Hírsaláta, 48. hét

Közzétette: cikkbot 1 hozzászólás

Távolról indítva kezdjük Japánnal a heti felhozatalt (vigyázat, kandzsik!):

A sindzsukui Kinokunija sci-fi vására, vagyis száz darabos válogatás az elmúlt évtized Japánban kiadott (vagy újra kiadott) sci-fi műveiből.

Ráadásnak Ómori Nozomi (SF fordító, SF kritikus, antológiaszerző, a japán SF kritika dojenje) száz darabos válogatása ugyanebből az időszakból (Zero nendai, a „nullás évek”).

***

Az Ekultúra meglepetésinterjú-sorozatában ezúttal Göncz Árpádot faggatja a műfordításról, a szöveg lelkéről és a szakmai alázatról.

***

Hírünk a világban: az SFmag felkerült Douglas Smith Foreign Market List oldalára, mint olyan magazin, amelyet publikálni kívánó íróknak javasol. A magyar szerzőkre ugyanezek az alapelvek és információk vonatkoznak.

***

Új rendezvény a láthatáron: Hungarokomix – 2010

2010. december 18-án, a Millenáris – Jövő házában (Budapest 1024 Kis Rókus u. 16–20) kerül megrendezésre a Hungarocomix és Animekarácsony 2010 – kiállítás és vásár.

A rendezvény egy új kezdeményezés arra, hogy az anime, a manga és képregény, valamint a fantasy és sci-fi filmek, játékok, kiadványok rajongói együtt élvezhessék az egész napos szórakoztató, interaktív programokat.

A szervezők azonban nem csak a fanatikusokat várják; látványos kiállítások, bemutatók sora teheti élvezetessé a látogatást érdeklődők, családok számára is.

Részletes infók és program.

***

Európa kiadó, karácsonyi tervek : „Mindenképp felhívnám a figyelmet Italo Calvino korszakalkotó kisregénytrilógiájának új kiadására: A nemlétező lovagot, A kettészelt őrgrófot és A famászó bárót tartalmazó Eleink hosszú évtizedek után most olvasható először újra magyarul.”

***

Közeleg a tél és vele együtt a régóta várt film Martin regényéből. Felkerült a netre a George R. R. Martin Trónok harca ciklusából készült HBO-sorozat új trailere.

***

Heti képzőművészünk Alex Andrejev szentpétervári grafikus, dizájner. Több, mint húsz éve dolgozik szakmájában, szinte minden technikát kipróbált, leginkább digitálisan alkot. Szürreális, fantasztikummal átitatott fotómanipulációkat és olajfestmény hatású digitális képeket egyaránt készít, animációs filmen is dolgozik. Illusztrációkat is készített Lem Édenjéhez.
A művész honlapja: http://alexandreev.com/
Deviantarton: http://alexandreev.deviantart.com/

***

A Science Fiction and Fantasy Translation Awards adományokat gyűjt az esedékes díhoz. Az SFFTA célja, hogy fordítástámogatással segítse a nem-angol nyelvű irodalom megismertetését az angolszász (és nemzetközi) közösséggel.

A jelöltek jó áttekintést nyújthatnak az idén angolul megjelent külföldi SF-ről. (Köztük pl. egy román regénnyel.)

***

Good Show Sir egy angol honlap, melynek küldetése bemutatni a világ sci-fi és fantasy könyvborítótermésének legelborzasztóbb példányait. A borítókat találó kommentárok és minielemzések kísérik. A gyűjteménybe bárki beküldheti saját kedvenceit, de csak ha saját maga fényképezi le az adott könyvet.

***

Philip K. Dick blog – minden, amit tudni akartál róla, de nem merted megkérdezni.

***

Interjú Nemere Istvánnal, apró magyar SF-történeti kitérővel; illetve William Gibsonnal.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. eskin szerint:

    A Good Show Sir azért is aranyos, mert sokkal borzasztóbb borítókat is láthattunk már, mint amiket a honlapon porig pontoznak és körberöhögnek.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon