„És azt a viccet ismered, hogy kit küld az emberiség az idegenekkel való első kapcsolatfelvételre?

Egy vámpírt, egy autista kiborgot, egy skizofrén nyelvészt és egy fegyvermániás katonát.”

Nagyjából így foglalható össze Peter Watts kanadai író legutóbbi hard sci-fi regénye, azzal a kis különbséggel, hogy ez nem vicc, hanem halálosan komoly.

Kevés az olyan író, aki tudományos és irodalmi szempontból is képes csúcsteljesítményt nyújtani. Az én szememben a mélytengeri regénysorozatáról ismert Peter Watts azok közé tartozik, akik tökéletesen találják meg az összhangot a kettő között. Legutóbbi regénye, a 2007-es Hugo-jelölt Blindsight különleges írás.

A történet szerint idegen eredetű műholdak jelennek meg a Föld körül, de az információgyűjtésen kívül nem tesznek semmit. Az emberiség összeállít egy nagyrészt gén- vagy egyéb módon manipulált emberekből álló csapatot, melynek küldetése a műholdak forrásának felderítése és az idegenekkel való kapcsolatfelvétel. Tehát adva van egy viszonylag szokványos sci-fi probléma, de annak megfogalmazása és a rá adott megoldás a lehető legmesszebb áll a konvencionálistól.

Nem mindennapi szereplőgárdával van dolgunk, a legénység némelyik tagja legalább annyira idegennek hat, mint a megfigyelendő létformák. Itt jön a képbe a főszereplő és egyben narrátor, aki mediátorként funkcionál a „metahumánok” és az emberiség között.

Minden tekintetben baljós regényről van szó. Sötét világkép, disztópikus jövő, antihős karakterek és lovecrafti horrorokat megszégyenítő idegenek. Eseményben gazdag, ugyanakkor a filozófiai kérdések sem maradnak el. A regény ezen oldalát többek között a német filozófus, Thomas Metzinger pszichológiával, azon belül is neuropszichológiával kapcsolatos tanai ihlették.

A nyelvezet és narratíva magával ragadó. Watts érzékletesen ír, annyi aranyköpés és ötlet van a regényben, hogy sokszor azon kaptam magam, hogy bizonyos sorokat újra és újra átolvasok, néha hangosan. A narrátor nem éppen egy szeretnivaló alak, de rég találkoztam ennyire „tökös” és fekete humorú főszereplővel sci-fi írásban.

Külön érdekesség, hogy a könyv végén található függelékben, valamint honlapján Watts sorra megvizsgálja a történet folyamán feltűnő tudományos ötleteket, és szakirodalommal ellátva részletes magyarázatokat nyújt róluk (igen, a vámpírokat is beleértve).

Peter Watts

Összességében nagyon tetszett, az egyik legjobb sci-fi, amit mostanában olvastam. A hard sci-fi szerelmeseinek kötelező olvasmány, őket nem érheti csalódás, azonban ha valaki fóbiásan iszonyodik a tömény tudományos szakzsargontól, akkor az kerülje ezt a könyvet. Watts rövidebb írásai közül leginkább a Hugo-díj nyertes The Island című novella hasonlít ehhez a regényhez, esetleg érdemes először azzal kezdeni az ismerkedést, aztán ha tetszett, akkor irány a mélyvíz. Watts többi regényéhez hasonlóan ez is letölthető honlapjáról, valamint magyarul is elkezdték közölni online.

További információk:

  • Charles Stross így írta le a Blindsightot: „Imagine a neurobiology-obsessed version of Greg Egan writing a first contact with aliens story from the point of view of a zombie posthuman crewman aboard a starship captained by a vampire, with not dying as the boobie prize.” [Képzeld el, amint Greg Egan egy neurobiológiával megszállott változata idegenekkel való kapcsolatfelvétel történetet ír egy poszthumán zombi szemszögéből, aki egy vámpír által irányított űrhajón teljesít szolgálatot, és ahol a citrom-díj maga a túlélés.]
  • Peter Watts az elmúlt hónapokban nem írásai, hanem az amerikai-kanadai határon történt incidenséért került a figyelem középpontjába. Watts elmondása szerint pár határőr minden provokáció nélkül nekitámadott. Bírósági ügy lett a dologból, melynek eredményeként Wattsot kitiltották az Egyesült Államokból.

Kapcsolódó linkek:

Peter Watts honlapja

A Blindsight honlapja

A Blindsight magyar fordítása

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 5 hozzászólás.

  1. vackor szerint:

    Hű, ez nagyon jól hangzik! Ezen felbuzdulva
    utánanéztem a Rifters Trilogy c. mélytengeri
    sorozatának is, ami szintén ígéretesnek tűnik.
    Erről is szívesen olvasnék itt ajánlót.

    A Starfish és a Blindsight pedig felkerült a
    beszerzendő könyvek listájára, kár, hogy ezek már
    nem fognak ideérni a Jézuskával.

    Köszönet a remek ismertetőért, még sok ilyet a
    népnek:)

  2. crei szerint:

    A vámpírok olyan frappánsan és ötletesen vannak megmagyarázva, (beleértve a kereszttől való iszonyodást is)hogy attól dobtam egy közepes hátast. Tényleg nagyon jó regény, egyetlen dologban nem értek csak egyet: Szerintem a tudományos háttér nagyon természetesen simul a történetbe, nem súlyos és nehezen emészthető, mint Egannél vagy pl. Slonczewskinél. A függelék pedig érdekfeszítő és olvasmányos.

  3. christiancrowe szerint:

    Érdekesen hangzik. A vámpírok tudományos szemszögből való megmagyarázása már Matheson Legenda vagyokjában is tetszett, sokat lendített a sztorin. Ha itt is hasonlóan frappáns a magyarázat, akkor engem meg is vett a regény.

  4. onsai szerint:

    Igen, én is beszerzem.

  5. adeptus szerint:

    Az első fele nagyon tetszett, de utána, ahogy jobban ismertük már a szereplőket, számomra kicsit leült, a vége meg nem ütött igazán nagyot.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon