán belefér Alastair Reynolds Revelation Space-ének folytatása, a Redemption Ark ismertetője is.

N. K. Jemisin 2010-es első fantasy regényét, a The Hundred Thousand Kingdomsot nemrég jelölték a Nebula-díjra (Az Inheritance-trilógia első kötete ez),  magazinunkból megtudhatjátok, mitől is mennyire jó. Jemisintől egyébként a 250. Galaktikában olvasható a tavaly Hugo- és Nebula díjra jelölt novellája.

Természetesen lesznek nyereményjátékok is, de hogy mik, az maradjon titok, mindenesetre számíthattok rá, hogy igyekszünk az újabb könyvmegjelenésekhez kötni ezeket.

Néhány cikk átcsúszott februárról márciusra, így még ezen a héten jön az HBO Carnivale sorozatáról az ismertető, és hamarosan felidézzük Spielberg Takenjét is. Természetesen a tervek nem kőbe vésettek, és folyamatosan változnak, de azért igyekszünk tartani az ígéreteinket.

Jó olvasást kívánunk március hónapra is!

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon