Zsoldos Péter fia, a díj alapításában és megújításában részt vevő Zsoldos Dávid közleménye az Avana egyesület az SFmag.hu-n és a Scifi.hu-n közzétett, a Zsoldos-díjjal kapcsolatos néhány kijelentésével kapcsolatban.

(1) A Zsoldos-díjat nem az Avana, hanem az Avana és a családunk közösen alapította 1998-ban. A díjat érintő szakmai kérdésekről, annak menedzseléséről valóban az Avana döntött mindig – és sosem vittük nyilvánosság elé, ha valamivel nem értettünk egyet, pedig bizony előfordult.

(2) Aki esetleg azt hinné, hogy a család 1998 óta egyáltalán nem foglalkozott a díjjal, annak érdemes tudnia, hogy apám régi barátja, az azóta elhunyt Józsa Bálint szobrászművész a mi kérésünkre tervezte meg a díjat (plakettet), amelyet mi is gyártattunk le minden évben. Emellett az első években magam is részt vettem a zsűri munkájában, később egy zsűritagot delegáltunk; jelen voltam szinte az összes HungaroCon-on – nagyon kedves emlékeket őrzök a salgótarjáni közösségről –, valamint tető alá hoztam azt az együttműködést, amely a HungaroCon eddigi talán legrangosabb helyszínét, az Uránia Filmszínházat biztosította 2013-ban.

(3) Tavaly március elején azzal kerestem meg az Avana vezetését, hogy a közelgő 90. évforduló kapcsán szeretném a díj rangját, láthatóságát, presztízsét megemelni. Eszem ágában nem volt az Avanával „szakítani” – egyetlen konkrét, de határozott kérésem volt: kerüljön a díj átadása a születésnapra (április 20.), és legyen ez egy önálló rendezvény. Erre válaszul egy messenger-üzenet érkezett az Avana elnökétől: „Szeretnélek tájékoztatni arról, hogyan döntöttünk az egyesülettel… a Zsoldos Péter-díjat a részünkről elengedjük. Sok sikert a további munkához.”

A további üzenetváltásban egyértelműen jeleztem, hogy egyáltalán nem célunk az Avanával szakítani, csupán az önálló, születésnapon tartott átadáshoz ragaszkodunk. Az Avana válasza így szólt: „Mi a HungaroCont szeptemberben tartjuk. Nem tudjuk átadni tavasszal. Ezért már ez eleve kizárja az együttműködést.”

(4) Szerettem volna maximális transzparenciát, és javasoltam, hogy adjunk ki erről egy rövid, közös nyilatkozatot – ez nem történt meg.

(5) Tavaly március óta az Avana semmilyen formális vagy informális módon nem jelezte felénk az aggályait. Tekintve az előzményeket, ez nem is lepett meg. Az interjú és a később állítások már annál inkább.

Eddig a tények. Az interjúban olvasható állításokkal szemben minden ízében bizonyíthatóak.

(+1) Nyitás a fantasy felé: fejből tudom én is azt az idézetet, amivel az Avana azt próbálja igazolni, hogy apám nem szívlelte a fantasyt – csakhogy ebben az idézetben (1970-et írunk!) ő egyértelműen a sci-fi „elponyvásodása” ellen emel szót, egyetlen szót sem ejt a fantasy-ről… És még pontosan emlékszem, hogy dolgozószoba melyik polcán tartotta – szemmagasságban – A Gyűrűk Ura három kötetét.

A megújult Zsoldos-díj jelölési rendszerével, működésével stb. kapcsolatos kritikára itt és most nem szeretnék reagálni – ezek szakmai kérdések, sokat gondolkodtunk rajta, és örömmel megvitatjuk őket bármely fórumon. Tudjuk, hogy lehet még jobb a díj és hiszünk benne, hogy lesz is. Ami pedig a Monolit-díjat illeti: örülök neki, mert azt gondolom, hogy a hazai sci-fi ügyének csak jót tesz, ha több elismerésre is lehet pályázni. Így csak azt tudom kívánni, amit az Avana kívánt nekünk a Zsoldos-díjhoz tavaly márciusban: „Sok sikert a további munkához.”

Zsoldos Dávid

2021. 06. 28.

Ezúton jelezzük egyúttal, hogy ezzel a témával többet nem szeretnénk foglalkozni.

– SFmag szerkesztőség –

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 6 hozzászólás.

  1. Ősmoly szerint:

    „egy messenger-üzenet érkezett” :-/

  2. Balfake szerint:

    Úristen, most mi lesz??!?

  3. Avana Egyesület szerint:

    Az ügyhöz hozzátartozik, hogy nem teljesen igaz, amit Zsoldos Dávid állít.
    A díjat NEM Zsoldos Dávid alapította, tehát a díj és az Avana Egyesület 20 éves munkája egyszerűen kisajátításra került.

    https://www.scifi.hu/2021/07/01/zsoldos_dij_vita_utoelet/

  4. e(x) szerint:

    Srácok, itt az új Ready Player, Andy Weir könyv is megjelent magyarul, s ezek csak azok, amik átütötték a felületesen rohanó ingerküszöböm bőrkeményedéses képzavarát.

    A Zsoldos Péter díj kapcsán tiszteletem mindazoknak, akit tisztelet illet, viszont a belügyeik, vitáik bocsánat, nem érdekelnek.

    Sokkal inkább szeretném ismét itt látni a hetente párszor frissülő SFMagot.

    Jó lenne abbahagyni a punnyadást, olvasni, könyv és film ismertetőket írni. Gyerünk!

  5. imi szerint:

    Jó a szó! ?

  6. setni szerint:

    Igen én is várom az újdonságokat!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon