Már elérhető és folyamatosan frissül az idei Eurocon honlapja. A rendezvényt Stockholmban tartják június 17-19. között, a tervek szerint lesz egy egész, nagy terjedelmű angol nyelvű szekció is.

Akinek a svéd főváros idén túl messze van, az jövőre eljuthat a hozzánk jóval közelebb eső zágrábi találkozóra, mely szintén igen mozgalmasnak ígérkezik. A horvát szervezők semmit sem bíznak a véletlenre, már ők is elindították a 2012-es (áprilisi) SF konferencia hivatalos honlapját.

Az idei Eurocon honlapja itt megtalálható.

***

Elhunyt Erdős György japanológus, műfordító. A magyar olvasók az ő fordításain keresztül ismerhették meg többek között Murakami Haruki világát, de az ő nevéhez fűződik a Galaktika ötvenkilencedik, japán témájú számának válogatása és fordítása is.

***

Kristine Kathryn Rusch a The Magazine of Science Fiction and Fantasy egykori főszerkesztőjének The Observer c. novellája a decemberi Lightspeed Magazine-ban jelent meg. Egy jövőbeli háború által kihasznált és tönkretett katona saját elméjének börtönébe zárva adja elő a történetet. Rövid és brutális olvasmány.

***

Érdemes megnézni Georgi Szimeonov festői hatású konceptartjait, melyek nem csak számítógépes játékokhoz kapcsolódó tervezői munkák, hanem sokszor gyakorlásképp, saját kedvtelésre készültek.

***

A Muddy Colors blog szerzői között olyan nevek találhatóak, mint Dan dos Santos, Greg Manchess, Donato Giancola, John Jude Palencar vagy az ifjú, ám annál tehetségesebb Justin Gerard. Bemutatják egyes képeik keletkezését, kiállításokról, képregényekről írnak, színekről, ihletről, technikáról és érzésekről.

***

„Ha szereted a könyveket, azok is viszontszeretnek” – legalábbis Jo Walton Among The Others című, frissen megjelent fantasy regényének világában. A könyv érdekessége, hogy 1979 szeptembere és 1980 februárja között játszódik Walesben, ahol a jelenleg Kanadában élő írónő a gyermekkorát töltötte. A regény E/1-ben íródott és rengeteg személyes élmény hatja át. Hazai fordításról nincs hír, Jo Waltontól Farthing című regénye érhető el csupán magyarul.

***

Daniel Solis játéktervezői pályázatot írt ki Thousand Year Game Design Challenge címmel. A cél: 2011. július 31-ig kitalálni és elkészíteni egy játékot, amely az idő próbáját is kiállja, érthető és könnyen megtanulható, bárhol játszható és jó szórakozást nyújt. A játék készítői ezer dollárt nyerhetnek és ráadásul megtarthatják az összes játékkal kapcsolatos jogot.

***

Iszlám science fiction. Bár Magyarországon csak elenyészően kevés muzulmán él, a világ egyik legnagyobb vallása és a vallás szülte kultúrák idehaza is egyre többször szóba kerülnek, ha máshol nem, a hírekben. A legtöbben csak a közhelyeket tudjuk erről a világról, de most megnézhetjük, hogyan fest a science fiction az ő szemszögükből.

***

A legfontosabb spekulatív regénydíjakkal foglalkozó adatbázis, a Worlds Withound End elindította videoarchívumát, ahol neves írókkal készült interjúk láthatók.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon