Livius hadnagynak két hete van hátra sorkatonai szolgálatából, amikor egy Isten háta mögötti helyőrségbe rendelik. Ez az alapszituációja Hász Róbert 2001-es regényének. A Vajdaságból 1991-ben Magyarországra áttelepült szerzőnek ezidáig öt kötete jelent meg, 1995 óta a Tiszatáj irodalmi folyóirat prózaszerkesztője. Bár a Végvár története Jugoszlávia felbomlása idején játszódik, egyáltalán nem szokványos katonatörténetről van szó.

A helyőrségben ugyanis más törvények uralkodnak, mint a külvilágban: A magyar kiadás borítójanemcsak a katonai szolgálat lazább, mint más kaszárnyákban, maga az idő is eltérően működik. A laktanyában megelevenednek a katonák emlékei, újra átélik korábbi élményeiket, míg testük látszólag élettelenül ül vagy épp hever a szobában.

Ott van még az ellenség kérdése is. Senki nem látta még őket, de a Parancs úgy szól, hogy a hegyet mindenáron meg kell védeni. Sokan nem hisznek benne, hogy létezik egyáltalán ellenség, megbizonyosodni viszont nem tudnak róla, mert semmilyen kapcsolatuk nincs a külvilággal.

A különös jelenségekre a helyőrség lakói eltérő válaszokat adnak. Prudonoff főszakács szektát alapít, amely szerint a hegyen élők Isten kiválasztottai, mások a földönkívüliek emberkísérletére gyanakodnak. Livius hadnagy leginkább szkeptikus, egyvalamit akar igazán, visszatérni szerelméhez, Antóniához. Ám a leszerelés időpontja bizonytalan – már amennyiben egyáltalán telik az idő.

Az olasz kiadás borítója

Az olasz kiadás borítója

Varázslatos világ ez, amelyben sokan boldogan élnének, hiszen míg odakinn polgárháború van kibontakozóban, itt béke és nyugalom van, legfeljebb egy-egy baleset töri meg a békés mindennapok rendjét. De Liviusra vár szerelme, így ki akar törni az elzártságból. Bár a regény vége felé úgy tűnik, racionális magyarázatot kapunk a különös eseményekre, a rejtély megoldása mégis fantasztikus, és természetesen nem egyezik a katonák elképzeléseivel.

Hász Róbert könyve a magyar mágikus realizmus kiváló darabja, nem véletlen, hogy olasz, francia és német nyelven is megjelent.

További információk:

  • A szerző legújabb kötete 2010 második felében jelent meg Júliával az út címmel.
  • Legismertebb műve A künde, a honfoglalás korában játszódó történelmi regény.

Kapcsolódó linkek:

A Kortárs kritikája
Részlet a műből

Forrás:
Hász Róbert: Végvár. Szeged : Tiszatáj Könyvek, 2001.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. Küry szerint:

    Még egy könyv, amit be kell szereznem.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon