SF, mint spekulatív fikció. Sci-fi, fantasy, horror. Fantasztikum.

Mag, mint magazin.

SFmag.

Kezdetben csak egy álom volt, de ahogy egyre többen kezdtünk el gondolkodni és dolgozni rajta, egyre közelebb kerültünk ahhoz, hogy valóra váljon. A cél egy olyan online magazin létrehozása volt, amely iránytűként, csomópontként szolgálhat a fantasztikum iránt érdeklődők számára, amely aktívan frissül, igazi tartalommal, tervezetten-szervezetten működik, és hónapokkal előre dolgozik. A koncepció újszerű és talán túlzottan ambiciózus, de úgy hisszük, működőképes, és a fantasztikum ennyit minimum megérdemel.

Hogyan is kell elképzelni az SFmag működését?

A jelenleg két tucat emberből álló, de folyamatosan bővülő, lelkes csapat egyfajta virtuális szerkesztőségként dolgozik együtt. Ismerjük egymás cikkterveit, két-háromhónapnyi cikkmennyiséget görgetünk magunk előtt, amikből a heti megjelenéseket állítjuk össze, természetesen figyelembe véve az aktualitásokat, amik elsőbbséget élveznek.

Egy kis segítség az esetleges technikai és regisztrációs problémák áthidalásához:

  • Ha az LFG.hu-ról érkeztél ide, az LFG társoldalaként az ottani azonosító és jelszó nálunk is működik, és ha itt regisztrálsz, az LFG összes társoldalához, így az SFmaghoz is hozzáférsz.
  • Ha pedig az SFmag.hu-n regisztráltál, a hozzászólás előtt először be kell lépned az LFG.hu címlapján, utána tudsz az SFmag.hu-n is kommentelni.

Végezetül, íme egy rövid előzetes december hónapi tervek közül, természetesen a teljesség igénye nélkül (és a változtatás jogát fenntartva):

  • Szs a „Gyilkos” e-könyvek címmel ír egy érdekes fejtegetést az e-könyvek és a papírkönyvek jövőjéről.
  • Cory Doctorow Kistestvér című, idén magyarul is megjelent regényéről olvashattok majd ismertetőt, valamint ennek apropóján a technológiai fejlődés következtében az életünkbe egyre inkább begyűrűző globális megfigyelésről közlünk egy háromrészes cikksorozatot.
  • Mikuláskor két young adult (fiatal felnőtt) olvasóknak (is) szóló magyar nyelven megjelent fantasztikus regényt ajánlunk.
  • A magyar szerzők közül górcső alá vesszük Lovas Lajos N című új regényét, valamint Kovács Ákos Vágyálmok ligája című könyvéről is készül egy dupla kritika.
  • A társművészeteken belül többek közt foglalkozni fogunk a könyvborítókkal egy hosszabb cikk keretében.
  • Szó lesz az angol nyelvű olvasásról, ugyanis rengeteg olyan kiváló fantasztikus regény létezik, amiknek magyar megjelenésére évek óta hiába várunk. A helyzet az utóbbi években talán javulni látszik, de ettől még mindig siralmas és fájó hiányokkal teli. Ehhez kapcsolódóan több angol nyelvű sci-fi és fantasy regényről írunk ismertetőket, mint például Ian McDonald Desolation roadja, Kate Eliott The Crown of Stars című, hétkötetes fantasy ciklusa  vagy Alastair Reynoldstól a House of Suns.
  • Ha minden jól megy, lesz ismertető Suzanne Collins: Az éhezők viadala című regényéről és a folytatásáról, a Futótűzről is.
  • Folytatódik Galántai Zoltán jövőkutatásos elmélkedés-sorozata (például a mesterséges nyelvekről a Hollandiában nemrég bemutatott klingon nyelvű opera apropóján), szs SF-történeti rárepülései; Hanna pedig az űrutazás lehetséges módozatairól gyűjtött össze néhány tudományos érdekességet.
  • Ezeken felül ismert és ismeretlen filmekről, sorozatokról, kihagyhatatlan fantasy és sci-fi regényekről, novellákról és egyéb aktualitásokról, érdekességekről olvashattok az SFmagon a következő hetekben, lesz nyereményjáték, ahol igényes és friss könyveket lehet nyerni, és készülünk néhány meglepetéssel is.

Elérhetőségeink:

Emailcímünk: sfmaghun@gmail.com

Fórum gyorslink

Facebook

Twitter

Az SFmag.hu csapata

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon