Augusztus 5. és 8. között rendezték meg a 10. Észak-Amerikai Science Fiction Találkozót az észak-karolinai Raleigh-ben (ReConStruction). Itt többek között kiosztották a legrangosabb SF/Fantasy képzőművészeti díjat, a Chesley-t, idén huszonötödik alkalommal. A cikk kicsit megkésve mutatja be a győztes alkotókat és munkáikat.

A Chesley Award-ot a „modern space art atyjának”, a kiváló festőművész, a több SF filmben közreműködő Chesley Bonestell (1988-1986) tiszteletére alapította a Science Fiction és Fantasy Művészek Egyesülete (Association of Science Fiction & Fantasy Atrists, ASFA) 1985-ben, azért, hogy „eszközként használják arra, hogy az SF közösség megismerje az adott év művészeti alkotásait.” Tizenegy kategóriában osztják ki.

Legjobb keményfedelű könyvborító

Valley of Shadows - Matt Stewart

Idén Matthew Stewart kapta a díjat Brian Cullen Valley of Shadows című, a Tornál megjelent regényének borítójáért. Amit érdemes tudni Stewartról, hogy 1999-ben végzett a New York-i Parsons School of Desing intézményében, és azóta több kiadónál is dolgozott illusztrátorként. „Igyekszem összehozni a realizmust a képzeletbeli és fantasztikus elemekkel. Úgy gondolom, a fantázia legjobb ábrázolása csak a valóságból indulhat ki.” Bár az idei az első díja, rögtön duplázott, ugyanis egy másik kategóriában is kitűntették. Jelenleg New Yersey-ben él. Több munkája szerepel a honlapján is.

Legjobb puhafedeles könyvborító

A Jason Lethcoe The Mysterious Mr. Spine: Flight című kötetének borítóját készítő Scott Altmann kapta ennek a kategóriának a kitüntetését. „Mikor gyerek voltam, sokat rajzoltam furcsa lényeket, a képzőművészet számomra egyfajta menekülés volt. A középiskola után beiratkoztam New Yorkban a School of Visual Artist illusztrátor programjára.” Bár elsőre nem sikerült elhelyezkednie, napjainkban már igencsak keresett alkotónak számít. „Néhány évnyi fárasztó tanulás és munka után a karrierem megoszlott a művészeti galériák és kisebb illusztrációs munkák között. Hamarosan arra koncentráltam, hogy ’young adult’ könyvek borítóit készítsem, és itt vett igazán lendületet a karrierem.” A hivatalos honlapján a díjnyertes alkotása mellett számos egyedi stílusú képét megcsodálhatjuk.

Legjobb magazinborító

Away From Here - John Picacio

John Picacio, aki a 2009 szeptemberi Asimov’s borítójáért kapott díjat igencsak közkedvelt alkotó, többszörös díjnyertes munkái illusztrációul szolgáltak többek között Michael Moorcock, Harlan Ellison, Robert Silverberg vagy Dan Simmons műveinek. SF, fantasy és horror illusztrátorként is elismert, az idei pl. a negyedik Chesley-je. Leghíresebb talán George R. R. Martin A Jég és Tűz dala ciklusának borítói. Képeit láthatjuk a Tor, a Del Rey, a Subterran Press és más nagy kiadók könyvein. Előszeretettel ötvözi a hagyományos rajzolást és festészetet a digitális utómunkálatokkal. Honlapja itt található.

Legjobb belső illusztráció

Gary A. Lippincottról díjnyertes „Come to the Fairies’ Ball” című munkájából (Jane Yolen Worldsong című írásához készült) látszik, hogy a gyerekkönyvek világának illusztrátora. „Gary nem igazán emlékszik olyan időkre, amikor ne próbálta volna átvinni az álmait az úgynevezett valóságba.” Az „úgynevezett” valóságban Gary a marylandi Institute College of Arts-on szerzett diplomát. Kezdetben csak olajjal dolgozott, de elsajátította a vízfesték kezelését és folyamatosan próbál minél jobb technikákat elsajátítani. Saját bevallása szerint ő a „régi típusú szakértelmet” képviseli, műveivel is ezt szeretné erősíteni. Legismertebbek gyerekkönyv illusztrációi, de előszeretettel alkot más stílusú művek számára is. Több elismerést is kapott, és különféle művészeti csoportoknak a tagja. Jelenleg Massachusettsben él, honlapjáról elérhető a részletes biográfiája is.

Legjobb színes, nem publikált* munka

Raoul Vitale saját elmondása szerint világéletében festett, apró gyerekkorától kezdve. Ennek ellenére nem művészeti iskolában tanult, és csak jóval munkába állását követően kezdett el kísérletezni a hivatásos festővé válással. „Nem vagyok se grafikus se olyan festő, aki galériáknak szánja a műveit.” Magát régi vágású alkotónak tartja. „Akkor se tudnám használni a számítógépes grafikát, ha fegyvert fognál a fejemhez” – mondja. Műveit mind kézzel festi, és ez meg is látszik díjnyertes munkáján, az „Unrequited” árnyalatain. Főleg fantasy és gyerekkönyveknek készít illusztrációkat, ezek megtekinthetők honlapján.

Legjobb monokróm, nem publikált* munka

Az idei év nyertese, Justin Gerard amolyan önképző művész, aki jelenleg is igyekszik minél többet megtanulni az alkotásról. „Ami a munkámat illeti, oda vagyok a narratív illusztrációkért és a Golden Age képeiért. Így több munkám is ezt a vonalat követi. Imádom Tolkien, Lewis és T. H. White írásait, sok alkotásomat inspirálták a műveik.” Justin a honlapján túl sok érdekes dolgot megoszt az érdeklődőkkel a blogján is, a különféle munkái – például a díjnyertes „Steampunk Wizard of Oz” – mellett helyet kapnak itt az alkotással kapcsolatos dolgok, pl. hogy egy-egy kép ötlete honnan ered, vagy éppen milyen munkafolyamat során készül el.

Legjobb három dimenziós alkotás

Vincent Villafranca idén harmadszorra nyert Chesley-t, nem alaptalanul. Bronzból készült törp figurája („The Swiching Hour”) a legaprólékosabban kidolgozott alkotás, ami bizonyítja alkotója hozzáértését. Villafranca művészettörténetből szerzett diplomát és már közel két évtizede alkot, több munkájával díjat is nyert. Ezek mellett ő maga is készített már díjakat, pl. a 2009-es Bradbury Award bronzszobrocskája is az ő keze munkáját dicséri. Honlapján megcsodálhatóak különböző más alkotásai, pl. az idei díjnyertes munka részletei is megtekinthetők.

Legjobb játékillusztráció

Silverwing - Lucas Graciano

A kategória nyertese Lucas Graciano „Silverwing” című képe. Graciano karikaturistaként kezdte pályafutását, majd lassan átnyergelt a festészetre. 2001-ben iratkozott be a Watt Atelier of Arts intézménybe, ahol 2005 óta már tanít is. Jelenleg amellett, hogy fest, storyboardokat és illusztrációkat készít könyvekhez, kártyajátékokhoz, valamint concept artokat különféle videó-játékokhoz. Dolgozik többek között a Blizzardnak (Warcraft franchise) vagy a Sony Online Entertainmentnek. Itt található honlapja és a blogja.

Legjobb termékillusztráció

Ez az a kategória, ahol szintén Matthew Stewart munkáját díjazták. A „Battle Under the Mountain” című olajfestménye Tolkien A hobbitjából ismert „Öt Sereg Csatájának” az illusztrációja.

Legjobb művészeti szerkesztő

Irene Gallo a Tor művészeti szerkesztője, és ezért talán neki van a legnagyobb hatása a megjelenő könyvek kinézetére. Hosszasan lehetne taglalni, milyen kiadványokban van benne a keze, legyen elég annyi, hogy ha szeretnénk megbizonyosodni arról, megérdemelten kapott-e díjat, csak látogassunk el a blogjára.

Az ASFA-ban való közreműködésért

A díjat az ASFA munkájában nyújtott több mint húsz évnyi segítségéért Ingrid Nielson kapta.

Életműdíj

Az idén a legendás Hildebrandt testvérpár még élő tagját, Greget jutalmazták az ikerpár ötven éves munkájáért. Hildebrandték neve a Star Wars plakátokról, illusztrációkról és megannyi science fiction és fantasy borítóról lehet ismerős. A hivatalos honlap itt található.

A cikkszerző köszönetet mond az alkotóknak az írás megszületéséhez nyújtott segítségükért.

* nem publikált: nyomtatásban meg nem jelent illusztráció, vagyis nem tartozik valamilyen könyvhöz, magazinhoz.

További információk:

  • Az idei mezőnyben többek között olyan híres alkotók is szerepeltek, mint Bob Eggleton, Jim Burns vagy Michael Whelan
  • A Chesley mellett a ReConStruction-ön kiosztották a Golden Duck-díjat, amit a gyerekek számára írt sci-fi könyvek népszerűsítéséért hoztak létre.

Linkek:

Az ASFA honlapja

A ReConStruction honlapja

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: társművészetek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon