Az Avana Magyar Tudományos-Fantasztikus Művészetért Országos Egyesület 2020. április 23-án alapította a Monolit-díjat. A díj a sci-fi irodalmi zsánerbe sorolható, magyar nyelven megjelent, kiemelkedő színvonalú regények és novellák elismerésére szolgál, és két évente, váltott évenként kerül odaítélésre novella, illetve regény kategóriában.

Az idei évben a 2019. és 2020. évi regények közül került odaítélésre a díj, amely egy fekete monolit, amelynek élén gravírozva szerepel a nyertes neve, a nyertes mű címe és a díj odaítélésének éve. Továbbá a díj pénzjutalommal is jár.

A 2021 évi Monolit-díj döntőjébe az alábbi regények kerültek:
Brandon Hackett (Markovics Botond): Eldobható testek (Agave)
R. J. Hendon (Juhász Roland): Gyomláló (Főnix)
Anthony Sheenard (Szélesi Sándor): Négykezes plazmára és energiavetőre – Alcazaba (Tuan)
Michael Walden (Waldmann Szabolcs): Csillagikrek (Metropolis Media)

A győztes:

Brandon Hackett (Markovics Botond): Eldobható testek című regénye lett.

(A regény korábban megkapta a Zsoldos Péter-díjat is.)

A zsűri tagjai:

Dr. Szilárdi Réka, a zsűri elnöke. Magyar nyelv és irodalom, valamint vallásszociológia szakon végzett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A berlini Freie Universität Religionswissenschaft, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia doktori programjának hallgatója. Doktori fokozatát Szociálpszichológia alprogramon szerezte. Kutatási területe a narratív pszichológiai identitás-konstrukció, valamint a populáris kultúra elméletei és az utópiák és disztópiák társadalomtudományi megközelítései. 2006 óta hirdet Science Fiction és társműfajai kurzusokat a Szegedi Tudományegyetemen. A Freie Universität, a Comenius University valamint a Babes-Bolyai Tudományegyetem vendégtanára, 7 nemzetközi, illetve 3 magyar tudományos kutatási hálózat résztvevője.

Benkő Marianna: Blogger, a Próza Nostra főszerkesztő-helyettese, az ekultura.hu és az SFmag.hu munkatársa.

Csák Tamás: Az Avana Egyesület delegált tagja, a magyar sci-fi novellabibliográfia készítője.

Erdei Lilla: A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány, valamint vizuális kultúratudomány szakán diplomázott, az Irodalomtudományi Doktori iskola irodalomelmélet alprogramjának végzett hallgatója. Jelenlegi kutatási területe a disztopikus film műfajelméleti és ideológiakritikai vizsgálata. Különféle, fantasztikummal kapcsolatos konferenciák és kerekasztal-beszélgetések résztvevője (Próza Nostra Irodalmi Estek, Végtelen Határok konferencia). Tudományos és kritikai tevékenysége mellett novellákat is ír.

Fiala Zoltán: A MolyComics (a moly.hu Merítés nevű magazinjának képregényes rovata) szerkesztője és az SFF Vektor korábbi sci-fi listájának egyik összeállítója.

Lévai Szebasztián: (Letya) Blogger, A „Könyvek, ahogy én látom” blog gazdája, szerkesztője, írója, immáron több mint nyolc éve. Egy ideig a Kritizátor blog vendégírója is volt. Ajánlói megjelentek a Minden Nap Könyv könyves portálon, illetve a sci-fi témájú bejegyzései a Scifi.hu oldalon is olvashatóak.

További információk:

Monolit-díj

Merre tart a Monolit-díj? – Interjú Jobbágy Tiborral, az Avana Egyesület elnökével

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon