Farsang sci-fi rajongók számára az SFportal.hu szervezésében a Moszkva-téri Trombitás sörözőben február 19-én, szombaton, 20 órától. Február 12-ig lehet jelentkezni.

***

A KIMTE megkezdi a leendő hazai fantasy díj odaítélése menetének kidolgozását. Szívesen fogadnak bárkitől javaslatot és észrevételeket a díj hivatalos honlapjának fórumán.

***

Az elmúlt két hétben két vendégcikkünk is megjelent az LFG.HU-n.

Titokzatos mágia, egy ellentmondásos szerelem, egy ősi könyv, egy lassan kibontakozó háború, másvilági lények, fejlődő technika és persze léghajók. Jakirte Jak  Cyr Anthony Huso első regényét, a The Last Page-et mutatja be.

Valamint egy forró téma: Joanna Russ How to Suppress Women’s Writing című könyvében ír az elnyomási stratégiákról, amelyeket – tudatosan vagy öntudatlanul – a férfiközpontú társadalom alkalmazott és még most is alkalmaz a nők írásaival szemben, mindezt szellemesen, konkrét példákkal szemléltetve.

***

Videobemutató Lovas Lajos N című könyvéről, a műből Mérai Katalin olvas fel részleteket:

Az SFmag ismertetője a regényről itt található.

***

Jo Walton cikke a vallásos sci-fik négy megközelítési módjáról, példákkal. Érdekes regények és tippek találhatók a hozzászólások között is. (angol)

***

Interjúk fantasztikus írókkal:

Catherynne M. Valente (sci-fi és fantasy író) (angol).

Jay Lake interjú, akinek nemrégen írtunk a Trial of Flowers című regényéről (angol).

Egy MTV interjú George R. R. Martinnal a közelgő Trónok harca sorozat kapcsán (angol).

Podcast interjú Michael A. Stackpole-lal (angol).

Joe Abercrombie interjú (angol).  Az író nemrég magyarul megjelent fantasy regényéről (A penge maga) az SFportalon olvashatsz egy ismertetőt.

Egy podcast interjú Robert Silverberggel 1982-ből. (angol)

És végül egy elgondolkoztató interjú Paolo Bacigalupival, a Hugo és Nebula nyertes The Windup Girl regény írójával. Szó esik benne az írói felelősségről, az olvasás jövőjéről és Bacigalupi következő regényeiről. (angol)

***

Az e-könyv olvasók, e-könyvek idehaza is kezdenek elterjedni, a nyugati, elsődlegesen az angolszász nyelvterületen élő olvasók azonban már jóval mélyebben belemerültek az e-könyvek által elhozott szép új világba.

Az SFsignal.comon írók, szerkesztők, kiadók nyilatkoznak arról, hogy hogyan képzelik el a digitális könyvkiadás jövőjét. (angol)

***

Minden nap új sci-fi novella (angol), feliratkozás esetén e-mailen is a dailysciencefiction.com oldalon. Hasonlóképpen a www.freesfonline.de is ingyenesen online hozzáférhető angol nyelvű novellákat ajánl. (angol)

***

Az io9 összegyűjtötte az idei Sundance Fesztiválon bemutatandó science-fiction alkotásokat. Akad köztük apokaliptikus pszichodráma, retró-vígjáték, csimpánzdokumentumfilm és a Vadember-történet horrorátirata, de lesz-e vajon idén is egy Hibrid vagy egy Moon kaliberű siker? (angol)

***

A végére hagytuk a csattanót, egy énekelő robotnő, avagy már Hoffmann is sci-fi operát írt (a nagyszerű Natalie Dessay előadásában):

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon